Annonce
Østjylland

Den ene er 68, den anden 34: To vildbasser skaber kunst sammen

Der står malerier og andre værker overalt i Hans Krulls atelier i Lystrup. Her drøfter Peter Birk (til venstre) og Hans Krull den kommende udstilling. Foto: Axel Schütt
Maleren Hans Krull og graffitikunstneren Peter Birk laver udstilling sammen i Galerie Parnasse i Aarhus.

AARHUS: Den ene er dobbelt så gammel som den anden, men de har fundet sammen i et frugtbart, farverigt og fyndigt samarbejde.

Hans Krull er maler af den mere traditionelle, men vilde slags, og Peter Birk er barn af graffitikunsten og dens metoder og traditioner.

Krull er 68 år og Birk 34, og lige nu folder de sig bogstaveligt talt ud i Hans Krulls store værksted i Lystrup. Der står malerier og linoleumstryk overalt, men der er system i rodet og gang i sagerne.

De får hjælp af yderligere to mand, som bistår med at lave linoleumstryk af de værker, de har lavet til det.

Vi andre kan alle få deres værker at se, når de udstiller dem hos Galerie Parnasse i Rosensgade 22 baggården i Aarhus fra 29. februar.

- Jeg har næsten altid arbejdet sammen med andre om mine værker, siger Hans Krull.

- Og jeg har lært en masse af at arbejde sammen med Krull, siger Peter Birk.

Udstillingen

Galerie Parnasse, Rosensgade 22 (baghuset), Aarhus. Hans Krull og Peter Birk. Fernisering lørdag 29. februar kl. 12-16. Kan ses til 27. marts.

Ud i verden

Et halvt hundrede værker skal de have klar til udstillingen, der - som de siger - virkelig bliver en manifestation af deres samarbejde. Deres hidtil mest grundige samarbejde.

Det har stået på i mere eller mindre omfang, siden de to mødtes i forbindelse med den street art-festival, som Aarhus Festuge har haft de sidste fire år på den afspærrede del af Frederiks Allé mellem rådhuset og Musikhuset.

Hans Krull har boltret sig i Aarhus i mange år, og hans kunst kan ses mange steder, ikke mindst Mågekysset på en gavl i Fiskergade.

Peter Birk har udmærket sig med Galleri Grisk, der først var i Klostergade og nu i Æggepakkeriet i Carl Blochs Gade.

Han var kun 16 år, da han ville ud i verden fra Horsens, hvor han boede dengang. Han var bidt af graffiti.

- Kom nu i gang, tænkte jeg altid. Vi skal have noget lavet, og det kan ikke gå hurtigt nok.

Ingen hindringer var for store for ham. Han rejste til Berlin, Amsterdam og andre steder og malede graffiti på huse og togvogne. Så meget, at han har måttet betale sin pris for det, når det blev opdaget, at han var afsenderen.

Annonce

Blad fra London

Han blev ved alligevel.

- Jeg var ikke altid stolt, når jeg blev snuppet, men heller ikke flov, siger han, der har tegnet, siden han var barn.

- Da jeg var ti år, kom en af de større drenge i Hedensted, hvor jeg boede dengang, med et blad fra London fyldt med graffiti. Det blev jeg grebet af og kunne se et formål med at tegne, og med tiden blev det det eneste, det handlede om for mig, siger Peter Birk.

Han er glad for, at han har mødt Hans Krull.

- Jeg vidste, han var der. Han har jo stukket ud, men jeg havde aldrig mødt ham før street art-festivalen. Han lærer mig en masse, giver mig mange fif og ideer, og jeg har taget dem til mig i rigt mål. Vi har en del til fælles, siger Peter Birk.

Udstillingen rummer såvel værker, de to har lavet hver for sig, som fælles værker. Et af dem er et kæmpestort maleri på to gange tre meter. Som altid farverigt.

Keld Preuthun (til højre) og Mads Kjær (til venstre) hjælper Hans Krull (med hat) og Peter Birk med at trykke værker til udstillingen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Kørte galt

Humøret og talegaverne fejler som sædvanlig ikke noget hos Hans Krull. Men han går med stok.

- Jeg er lige til dødkogeriet, siger han med et stort smil.

Han var så uheldig at køre galt på sin scoopter for et par uger siden, at blive kastet af den og være bevidstløs.

- Jeg kom på sygehuset og blev scannet, fordi der var tvivl om, om jeg havde brækket ryggen. Så galt var det heldigvis ikke. Men jeg er stadig øm, fortæller han.

- At arbejde sammen med andre giver ofte bedre resultater, end når man bare er sig selv. Det har jeg praktiseret i mange år, helt fra Per Kramers tid og Ingmar Kronhammar.

- Det er nok medfødt og stammer fra dengang, jeg lå i min mors mave sammen med min tvillingesøster Gretha, at jeg aldrig har kunnet undvære selskab, siger Hans Krull.

- Jeg har altid tegnet og malet på alting ligesom Peter Birk. Det er derfor, jeg har købt mit eget værtshus, Under Masken. Der kan jeg tegne på væggene, siger Krull, der også hentede russiske og polske kunstnere til Aarhus, dengang Hotel Royal skulle udsmykkes.

Krull er uddannet på akademiet i Krakow i Polen, og hans afdøde kone Maria var fra Polen.

Det her er så en kathat, siger Hans Krull og lader Plet ligge på sit hoved. Foto: Axel Schütt
Annonce

Residence på Bali

Krull og Birk har skabt nye muligheder for internationalt samarbejde. På Bali har de lavet et art residence, hvor kunstnere fra alle lande kan komme, bo, arbejde og påvirke hinanden.

- På Bali er jeg jo kommet i mange år, siger Krull, og Peter Birk føjer til, at i hans Galleri Grisk kommer der kunstnere fra både Canada, Rusland og Tyskland med flere.

- Jeg er flasket op med at arbejde sammen med andre, og at vi hjælper hinanden. Jeg har sovet på mange sofaer i Berlin, og i det miljø, jeg kom i dengang, var det en selvfølge, at der altid var nogen, der tog imod én, når man havde brug for det.

- Vi er kosmopolitter, siger Hans Krull.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Aktindsigt afslører: Byrådet blev holdt i uvished i 200 dage i omdiskuteret vej-sag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
AC Horsens

Hård straf venter for synderne: De første ølkastere på Casa Arena er identificeret

Horsens For abonnenter

Retssag om inddrivelse af narkogæld tegner et billede af et barskt miljø i Horsens

Ikast-Brande

Røveriforsøg i Ejstrupholm

AC Horsens

Han var helt, skurk og ti centimeter fra at gøre de godt igen mod VB: Ærlig Sigurdarson havde svært ved at slippe uheldig hovedrolle forud for HB Køge-opgør

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

HH Elite For abonnenter

Tjubang-håndbold og koncentrationssvigt: Derfor tabte HH Elite først og fremmest til sig selv i snævert nederlag

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Politiet efter seriehærværk i Brædstrup: Nogen må vide noget

Heunicke om hurtig smittestigning: Flere skal vaccineres nu

Hedensted

Lokal frisør er blevet selvstændig: Er rykket ind i salon Maria G. i Løsning

Horsens For abonnenter

Studerende snupper 84-årige Pers parkeringsmulighed: Jeg ved godt, jeg ikke har krav på en p-plads, men jeg er afhængig af min bil

Sport

Stort drama venter i lokal serie 3-pulje: Få det fulde overblik over hvilke seriehold, der har noget på spil i efterårets sidste spillerunde

Annonce