Annonce
Horsens

Den færdige gågade kan nu betrædes - selv om nogle af stenene skal pilles op på ny

Sådan her ser den færdige gågadebelægning ud. Ifølge Buus Anlægsgartner kommer det til at se "rigtigt" ud efter et par måneder, når det er blevet udsat for den daglige slitage. Foto: Morten Pape
Selv om anlægsfolkene rendte ind i en teknisk udfordring med epoxyfugerne, kan de første meter med en fuldstændig færdig gågadebelægning nu betrædes på Jessensgade. Her regner Buus Anlægsgartner med at være i gang i de næste fire-fem uger.

Horsens: Der mangler stadig ni måneders arbejde, inden den gennemgribende renovering af gågaden er fuldendt, men nu er det første stykke færdige belægning blevet muligt at betræde.

På Jessensgade er Buus Anlægsgartner, som står i spidsen for renoveringen, nemlig i fuld gang med det sidste skridt i processen: at fylde fugerne med epoxy.

- Når fugerne er lagt, bliver der ikke gjort mere fra vores side, men der går lige en måned eller to, inden det ser rigtigt ud, fordi det skal slides til, ved at folk går på det. Men ellers er det færdigt, siger Kristian Markvardt, projekleder i Buus Anlægsgartner med ansvar for Horsens-projektet.

Annonce
En del af den færdige belægning måtte op igen, da Buus Anlægsgartner efterfølgende har ændret i fugeblandingen for at komme hvide skjolder til livs. Det første stykke lægges derfor på ny, så det hele bliver ensartet. Foto: Morten Pape

Har ændret i fugemassen

Det er nogle uger siden, at Buus gik i gang med at fylde epoxy i fugerne, og til at starte med rendte håndværkerne ind i en uforudset udfordring. De har derfor været i gang med at rykke noget af den ellers færdiglavede gågadebelægning op igen.

- Vi ved ikke helt hvorfor, men der kom nogle hvide skjolder i det første epoxyfuge, vi lagde, så vi ændrede i fugematerialet. Derfor stod arbejdet også stille i en kort periode, men nu har vi fundet en god fuge, som vi fortsætter med at bruge. Det var en eller anden teknisk ting, der ikke blev, som det skulle, så nu retter vi for, at det hele bliver ensartet, siger Kristian Markvardt.

Ventetiden er nødvendig

Rettet bliver der også i fliserne. Buus Anlægsgartner har gennemgået Jessensgade for at sikre, at stenene ligger jævnt og pænt, og så er der blevet ændret der, hvor der var behov. De, der laver fugearbejdet, tjekker så en ekstra gang, at noget ikke er blevet overset.

- Det handler om at få det bedste resultat, og vi er nødt til at rette op, når stenene har ligget der i et halvt år, mens de er blevet brugt og for eksempel blevet skæve, hvis de er blevet kørt på, siger Kristian Markvardt.

Og så kan det jo være nærliggende at tænke, at man måske skulle lægge epoxyfugen lige efter, at fliserne er kommet på plads, men den går ikke.

- Den sandfuge, der skal være under epoxyen, skal have tid til at sætte sig. Hvis man hælder epoxyen over med det samme, så vil sandet komprimere sig efterfølgende, og epoxyfugen kommer til at hænge og dermed ikke være lige så holdbar, siger projektlederen.

Helt øverst til venstre er den ufærdige gågade med de nuværende sandfuger. Derefter kommer et stykke, hvor fugerne er blevet renset og klargjort til epoxyen, og nederst til højre har belægningen fået epoxyfuge. Foto: Morten Pape

Fint med regn - ikke med kulde

Jessensgade er den første strækning til at blive færdiggjort med epoxyfugen. Kristian Markvardt regner med, at det tager fire-fem uger, men der er en vejrudsigt, der kan spille ind. Ikke så meget i forhold til den regn, der ellers er kommet en del af, men mere i forhold til temperaturen.

- Der skal meget regn til, før det påvirker noget. Epoxyen skal i forvejen have noget vand, så byger er ikke noget problem, men det, der kan påvirke processen, er temperaturen. Kommer vi ned på fem graders nattetemperatur, er vi nødt til at holde inde med arbejdet, for da bliver materialerne for kolde, og kommer der frost, ødelægger det binderen i epoxymassen, siger Kristian Markvardt.

Han fortæller, at firmaet dagligt tager konkrete vurderinger af vejrforholdene i forhold til at arbejde videre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Brædstrup bobler efter 10 flade år

Der var engang... at Brædstrup var en driftig by med eget sygehus, eget rådhus og kommune, egen ret, masser af butikker, travle virksomheder og aktivt foreningsliv. Borgerne var med god grund stolte af deres by. Men så ramte centraliseringens bølge med voldsom kraft. 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft og efterlod Brædstrup som en del af Horsens Kommune. Tilbage i det lokale rådhus var kun en ensom borgerservice-afdeling. Samme år blev Retten i Brædstrup nedlagt og lagt ind under Horsens. Tinghuset blev rømmet, og både retsmøder og ansatte forsvandt. To år senere var det Brædstrup Sygehus, der blev ramt. De almindelige sygehusafdelinger lukkede, og i det store bygningskompleks, som i sin glansperiode var arbejdsplads for 200, er nu blot et livstilscenter. For Brædstrup var centraliseringen en mavepuster af rang. Byen ømmede sig og havde mere end svært ved at rumme sætningen "lagt ind under Horsens". Selvfølelsen kom under pres, og i 10 flade år talte byens borgere meget om mistet storhed og om, hvordan alt for meget gik deres næse forbi - og hvor synd det var for dem og byen. Det hjalp lidt, da Brædstrup blev udpeget som hjemsted for et nybygget hospice, der åbnede i 2015. Men det store skub kom først, da Horsens Kommune i 2017 besluttede at bruge 18 millioner kroner på en områdefornyelse. Lokale, driftige erhvervsfolk fulgte kort efter trop og besluttede at kaste penge og gode ideer ind i en række projekter. I dag bobler Brædstrup af byggeplaner. Og al selvmedlidenhed var udvisket, da DLG for kort tid siden besluttede at bygge ud for 100-200 millioner kroner. Investeringerne har givet ny selvtillid og tro på fremtiden. Forhåbentlig kan det omsættes til, at Brædstrup i næste step lykkes med at få løftet bymidten og de forfaldne ejendomme, der præger den. En udvikling, der allerede er i gang. Energi Midts forladte bygninger i centrum erstattes af et boligområde, og på grunden, hvor den nedslidte Brædstrup Kro tidligere stod, er håndværkerne i fuld gang, også med boliger. Så jo, nu bobler det i Brædstrup igen.

Annonce