Annonce
Brædstrup

Den Genfundne Bro er kommet på podcast: Hør historien bag Danmarks smukkeste jernbane

Journalist Lene Grønborg Poulsen har interviewet John Juhler Hansen fra Industrimuseet i Horsens om Den Genfundne Bro, og det er der kommet en cirka 20 minutter lang podcast ud af. Pressefoto
Den Genfundne Bro spiller hovedrollen i nyt podcastafsnit om Gudenåen, hvor John Juhler Hansen fra Industrimuseet i lyd fortæller historien om den berømte jernbanebro fra 1899.

Gammelstrup: Den Genfundne Bro ved Gammelstrup har været et populært udflugtsmål, siden broen i 2014 dukkede op efter 85 år under jorden, men allerede fra den stod færdig i 1899, var den smukke jernbanebro en succes.

Det fortæller John Juhler Hansen fra Industrimuseet i Horsens i en ny podcast, som netop er udkommet om Den Genfundne Bro.

Podcasten er det tredje afsnit i serien ”Åsteder - fortællinger om Gudenåen”, som GudenåSamarbejdet står bag, og her fortæller John Juhler Hansen fra Industrimuseet, i selskab med journalist Lene Grønborg Poulsen, historien om Den Genfundne Bro.

Annonce

Gudenåen på podcast

Der er planlagt i alt 11 afsnit i podcast-serien "Åsteder- Fortællinger fra Gudenåen":
 • 1. Tinnet Krat: Fra Istid til vandland (er udkommet)
 • 2. Uldum Kær: Alle tiders kulturlandskab (er udkommet)
 • 3. Den Genfundne Bro: Jernbane og vandkraftværk omformer landskabet (er udkommet)
 • 4. Klostermølle: 900 års kulturhistorie ved Mossø
 • 5. Øm Kloster: munkekost og sanitære forhold
 • 6. Silkeborg: Ad Trækstien til industri og udvikling
 • 7. Sminge sø: Jægere ved åens bred
 • 8. Vejerslev Skov: En skibssætning fra yngre jernalder
 • 9. Tange Sø: Vandkraft og masser af strøm
 • 10: Langå: Sprængning af jernbanebroerne
 • 11. Randers: Byen og vandet i fortid og nutid

Kilde: Oplevgudenaa.dk/podcast

Hør historien bag Den Genfundne Bro

 

En wauw-oplevelse

Oprindelig blev broen bygget i 1899 som en del af jernbaneforbindelsen mellem Horsens og Bryrup. Dengang var det nordens højeste stålbro, som knejsede hele 15 meter over Gudenåen.

Banen blev også kaldt Danmarks smukkeste jernbane, fordi det omkringliggende landskab fik passagererne til at gispe, når de lænede sig ud ad vinduerne, mens togene susede af sted med hele 18 kilometer i timen.

Senere blev broen begravet og gemt inde i en dæmning, men i 2014 kiggede folk måbende til, da en næsten ubeskadiget bro dukkede op igen for øjnene af dem. Da havde den været gemt under jorden i 85 år.

- I podcasten har vi valgt at lade de mange videnspersoner på de lokale museer komme til orde. De er dygtige formidlere og kan berette mange interessante historier om, hvilken betydning Gudenåen har haft både før og nu. Podcasten kan derfor både appellere til, at folk får lyst til besøge museerne samt de forskellige steder langs Gudenåen, forklarer Gunhild Øeby Nielsen, koordinator i GudenåSamarbejdet.

Allerede i begyndelsen af 1900-tallet var jernbanebroen over Gudenåen ved Gammelstrup et udflugtsmål, som den også er i dag, fortæller John Juhler Hansen fra industrimuseet i den nye podcast om broen. Pressefoto

En særlig fortælling

Historien om Den Genfundne Bro er dog en ganske særlig podcast i rækken om natursteder langs Gudenåen.

- Som jeg også nævner i podcasten, så er historien om Den Genfundne Bro noget helt særligt. At en bro kan være gemt væk inde i en dæmning i så mange år for derefter at dukke op igen næsten uskadt. Det er sådan noget, der får folk til at spidse ører - og det er netop den type af fortællinger, vi gerne vil være med til at videreformidle i podcasten, understreger journalist Lene Grønborg Poulsen fra Lydland.

Åen taler

I afsnittet om Den Genfundne Bro har Gudenåen også fået sin egen stemme, som er indtalt af skuespiller ved Aarhus Teater, Anders Baggesen. Det er sket for at skabe dynamik og en levende ramme i fortællingen om broen.

- Generelt har vi fået mange dejlige henvendelser omkring podcasten, og vi hører også fra flere lokale, som vil fortælle om deres personlige foretrukne steder langs Gudenåen. Podcasten skulle gerne gøre os klogere på kulturhistorier, der gemmer sig langs åbredden, og derudover vil vi selvfølgelig gerne inspirere folk til at tage på tur ud og se stederne, siger Lene Grønborg Poulsen.

Flere på vej

Lydfortællingen om Den Genfundne Bro er den tredje i ”Åsteder – fortællinger om Gudenåen”, og der udgives en ny podcast i serien hver måned. Første afsnit omhandlede Gudenåens udspring i Tinnet Krat, og andet afsnit var om Uldum Kær.

Afsnittet om Den Genfundne Bro, som er på cirka 20 minutter, følges op af et nyt afsnit i næste måned om Klostermølle. Der er i alt planlagt 11 afsnit i serien, som Region Midtjylland har bevilget 245.000 kroner til.

Podcast-serien, der kan findes på de gængse podcast-apps eller på hjemmesiden oplevgudena.dk/podcast er blevet til i et samarbejde mellem de statsanerkendte museer med ansvar for formidling af Gudenåen, turistorganisationerne omkring Gudenåen samt de syv Gudenåkommuner i GudenåSamarbejdet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Læge har gjort det før: Opdagede tegn på kræft hos fremmed i Bilka-kø

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Hedensted

Jørgen leder efter sin ukendte helt fra Bilka-køen: - Han kiggede mig direkte i øjnene

Annonce