Annonce
Horsens

Den eneste i Danmark: Horsens huser særlig klima-uddannelse

Carsten Nielsen, uddannelsesleder for VIAs ingeniøruddannelser, oplever, at interessen for klima- og forsyningsingeniør-uddannelsen er stigende. Arkivfoto: Mette G. Sørensen

Et øget behov for ingeniører med forstand på klima og forsyningsteknik førte til, at VIA University College i 2015 åbnede en klima- og forsyningsingeniør-uddannelse i Horsens.

Horsens: Hvordan imødekommer man det faktum, at majoriteten af en faggruppe, hvis arbejde måske aldrig før har været så vigtigt, som det er nu, nærmer sig pensionsalderen.

Det spørgsmål stillede danske forsyningsselskaber for en håndfuld år siden, da de kunne se, at der venter et generationsskifte blandt forsyningsingeniører. En faggruppe, der står over for betydelige udfordringer, når klimaforandringer meget vel fører større regnmængder med sig.

Svaret kom fra VIA University College.

- Vi kunne høre, der var brug for ingeniører med særligt kendskab til forsyningsnet, rensningsanlæg og kloaker. Folk, der har forstand på klimatilpasning. Derfor etablerede vi klima- og forsyningsingeniøruddannelsen, siger Carsten Nielsen, uddannelsesleder for VIA's ingeniøruddannelser.

Uddannelsen gik i luften i 2015 og er fortsat Danmarks eneste af sin art.

Annonce

Klima set fra Horsens

Folkebladet stiller skarpt på et altid aktuelt emne, klimaet. Og vi gør det med afsæt i den lokale virkelighed. Hvad er lokalt de største udfordringer på klima-området? Hvad gør kommunen? Og hvad er vigtigt for borgerne? Det er nogle af de spørgsmål, vi i en række artikler i de kommende uger forsøger at besvare.

Klimaet er i sig selv en artikelserie værd, men artiklerne fungerer også som en optakt til avisens uddeling af Bojsen-priserne 5. april.

Til forskel fra tidligere år uddeles priserne i år på baggrund af et tema. Det valgte tema er klimaet, og for at komme i betragtning til en pris skal man have udmærket sig på en måde, der har med klimaet at gøre.

Ud over at skrive artikler om emnet vil Folkebladets journalister løbende portrættere nogle af de forhåbentlig mange indstillede kandidater.

Rør og rensning

Som uddannet klima- og forsyningsingeniør besidder man ifølge Carsten Nielsen en vigtig viden, hvad angår de klimaforandringer, verden står over for.

- Ingeniørerne har både viden i forhold til, hvordan vi modvirker den globale opvarmning, men også i forhold til at kompensere for de forandringer, der sker gennem klimaforandringerne, siger han.

De har blandt andet indsigt i dimensionering af rørledninger, planlægning af rensningsanlæg og udnyttelse af overskudsvarme.

- De kan forudse, hvordan miljøet bliver påvirket af forskellige tiltag og gennemskue den store sammenhæng i forhold til miljø og klima, siger Carsten Nielsen.

Klima- og forsyningsingeniør-uddannelsen

Tre et halvt-årig diplomingeniør-uddannelse Har placering på VIA University College i Horsens

Tilbyder de studerende at specialisere sig inden for drikkevand, spildevand eller fjernvarme

Uddannelsen rummer 20 ugers praktik

Stigende interesse

Uddannelsen er kendetegnet ved, at repræsentanter for forsyningsbranchen tager aktiv del i uddannelsen. Både som gæsteforelæsere, teamlærere og praktikudbydere.

- Det giver de studerende et godt billede af branchen og de forskellige muligheder, der er, siger Carsten Nielsen.

Det første hold, der startede på uddannelsen i 2015, blev færdigt for nylig. Det bestod af seks dimittender, men allerede fra andet optag og frem har optaget ligget mellem 20 og 33 studerende.

- Vi oplever, at interessen for uddannelsen er stigende. Det hænger meget vel sammen med, at den giver adgang til et job, der giver mening i en større sammenhæng, siger Carsten Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce