x
Annonce
Debat

Debat: Regeringen pakker folkestyret ind i hemmelighedskræmmeri

Transparens: Man kan undre sig over alt det hemmelighedskræmmeri, der omgiver regeringen i forbindelse med udspillet til udligning kommunerne imellem. Regeringen har ikke villet - eller turdet - fremlægge de beregninger, der ligger bag det politiske udspil. Venstre har således måttet hive tallene ud af regeringen. Samtidig har en lang række borgmestre udtrykt stor frustration over, at de ikke har kunnet se, hvorfor netop deres kommune skulle modtage eller afgive penge.

Man kunne godt få den tanke, at det rent faktisk er meningen, at borgere og opposition ikke skal kunne gennemskue konsekvenserne af regeringens beslutninger.

Det er ikke den eneste gang, regeringen har holdt kortene tæt til kroppen. Der har været flere store udspil fra regeringen, som vi ikke har måttet få indsigt i.

I forbindelse med forhandlingerne om boligreguleringsloven spurgte Venstre regeringen om konsekvenserne for de forskellige former for andelsboliger fordelt på kommuneniveau, så konsekvenserne ville være kendte for politikere og for andelsboligejere. Ministerens svar var, at det ville kræve så mange opgørelser af andelsboligers tab af værdier, at det var umuligt at svare på.

I december blev et bredt flertal i Folketinget enige om en klimalov, der blandt andet indeholder målet om en drivhusgasreduktion på 70 procent i 2030. Venstre forsøgte efterfølgende at få regeringen til at fremlægge beregninger på, hvor stor regningen forventes at blive, men det har regeringen indtil videre nægtet.

Den umiddelbare reaktion hos os i Venstre er, at vi ikke kan forhandle og slet ikke indgå aftaler, når vi ikke må kende konsekvenserne af det, der forhandles om. På de vilkår vil vi ikke være med.

Men hvad der er nok så alvorligt, er konsekvenserne for vores folkestyre. Hvis en regering kan slippe af sted med at hemmeligholde beregninger og konsekvenser af politiske udspil, bliver det en trussel for vores demokrati.

Styrken i det danske folkestyre er netop åbenhed, transparens og debat. Vi har altid været gode til at debattere og overveje konsekvenserne af en beslutning, førend flertallet har lagt sig fast på en beslutning. Måske er der tale om en bevidst strategi fra Mette Frederiksens side. Hvis det er tilfældet, er hun altså villig til at sætte det danske folkestyre på spil for en kortsigtet politisk magt.

Det er sølle, hvis regeringen ikke tør stå på mål for konsekvenserne af deres beslutninger. Og det er endnu mere sølle, hvis regeringens parlamentariske grundlag lader den slippe af sted med det.

Eva Kjer Hansen, Venstre
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Alt aflyst til og med august: Horsens & Friends-direktør er overrasket

Leder For abonnenter

Leder: Myndighederne tier - men vi skal huske, at det er rigtige, levende mennesker, der dør

Midt i coronakrisen er vi havnet i et kommunikations-paradoks: På den ene side står myndighederne på tæer for at holde danskerne informeret og advaret. Ministre og topembedsmænd holder daglige pressemøder, og Danmarks Radio har - helt rigtigt - påtaget sig hvervet at opdrage danskerne. Formanende meldinger a la dem, vi kender fra lufthavne og banegårde, toner jævnligt frem. "Lad ikke din bagage stå uden opsyn". "Husk at vaske hænder". "Legeaftaler bør ikke vare for længe." På den anden side betyder et (muligvis overdrevet) hensyn til tavshedspligt og GDPR-regler, at kommunikationen nemt bliver til kolde tal og grafer. Et højdepunkt i tavs kommunikation blev nået, da Vejle Kommune i sidste uge bekræftede det første corona-dødsfald i kommunen. Kommunens velfærdsdirektør oplyste, at en ældre borger var død på Kolding Sygehus. Men om afdøde var en kvinde eller en mand, måtte hun ikke fortælle. På samme måde udsender Sydøstjyllands Politi daglige e-mails om "anmeldelser, påbud og sigtelser vedr. Covid-19". Det handler blandt andet om politiets indsats for at opløse forsamlinger over 10 personer. Bulletinerne er som regel ganske intetsigende, da "politiet ikke ønsker at udpege konkrete borgere eller virksomhedsejere, som vi har været i dialog med," som det hedder. Selvfølgelig skal myndighederne respektere privatlivets fred og ikke udlevere følsomme oplysninger om borgere og virksomheder. Men den strategi kan desværre medføre, at vi glemmer, at der er mennesker bag de mange tal. Hver af de snart 200 danskere, der er døde med eller af Covid-19, var nogens far eller mor, bedstefar eller bedstemor, ægtefælle, bror eller søster, måske barn. Det samme gælder selvsagt de knap 70.000, der søndag var meldt døde på verdensplan. Det bliver vi mindet om, når de syge eller deres pårørende vælger at stå offentligt frem. De fortjener stor respekt og stor tak. For med deres personlige og smertefulde beretninger understreger de, at corona-pandemien ikke bare er store tal. Det er rigtige mennesker af kød og blod, vi værner om, når vi lytter til DR's formaninger. Og retter os efter dem.

Horsens

Konkursramte Dalle Valle om Bytorv Horsens-planer: Alt er uvist

Horsens

Kommunen gør klar til genåbning: - Opgaven bliver at skabe en tryg situation for alle

Erhverv

Benedikte lukkede butikken da krisen tog fat: Nu er kunderne vendt tilbage

Annonce