Annonce
Erhverv

Den gamle mølle forsvandt og blev solgt til USA, men nu kommer der moderne boliger på grunden

Ud over et informationsskilt er der i øjeblikket ikke meget at se på møllegrunden i Nørre Snede. Snart begynder opførelsen af to rækkehuse med i alt fem boliger. Foto: Peter Hald
Nyt boligprojekt er klar i Nørre Snede. Rækkehuse skal opføres på Møllegade 4, hvor byens gamle vindmølle lå engang.

Nr. Snede: Et nyt boligprojekt er undervejs i Nørre Snede, endda på en historisk byggegrund. Der er nemlig tale om grunden på Møllegade 4, der engang rummede Nørre Snedes klassiske vindmølle, der blev pillet ned i 1975. Året efter blev møllen eksporteret til den lille by Elk Horn i præriestaten Iowa i USA. Her står den den dag i dag, og møllen har oven i købet modtaget en pris for at være Iowas fornemste turistattraktion.

Selve grunden på Møllegade 4 i Nørre Snede har der imidlertid været stille om i mange år. Siden 2015 har møllegrunden stået helt tom og ubenyttet, da et forfaldent stuehus fra 1888 og nogle udhuse for syv år siden blev revet ned som led i en kommunal runde med byforskønnelse.

Men nu kommer der til at ske noget. Den tomme grund på Møllegade 4 er blevet købt af selskabet MS Ejendomme Vejle ApS, og dette selskab har nu sat gang i et byggeprojekt, hvor der skal opføres to rækkehuse med i alt fem boliger. Den ene blok får to boliger og den anden tre boliger. Der bliver tale om rækkehuse i ét plan.

Annonce

Byggetilladelse på plads

Rækkehusene skal opføres af firmaet MHT Entreprise, og herfra oplyser projektleder Michell Højberg Eriksen, at man netop har fået byggetilladelsen.

- Det betyder, at vi snart kan gå i gang, og vi regner med, at vi kan kan begynde at bygge efter sommerferien. Derefter vil selve byggeriet tage fire-fem måneder, siger Michell Højberg Eriksen.

Med andre ord kan de nye boliger forventes klar omkring årsskiftet. Der bliver tale om lejeboliger, men huslejen er endnu ikke fastsat.

- Nørre Snede ser ud til at være en by i vækst, og vi har konstateret, at der plejer at være stor interesse for denne type boligprojekter i mindre byer, siger Michell Højberg Eriksen.

Annonce

En unik mølle-flytning

I øjeblikket står der et lille informationsskilt på stedet, der fortæller lidt om møllens historie. Om skiltet bliver stående er uvist, men selve beretningen om vindmøllens enestående flytning fra Nørre Snede til USA er veldokumenteret både i ord og billeder.

Projektet var meget omfattende. Et hold tømrere pillede omhyggeligt den gamle mølle ned i 1975, og derefter blev alle stumperne fragtet til den lille by Elk Horn i Iowa, hvor møllen blev genrejst i 1976.

Vindmøllen fra Nørre Snede knejser i dag over den lille by Elk Horn i delstaten Iowa i USA. Arkivfoto

Møllen fra Nørre Snede er i dag hovedattraktionen i Elk Horn, hvor der også er et museum om de danske indvandrere, og den danske mølle er byens stolthed. En hjemmeside med titlen Danish Windmill beretter udførligt om møllen.

Det var oprindeligt en landmand fra Elk Horns opland, Harvey Sornson, der i 1975 fik den ret vilde ide med at hente en gammel dansk vindmølle til Iowa. Han havde været på besøg i Danmark og havde bemærket, at der stadig stod gamle vindmøller rundt om i landet, men at mange af dem var i en dårlig forfatning. Projektet blev derfor Nørre Snede-møllens redning.

Annonce

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Hedensted For abonnenter

Tiltalte i sag om millionbedrageri afviser alt: Vi anede ikke, der foregik noget ulovligt, før vi blev anholdt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

I gamle dage var der ikke meget at råbe hurra for i Horsens Statsfængsel - dét var der tirsdag

Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

AC Horsens

AC Horsens jagter en matchbold: Tre ting gør holdet til favorit på den svære udebane i Nykøbing

Brædstrup

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Horsens

Det skal være slut med graffiti og knuste ruder: Ejer af øjebæ ved Vejlevej har købt øvrige ejere ud for at forskønne skæmmet ejendom

Sport For abonnenter

Kommentar: Mesterskabet er langt væk - derfor er HIC nødt til at fordele lønkronerne anderledes, hvis man retur til finalerne

Horsens

Livlig debat om forsvars-forbeholdet: Bliver det dyrere, hvis vi siger ja, og bliver Danmark mere sikkert?

Erhverv

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Horsens

Omdiskuteret skulpturallé har fået sit gennembrud, og flere skulpturer er på vej: Formand foreslår, at der rejses et attraktions-skilt ved motorvejen

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Horsens

Annette er klar med nye tiltag: Jeg skrev og forklarede, at traktorerne var ved at være slidte - og nu har vi fået 12 nye

Annonce