Annonce
Debat

Debat: Tidlig pension skal ikke være forbeholdt bestemte grupper

Pension: I den seneste tid har to fagforbund meldt sig markant på banen som tilhængere af tidlig folkepension til bestemte grupper. Mens FOA satte konkrete brancher på deres hidtidige støtte til differentieret folkepension – hvor deres egne medlemmer naturligt nok var nogle af dem, som FOA vil tilgodese – var det noget mere overraskende, at formanden for det største akademikerforbund, DJØF, støttede, at et bestemt antal år på arbejdsmarkedet skal udløse en tidlig folkepension. Vel at mærke en tidlig pension, som de absolut færreste af hans egne medlemmer vil få ret til.

Man må give DJØF-formanden, at det er uegennyttigt, men det betyder nu ikke, at synspunktet er rimeligt. For hvorfor skal nogle bestemte grupper, som har arbejdet i en bestemt branche eller været et bestemt antal år på arbejdsmarkedet have en særlig ret til tidlig pension? Der er jo heldigvis mange seniorer – også i de grupper – som har et godt helbred og sagtens kan arbejde længere. Hvorfor skal vi så pludselig som samfund signalere, at de da vist hellere må se at gå på pension?

Både dansk erhvervsliv og det danske samfund har jo de senere år profiteret enormt af, at mange flere bliver ved med at arbejde, efter de både er fyldt 60, 65 og 70 år. Faktisk er det den markant stigende beskæftigelse blandt de ældre aldersgrupper (og udlændinge), som har holdt den samlede beskæftigelse oppe – og dermed sikret, at vi har kunnet holde liv i opsvinget i Danmark. Det skal vi da ikke sætte over styr ved en folketings-beslutning om, at bestemte grupper må formodes at være nedslidte og gå tidligere på pension end andre.

I Lederne er vi tilhængere af, at nedslidte mennesker – uanset faggruppe og antal år på arbejdsmarkedet – kan komme på pension, når helbredet ikke er til at arbejde mere. Men det skal afhænge af en konkret og objektiv vurdering af den enkelte person. Tidlig pension skal ikke forbeholdes bestemte grupper. Eksempelvis DJØF-formandens medlemmer kan altså også blive fysisk eller psykisk nedslidt, selv om de har arbejdet færre år end en ufaglært. Og så skal de naturligvis kunne gå på tidlig pension. Det er kun ret og rimeligt.

Annonce
Henrik Bach Mortensen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi er nødt til at have en Emma Gad for mobiler

I en rundspørge blandt eleverne på Tørring Gymnasium giver de unge på flere måder udtryk for, at de bruger mobilen for meget. Næsten halvdelen mener, at mobilen fylder for meget, når de er sammen med deres venner, og 29,3 procent synes, at forældrene bruger deres mobil for meget, når de er sammen. Det fremgår af en artikel i dagens avis. Problemet er, at mobilbrugen går ud over indlæring i timerne, evnen til at slappe af og det sociale samvær. Nu kan man selvfølgelig godt slå de unge oven i hovedet og sige, at de skal lægge den telefon væk, men problemet er, at voksne, som undersøgelsen også antyder, er lige så slemme. Mobilen er også for os et vedhæng, vi hele tiden forholder os til, interagerer med og er afhængige af. Det er netop sådan, smartphones er indrettet. De er designet, så vores hjerne bliver lokket til hele tiden at bruge dem. I 1991 udgav den tyske filminstruktør Wim Wenders filmen "Til verdens ende", som blandt andet indeholder en scene, hvor en af hovedpersonerne er blevet dybt afhængig af at se på en lille håndholdt videoskærm. Skærmen viser alle personens drømme, og hun er så opslugt af billederne, at den eneste måde at afvænne hende på er ved at nægte at genoplade skærmen. Den tyske instruktør har nærmest været profetisk i sin film, for er det ikke næsten der, vi er i dag? Vi er så afhængige af "drømmefabrikken", at vi kun forlader den, når den ikke har strøm. Vi er derfor nødt til at tale om, hvordan vi bruger mobiltelefonen, når vi er sammen. Lave en slags Emma Gad for mobilbrug, der giver et sæt spilleregler for det sociale samvær. Rundspørgen på gymnasiet tyder på, at de unge faktisk gerne vil have vejledning i mobilbrug. Således mener kun 7,3 pct., at forældrene slet ikke skal blande sig i deres mobilbrug, mens 24,6 procent oplever, at elevernes forældre blander sig i, hvor meget tid den unge bruger foran en skærm. Med andre ord vil langt hovedparten af eleverne gerne, at forældrene sætter grænser for deres mobilbrug - og måske også for forældrenes eget. Så det er bare at komme i gang.

Annonce