Annonce
Erhverv

Demonstranter fra talerstolen: - Vi er mere værd!

Faggrupper som sygeplejersker, pædagoger, socialrådgivere og jordemødre demonstrerede på Rådhuspladsen i Aarhus for afskaffelse af Tjenestemandsreformen fra 1969, som de mener giver en skævvridning af lønnen. - Vores løn afspejler ikke vores uddannelseslængde og kompetencer, lød det fra talerstolen. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Sygeplejersker, pædagoger og jordemødre demonstrerede for en afskaffelse af Tjenestemandsreformen fra 1969 på Rådhuspladsen i Aarhus.

AARHUS: - Vi har vist under coronanedlukningen, at vi er meget vigtige for samfundet - jordemødre, sygeplejersker og pædagoger. Vi er her stadig og er mere værd end et honninghjerte, lød det fra talerstolen efterfulgt af klapsalver fra de omkring 80-100 mennesker, som var mødt op trods regn og forårskulde.

Demonstrationen var arrangeret som en protest mod Tjenestemandsreformen fra 1969, som de berørte faggrupper ønsker, at politikerne afskaffer.


Annonce

Dette er ikke noget, som kan klares ved overenskomstforhandlingerne. Det er et politisk spørgsmål, da Tjenestemandsreformen er politisk skabt.

Taler til demonstration i Aarhus


Den tværfaglige arbejdsgruppe bag borgerforslaget "Ophæv Tjenestemandsreformen fra 1969 - skab ligestilling i lønforholdet mellem offentlige faggrupper" har hver tirsdag i april demonstreret foran Christiansborg på Slotspladsen, og nu havde initiativet så bredt sig til Rådhuspladsen i Aarhus.

- Dette er ikke noget, som kan klares ved overenskomstforhandlingerne. Det er et politisk spørgsmål, da Tjenestemandsreformen er politisk skabt, lød fra en århusiansk pædagog, som var dagens første taler.

50.000 underskrifter

Selv om den første demonstration i Aarhus ikke havde fået så mange til at gå på gaden, så har initiativet fået rigtig godt fat på de sociale medier.

50.000 har allerede støttet et borgerforslag om at få ophævet Tjenestemandsreformen. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Gruppen har nu 8.700 medlemmer på Facebook og et borgerforslag om at ophæve Tjenestemandsreformen opnåede 50.000 underskrifter på bare otte dage. Det bliver nu taget op som beslutningsforslag i Folketinget 20. maj.

Tjenestemands-reformen 1969

Baggrund: Folketinget vedtog med Tjenestemandsreformen i 1969 et lønhierarki, der placerede kvindedominerede faggrupper på det offentlige arbejdsmarked lavt i forhold til fagenes uddannelseslængde og ansvar.

Lønnen i de traditionelle kvindefagsområder blev betragtet som "lommepengeløn" og ikke en forsørgerløn.

Tjenestemandsreformen skulle have været justeret hvert femte år. Men det er ikke sket, og det giver den dag i dag et lønefterslæb mener både fagforbund og forskere.

"Vi er mere værd" stod der på de røde mundbind og T-shirts, som demonstranterne var trukket i for at protestere mod Tjenestemandsreformen, som de mener står i vejen for ligeløn. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Opdateret kort over sognene: Sønderbro kan åbne om en uge - hvis smitten holdes nede

Annonce