Annonce
Debat

Debat: Skat tjekker flaskeboner midt i milliardskandale

Skat: I den forgangne uge havde jeg indkaldt skatteministeren til en debat i folketingssalen omkring en ganske besynderlig sag. Historien tager sit udgangspunkt omkring Henning P. som igennem otte år har frasagt sig sociale ydelser som hjemløs, men betalt for sit tildelte værelse ved at indsamle pantflasker på gader og i grøfter og dertil tjent penge, som sælger af Hus Forbi.

Pludselig blev han nærmest kriminaliseret i sin bank, som spurgte til om der var tale om sorte penge, da han ville indsætte 3.000 kroner fra pant på sin konto. Henning P. blev forundret al den stund at han allerede for otte år siden blev meddelt, at det var helt efter bogen at han naturligvis ikke skulle indkomstbeskattes af indsamlet flaske- og dåsepant.

Men en ny henvendelse til skatteministeren kom retur med svar til Henning P. 18 november 2019 og nu meddelte skatteministeren pludseligt, at Skattelovens § 4. stk. 1A medfører, at Henning P. nu skal indkomstbeskattes af sine boner på pant. Det provokerer mig helt vildt at Skat nu skal til at skatteinddrive på flaskeboner, alt imens man oplever udbytteskatskandalen på 13 milliarder kroner, som Skat lystigt har udbetalt fra statskassen til en række kriminelle udlændinge – nærmest uden nogen form for kritisk kontrol og revision! Det skriger jo til himlen at der ikke er indført en bagatelgrænse for noget så miljøkorrekt, som at indsamle flasker og dåser. Der er jo ikke mange i Danmark som gør det så intensivt som Henning.

Men som om det ikke var nok, så meddeler skatteministeren samtidigt at udenlandske EU borgere med ophold i Danmark under seks måneder, ja de må så gerne samle skattefri pant ind i hele kongeriget uden nogen som helst kontrol. Det så vi senest i sommer hvor blandt andet større byfester og store koncerter som Roskilde Festivalen blev overrendt af østeuropæiske pantsamlere, der yderst effektivt samlede meget store beløb ind og efterfølgende tog dem med ud af landet. Derfor er det dybt rystende at skatteministeren nu i folketinget har afvist at gøre mere ved sagen.

Annonce
Hans-Kristian Skibby
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Folkedomstolen i aktion

Skulle hun have været dømt for uagtsomt manddrab, den 28-årige kvinde, der i maj måned sidste år overtrådte færdselsloven og som konsekvens af det kørte ind midt i et cykelløb og ramte en 18-årig cykelrytter, der et døgn senere døde af sine kvæstelser? Nej, mente retten i Aarhus, der mandag middag idømte den 28-årige kvinde fra Odder en bøde på 1500 kroner. Det er samme bøde, som man får, hvis man taler i mobiltelefon, mens man kører. I den situation får man også et klip i kørekortet. Det koster også en bøde på 1500 kroner at køre imod ensretningen uden at ramme nogen, eller at køre mellem 84 og 90 kilometer i timen i en 70 kilometers zone. Hvis der er vejarbejde, bliver bøden fordoblet. Ikke overraskende har dommen i cykelløb-sagen affødt mange kommentarer på diverse Facebook-sider. Ikke mindst kommentarer, der udtrykker undren over, at det kun koster 1500 kroner at køre et andet menneske ihjel. Retsfølelsen er krænket, er overskriften for mange af de kommentarer, der vælter ind på de sociale medier, hvor folkedomstolen peger på alt fra lang fængselsstraf til fratagelse af kørekort. Dommerne i folkedomstolen har talt. Dommen er for mild, retssystemet en hån og retsfølelsen sat ud af spil. Men god gammeldags forargelse er heldigvis ikke nok til at afgøre en passende dom. For hvilken straf er egentlig den rigtige, når man ved et uheld tager et andet menneskes liv? Vil en fængselsstraf overhovedet give mening? Hun gjorde det helt sikkert ikke med vilje, og hun har formentlig straffet sig selv hvert eneste sekund siden den fatale dag i maj sidste år. Forældrene får ikke deres søn tilbage, og man må formode, at den 28-årige uanset straffens størrelse vil undgå at gentage fejlen resten af livet. Og er straffen ved at skulle leve resten af livet med bevidstheden om, at hun har taget et andet menneskes liv, måske ikke straf nok. Og at hun ved, at hun i nogles øjne slet ikke burde gå frit rundt.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce