Annonce
Læserbrev

Den grønne fane skal løftes - med udsyn og realisme

Frem for alt skal vi undgå, at det bliver dyrt at producere og transportere i Danmark. Så opnår vi nemlig klimadumping af produktionen og klimaproblemet til andre lande såsom Kina, der fører en sort politik i forhold til Danmark.

Læserbrev: Snart skal regeringen og partierne i gang med at forhandle en klimahandlingsplan, der skal bringe os fra flotte ord til konkret handling i den grønne omstilling.

Her er det helt afgørende, at vi griber det klogt an med solidt afsæt i virkelighedens verden og med valg af realistiske løsninger, der ikke fører til tab af job og velfærd.

Forleden læste jeg i norske medier en tankevækkende artikel om et nyt gigantisk kulkraftværk i Kina, der leverer klimagasser svarende til seks gange det samlede udslip i Norge.

Dertil kommer konkrete planer for yderligere 121 nye kulkraftværker i Kina.

Sådanne sorte nyheder minder os om, at Danmark ikke er en isoleret ø midt i klimahavet.

Klimaudfordringen er den grad global og grænseoverskridende.

Vi skal handle og gå forrest i den grønne omstilling - også fordi at netop danske virksomheder har mange grønne teknologier at byde på. Men vi skal samtidig bevare det globale perspektiv og realismen.

Frem for alt skal vi undgå, at det bliver dyrt at producere og transportere i Danmark. Så opnår vi nemlig klimadumping af produktionen og klimaproblemet til andre lande såsom Kina, der fører en sort politik i forhold til Danmark.

Og vi taber masser af gode danske job, ligesom vi bliver fattigere med deraf følgende mindre velfærd.

Løsningen er således ikke en kaskade af nye afgifter, som mange på venstrefløjen drømmer om.

Desuden skal vi give virksomhederne tid til afskrivning af deres tidligere investeringer, så der ikke opstår enorme tab i det danske samfund.

I stedet skal vi sørge for incitamenter til grøn adfærd og grønne investeringer i årene frem.

Konklusion: Vi skal i Danmark løfte den grønne fane, men ikke højere end at vores ben kan nå jorden.

Annonce
Kristian Pihl Lorentzen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Annonce