Annonce
Debat

Debat: Lad os ikke mørklægge kødindustriens bagsider, men tage en åben debat

Kristine Clement. Pressefoto

Debat: I denne avis bringes i dag på en fuld side et billede, som svineindustrien ikke vil have, at du og andre danskere ser. Danske Svineproducenter har kontaktet Greenpeace, der har taget billedet på lovlig vis, for at kræve det fjernet og “destrueret”.

Billedet viser en død svinekrop mast halvt ned i en ødelagt skraldespand med trynen strittende op over kanten. Det er taget ved en af Danmarks store svinebedrifter, ved en vejkant uden for den lille by Tingerup i Holbæk Kommune.

Jeg forstår godt, at billedet ikke er rart at se på, men det er en del af virkeligheden i Danmarks svineindustri anno 2021, og løsningen er ikke at mørklægge billedet. Derfor har Greenpeace samlet penge ind til at indrykke billedet som avisannonce i en lang række danske dagblade. Lad os se den grimme og triste virkelighed i øjnene og tage en åben debat!

Annonce

Som borgere og forbrugere har vi ret til at kende til hele sandheden om industrilandbruget, og der er brug for at få bagsiderne frem i lyset. Vi har ret til at vide, hvad der foregår bag murene i Danmarks store tætpakkede kødfabrikker.

Danmark har verdensrekord som den største producent af svinekød per indbygger. Den intensive og effektive produktion har voldsomme konsekvenser både for dyrene, vores vandmiljø, naturen og klimaet.

Hver time døgnet rundt dør i snit knap 1.200 pattegrise i den danske svineproduktion. De er enten dødfødte eller dør kort efter, at de er kommet til verden. Hvert fjerde griseliv går tabt, før det overhovedet er begyndt.

Søerne er fremavlet til at kunne føde gennemsnitligt 20 unger per kuld, selvom de kun har 14 patter. De store kuld gør, at mange grise fødes små og skravlede med ringe odds for at overleve. De overskydende grise, der overlever, flyttes til en ammeso. Det er en so, der efter hendes eget kuld er blevet fjernet, får forlænget sin tid som fastspændt med metalbøjler på det rå cementgulv med et nyt kuld grise.

Dette er en vigtig del af historien om, hvordan Danmark er blevet blandt de mest effektive producenter af svinekød i verden. Men den bliver aldrig nævnt af de organisationer og virksomheder, der repræsenterer industrilandbruget. Og den blev heller ikke nævnt, da regeringen for nylig fremlagde sin plan for grøn omstilling af landbruget.

Skal vi have mere skov, natur og biodiversitet, få et sundt vandmiljø og nå Danmarks klimamål, er der brug for en grundlæggende omstilling af landbruget. Det er uholdbart, når regeringen vil frede den enorme og ekstremt effektive industrielle produktion af kød.

Danmark skal have markant færre landbrugsdyr, og for de dyr, der fortsat skal være i landbruget, skal vi satse på en økologisk, mere fritgående produktion med høj dyrevelfærd, hvor landbrugsdyrene gør en positiv forskel for naturen, når de græsser, klatter eller roder i jorden med deres tryner. Og hvor prisen på deres kød, mælk og æg afspejler værdien af et godt dyreliv - og også er en fair pris for landmanden.

Samtidig skal vi satse på at komme forrest i kapløbet om fremtidens plantebaserede erstatningsprodukter til kød og mælk. Det er et globalt marked, der bare buldrer fremad og ventes at nå 1.800 milliarder kroner i 2035. Kan vi få blot 2-3 procent af det marked, kan vi skabe mellem 18.000 og 27.000 nye grønne danske arbejdspladser.

Ved at satse på planteafgrøder kan vi også lave mad til flere mennesker på mindre areal, for det kræver tre-fire gange mere plads at producere kød end plantebaseret mad. Samtidig kan vi udtage lavbundsjorde og rejse CO2-lagrende i skove, helt uden at det bliver på bekostning af en fortsat stor dansk fødevareproduktion.

Og kære fødevareminister, Rasmus Prehn, du behøver ikke være så bange for, at lande med mindre effektiv produktion skal overtage den kødproduktion, som Danmark reducerer. Det Miljøøkonomiske Råd vurderer, at faktisk kun omkring 25 procent af produktionen vil flytte til andre lande.

I stedet for at frede den industrielle kødproduktion, så lad os komme ind i kampen for at blive dem, der udvikler fremtidens fødevarer.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Entreprenør leverer rekordhøj omsætning og indtjening: Med glade medarbejdere følger tilfredse kunder

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Før lå her en losseplads: Nu er Horsens nye grønne åndehul klar til indvielse

Horsens For abonnenter

Akademi flyttede fra storbyen til Hovedgård: Tilbyder nu højeste uddannelsesniveau i Danmark

Odder

Voldsom brand i rækkehus: Tydelige flammer og sort røg

Kultur

Nu skal EM-festen i gang i Horsens: Streetfoodmarked viser Danmark-Wales på storskærm

Hedensted

Million-renovering af svømmehal udskydes: Ingen håndværkere har tid

Leder For abonnenter

Folkefest i Parken: Danmark lever. Vi skal videre

Horsens

Oversigt: Her kan du være med til at sende heksen til Bloksbjerg

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Borgerne på Sverigesvej reagerer: Folk har for meget fart på ned ad bakken

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Sport

Gammel topbokser omtalt som død ved en fejl: - Det var en flot nekrolog. Den må I gerne bringe igen, når jeg er død

Navne For abonnenter

Jimmy droppede frisk-fyr-facaden og mærkede efter: Jeg står bedre her på jorden nu

Navne

Teknisk direktør tager over som kommunaldirektør i fire måneder

Annonce