Annonce
Læserbrev

Den herskende politiske tænkning er ved at ligne et ideologisk museum

I dag, hvor Folketingets partier tydeligvis stræber imod midten, er det besynderligt, at der ikke er nogen nytænkning, der kan formulere en ideologi, der kan danne grundlag for denne udvikling.

Læserbrev: Valget er overstået og dermed det trættende tovtrækkeri mellem "højrefløj" og "venstrefløj" i dansk politik.

Vi er så vante til dette, at vi sjældent spørger os selv om oprindelsen til henholdsvis den socialistiske og den liberale filosofi.

Faktisk er det højst besynderligt, at vi i dette Herrens år 2019 stadig tumler med denne dobbelthed i opfattelsen af samfundet.

Liberalismens "fader", Adam Smith, udgav nemlig allerede i 1776 det skrift, der ligger til grund for den liberale samfundsopfattelse, nemlig "Nationernes velstand".

Det var, da pudrede parykker endnu ikke helt var gået af mode.

Den liberale filosofi (så lidt indblanding fra staten i samfundslivet som muligt) var altså et produkt af oplysningstiden.

Marx på sin side udgav et af socialismens hovedskrifter, "Det Kommunistiske Manifest", så tidligt som 1848. Det var, da vore tipoldemødre stadig sad ved spinderokken.

I dag, hvor Folketingets partier tydeligvis stræber imod midten, er det besynderligt, at der ikke er nogen nytænkning, der kan formulere en ideologi, der kan danne grundlag for denne udvikling.

Marx mente, at vores tænkning, ja, hele vores bevidsthed, er domineret af den økonomiske og materielle indretning af vore samfund. Vor tænkning er en "suprastruktur", der bestemmes af denne materielle "infrastruktur".

Hvis dette var tilfældet, skulle man unægteligt tro, at der var sket ideologiske ændringer i vor samfundstænkning.

Vore samfund har forlængst overhalet både den klassiske liberalisme og marxismen. Den tænkning, der stadig hersker på bjerget, er ved at ligne et ideologisk museum, hvor der udstilles længst forældede ideer.

Annonce
Børge Fruelund Jensen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Hushandler er steget med mere end 100 procent: Skanderborg, Hedensted og Horsens topper boligstatistik

Læserbrev

Det er en forskelsbehandling, som vi ikke kan være bekendt

Læserbrev: En stor uretfærdighed og forskelsbehandling bør fjernes i forbindelse med de finanslovsforhandlinger, som lige nu kører på fuld tryk. Det handler om mennesker, der kommer fra den store verden til Danmark, f.eks. som krigsflygtninge eller familiesammenførte. Samfundet opfordrer dem til at lære dansk og finde sig et job. Og det lykkes heldigvis for en hel del, der også melder sig ind i fagforening og a-kasse. Ligesom alle os andre har de hidtil fået ret til dagpenge, når de har arbejdet og været i a-kasse i et år, hvis de bliver arbejdsløse. Derfor er det uretfærdigt, at mange af dem nu ikke længere kan få dagpenge, hvis de bliver fyret. Det er Dansk Folkeparti og Løkke-regeringen, der har sat en spærrebom op. De borgerlige har indført en ekstra regel, som siger, at man i år kun kan få dagpenge, hvis man har opholdt sig i Danmark i mindst fem år ud af de sidste 12 år. Kravet stiger til mindst syv år i Danmark ud af 12 år i 2021. For alle os, der har levet i Danmark, er det intet problem. Vi er her jo bare! Men for mennesker, der kommer fra lande uden for EU, f.eks. fordi de er flygtet fra krigen i Syrien, er det en forskelsbehandling, som vi ikke kan være bekendt. De har jo gjort det, som vi ønsker: lært dansk og fundet sig et job. De bidrager til samfundet og har integreret sig. Derfor er det et hårdt slag i ansigtet, f.eks. på en del lagerarbejdere i Aarhus, at de nu har mistet dagpengeretten. De betaler nu til en a-kasse-forsikring, som de ikke længere kan få noget fra, hvis de bliver ledige. Det er jo grotesk. Det er ekstra alvorligt, fordi der er tale om et angreb på den danske arbejdsmarkedsmodel. For at sikre en fleksibilitet for arbejdsgiverne i Danmark kan de fyre ansatte med forholdsvis kort varsel. Til gengæld har lønmodtagerne ret til dagpenge. Folk, der ikke opfylder opholdskravet, kan stadig fyres med kort varsel, men uden ret til dagpenge. Det er uretfærdigt. Derfor: Væk med denne regel.

Horsens

Til kamp mod nethandel: Butikkernes arbejde har skabt 'positive vinde' i Horsens

Annonce