Annonce
Odder

Demonstration: Forening er rasende over forslag fra Dansk Folkeparti

Demonstrationen gik fra Torvet ad stier forbi det grønne område bag Odder Parkhotel, Krebsesøen og Saloparken op til Stampmøllen. Foto: Hans Jørgensen

Odder var et af mange steder, Danmarks Naturfredningsforening søndag havde arrangeret en fredningsevent. Omkring 80 deltog i turen, som er rettet mod et forslag om at ændre naturbeskyttelsesloven.

Odder: Normalt er medlemmerne af Danmarks Naturfredningsforening (DN) fredelige mennesker, der holder af at gå en tur og kigge efter spændende dyr og planter.

Men søndag eftermiddag gennemførte afdelingen i Odder en politianmeldt demonstration med smædeplakater og dannebrogsflag.

Demonstrationen var dog ganske fredelig. Den endte i Stampmølledalen, hvor der blev serveret varm kakao, te og kaffe. Samt en tale af formanden for DN Odder, Ib Salomon.

Han forklarede, hvorfor Stampmølledalen var målet for de cirka 80 deltagere, der var med på turen.

- Det er et fredet område. Men kommunen var inderligt imod, og der gik fire år, før fredningen blev gennemført. På torsdag skal Folketinget behandle et forslag fra Dansk Folkeparti (DF), som jeg kun kan se som et forsøg på at stække Danmarks Naturfredningsforening, sagde Ib Salomon.

Annonce
Deltagerne sang "Der er et yndigt land" og havde dannebrogsflag med på turen. Foto: Hans Jørgensen

DF: Slut med eneret

Dansk Folkeparti har foreslået, at DN ikke længere selv skal have ret til at foreslå fredninger. Fremover skal DN have en kommune eller staten med til at stille forslag. Desuden vil Dansk Folkeparti lade andre foreninger få ret til at foreslå fredninger, og så skal lodsejere i berørte områder informeres tidligere, end det sker i dag.

Blandt gæsterne var Ketty Christophersen fra Nr. Vissing.

- Jeg har en veninde, der er medlem af DN, og hun spurgte, om jeg ikke skulle med. Jeg kan godt lide at gå ture i naturen, og i Nr. Vissing har vi en gåklub. Det er en god idé, at naturen bliver fredet rundt omkring, og det er fantastisk, det jeg har set herude indtil nu, sagde Ketty Christophersen.

Det er særligt forslaget om, at DN skal alliere sig med en kommune eller staten for at foreslå en fredning, der har fået foreningen op på barrikaderne.

- Uden en fredning havde der været et handicapcenter herude. Vi har ikke noget imod et handicapcenter, men det skulle ikke ligge her. Og dengang var kommunen imod fredningen af Stampmølledalen, fortalte Ib Salomon.

Med andre ord, hvis DF's forslag havde været lov dengang, så var området ikke blevet fredet i år 2000, mener DN.

Ib Salomon, formand for DN Odder, fortalte om Stampmølledalen, hvor der i sin tid var planer om at lave et handicapcenter. Foto: Hans Jørgensen

Vi værner om det danske

- Jeg opfatter Dansk Folkeparti som nogle, der virkelig værner om det danske. Det gør vi også. Mange af de steder, der er fredede, er nationale klenodier. Det er steder som Skagens Gren og Skamlingsbanken. Og der er altid en politisk fase, for en fredning skal gennem et fredningsnævn, og på den måde er demokratiet sikret, sagde Ib Salomon.

Dansk Folkeparti var nævnt på flere af de plakater, deltagerne havde med til demonstrationen. Deltagerne fik også lov til at synge "Der er et yndigt land" som protestsang.

- Det er en lille en til DF, sagde Ib Salomon om sangvalget.

Den nederste del af Stampmølledalen ved de gamle møllebygninger er fredede, og kommunen ejer bygningerne, som man kan låne via biblioteket. Her holder DN Odder til, det samme gør jagthornsblæsere og sportsfiskere.

- Og der er ikke nogen steder, der er så stor fisketæthed som her i åen. Nogle gange kan man også være heldig og se en isfugl, sagde Ib Salomon.

Kommunen ejer bygningerne, som foreninger kan låne eller leje. Foto: Hans Jørgensen
Der er omkring halvanden kilometer fra Torvet til Stampmøllen. Herfra kan man gå ud til Balle Skov, en tur på omkring tre kilometer. DN Odder har lavet en folder om turen og seværdighederne undervejs. Foto: Hans Jørgensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce