Annonce
Danmark

Debat: Minkaftale forgylder et erhverv, der har været i mangeårig krise

Torsten Gejl

Debat: Det er klart, at minkavlerne skal have erstatning, når de bliver tvunget til at aflive deres dyr og lukke deres bedrifter ned for folkesundhedens skyld. Men erstatningen er blevet alt for stor. I Alternativets optik har S haft brug for at købe aflad, fordi de brød grundloven, da de tvangslukkede minkfarmene før lovgivningen var på plads. Og det har de borgerlige partier udnyttet skamløst til at købe dyrt betalte stemmer i minkbranchen og forære bankerne og investorer omkring 8 milliarder kroner.

Minkavlerne får nemlig alt deres gæld betalt plus at de får en klækkelig indkomst over de næste ti år. Og sådan er det igen politisk strategi og hensyn til særinteresser, som politikere (SF, R, V, K, S og LA) bruger til at forære utrolige beløb af skatteydernes penge væk. Det er så stort et beløb, at det kunne have afskaffet gensidig forsørgerpligt for hundredtusinder af danskere i syv år, 44.000 pædagogårsværk eller reel grøn omstilling.

I Alternativet forstår vi godt, hvis minkavlerne griner hele vejen ned til banken. Og de kan jo ikke klandres for at være blevet forgyldt. Men vi kan ikke forstå, hvordan aftalepartierne kan forsvare overfor danskerne at bruge en udregningsmetode til kompensation af minkavlerne, der er så langt fra den virkelighed, som branchen befinder sig i.

Annonce
Franciska Rosenkilde

Man har nemlig set ti år tilbage og regnet kompensationen ud fra, at pelsmarkedet ville udvikle sig ligesådan de næste ti år. Men glemmer bare, at 2011, 2012 og 2013 var fantastiske år i branchen med meget høje priser på minkskind. Siden er priserne dykket til en tredjedel, konkurrencen er blevet hård, branchen er i knæ, mange er på konkursens rand og der er ingen udsigt til at priserne ville gå andet end nedad.

Minkavlerne har kunnet putte overskuddet fra de gode år i lommen og da det blev hårde år, fik de betalt alt deres gæld af staten, fordi man har brugt en udregningsmetode, som er fuldstændig skæv i forhold til virkeligheden.

Nu skal jeg gentage, at minkavlerne er sagesløse, da det jo ikke er dem, der har besluttet, hvad de skal have i kompensation. Man kan sagtens glæde sig på deres vegne. Men det tangerer en skandale, at så mange milliarder bliver anvendt på politisk strategi og særinteresser.

Vi burde i stedet have kigget mod Holland, hvor man har besluttet at man her kun kompenserer for de seneste fem år. En model der i højere grad giver mening, da man her tager udgangspunkt i den aktuelle økonomiske situation, erhvervet befinder sig i. Nemlig at det er en branche på retræte. Havde vi brugt den hollandske model, havde vi endt med en regning på 10 milliarder kroner.

En anden årsag til, at Alternativet forlod forhandlingsbordet var, at man i det mindste ikke udnyttede muligheden til at sætte en stopper for minkavl i Danmark for altid. I Alternativet har vi ønsket at udfase minkavl i Danmark af dyrevelfærdsmæssige årsager.

Mink er et dyr, der normalt forsvarer et stort territorie og det at sætte dem i bur op og ned af hinanden stresser dem selvfølgelig utroligt meget og er med til at gøre deres liv til en lang lidelse. I Alternativet mener vi selvfølgelig, at minkavlerne skal have kompensation. Men det skulle have været uden en dvaleordning, udregnet med realistiske priser og begrænset til for eksempel 5 år ud i fremtiden. Det bliver svært at se den lille erhvervsdrivende, et helt kulturliv og de mange danskere, der har modtaget en fyreseddeli øjnene.

Desværre udnyttede en række partier den spændte politiske situation til at give minkavlerne en uretmæssig høj erstatning. Nogle af de milliarder burde vi have brugt på vigtigere indsatser i samfundet. Der er nok af tage af.

Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Erhverv For abonnenter

På tirsdag åbner Horsens' største bilforretning: Tre etablerede mærker får selskab af nyt, sporty bilmærke

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Kultur For abonnenter

Hun tegner virkeligheden for børn og andre mennesker: - Det skal ikke komme som et chok, at livet ender med døden

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Sport For abonnenter

Khalil Ahmad glippede millionkontrakten i NBA - få måneder senere sad han ensom i Keflavik: Mød Horsens IC-stjernen, der stadig drømmer om en returbillet over Atlanten

Horsens

Cyklist undrer sig: I weekenden er gadelyset tændt - i hverdagen kører han på arbejde i bælgravende mørke

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Seneste plus

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Horsens

Sauna var årsag til, at brandvæsenet måtte i aktion

AC Horsens For abonnenter

Storsejr i testkamp gav to positive og to negative svar

Kultur For abonnenter

Hårde tider og mere end fem timers debat i byrådssalen: Køb af Bygholm Gods udløste i 1922 et kvartals ekstra skat til Horsens-borgerne

Annonce