Annonce
Debat

Debat: Tondern, Fissengebirge oder was?

Debatten om danske stednavne i tysk udgave på byskilte i Sønderjylland er blusset op igen. Det bliver den nok ved med. For det handler om følelser - der ikke kan handles.

Forstanden giver hjemmetyskerne/mindretaltyskerne ret, når de argumenterer for, at vi i Danmark skal føje “Tondern” til bynavnet Tønder, som tyskerne har føjet danske stednavne til deres skilte i Slesvig.

Men følelserne husker, at denne omstridte landsdel har været dansk i over 1000 år, og blot tysk i 156 år. Følelserne husker, hvordan det som sønderjyde var kun at være fri for de sydlige naboers herredømme i 20 år, så kom de lige igen i 1940. Følelserne husker, præcis som da serberne førte sig militært frem på Balkan og hele tiden henviste til nederlaget på Solsortesletten i 1379. Det var dog en distance på over 600 år.

To gange i historisk tid har Danmark været tæt på at ophøre som stat, senest da Chr. IX i den bedste mening tilbød Bismarck vores land som lydstat. Han sagde nej tak. Havde han accepteret, havde Vissenbjerg, og mange andre steder, nok fået nye navne.

Det forbilledlige nutidige dansk-tyske grænse samarbejde er indstillet til Unescos verdensarvs status. Lad os alle gå ind for det - i respekt for de processer, det skal have tid til at modnes.

Kirsten Bisgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Corona er en gave til Madam Bach

112

Motorcyklist ramt af bil

Leder

I sommerhus eller ej: Det er ikke forbudt, altså er det tilladt

I sommerhus eller ej i coronapåsken? Man kan kun blive forvirret af at lytte til regering og sundhedsmyndigheder. Det er ikke forbudt, altså er det tilladt. Samtidig er politikere og myndigheder noget lorne ved tanken, fordi det muligvis kan sprede smitte. Selv landets politidirektører bidrager til forvirringen som eksempelvis Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi, som i en pressemeddelelse med overskriften ”Er du helt sikker på, at du skal i sommerhus” opfordrer til, at vi ”tænker grundigt over, om I nu også skal afsted.” Når man ikke kan få et klart svar, må man jo forsøge at tænke selv. Vi ved, at vi bekæmper smitten ved at holde afstand, og nøgternt set er der lige så stor mulighed for det i ferielandet som derhjemme. Faktisk endnu bedre. Der er gennemsnitligt betydeligt længere mellem sommerhusene end mellem parcelhusene i et villakvarter for slet ikke at tale om mellem lejlighederne i et etagebyggeri, hvor man passerer tæt forbi hinanden på trapperne. Og når man skal ud i det skønne påskevejr, vi er blevet lovet, er der i vidtstrakte skove og på kilometerlange strande også bedre muligheder for at undgå et vildtflyvende coronavirus fra en forbipasserende end i byens parker og grønne områder. Derfor må konklusionen være, at det ikke er i strid med god coronaopførsel at tage afsted, når man vel at mærke tager de samme forholdsregler, som vi nu i ugevis har gjort derhjemme. Tag ikke tog eller bus derud - kør i bil. Når man skal handle, så gør det med samme forholdsregler om afstand og håndhygiejne som i supermarkedet derhjemme. Ingen gæster til påskefrokost - selv om det faktisk heller ikke er forbudt, hvis man ikke er flere end 10. Og så videre. Med omtanke er der ikke større risiko for at sprede eller få smitten i sommerhuset end derhjemme. Hvis der var, har vi tiltro til, at myndighederne havde lukket også sommerhusene ned. Ikke desto mindre ville et klart ja eller nej have været rart, så man ikke tager afsted med en tvivl om, hvorvidt det nu også er i orden.

Danmark

Live: 637 coronapatienter dør i Spanien på et døgn

Annonce