Annonce
Debat

Debat: Lønmodtagerne er krisens helte

Annonce

Arbejdsmarked: Regeringen har håndteret krisen godt, og dermed har krisen vist os, hvad politiske lederskab betyder i en meget alvorlig situation.

Men krisen viser også, hvem der er rygraden i det danske samfund: Ganske almindelige lønmodtagere.

Sat på spidsen: Eliten arbejder hjemme, idet omfang de ikke er i sommerhus i Tisvilde. Imens knokler sundhedsansatte for at pleje og helbrede de syge, de ældre og de udsatte. På fabrikker, i butikkerne, i busser og i varebiler knokler helt almindelige danskere for at holde Danmark i gang. Der bages brød til butikkerne. Der leveres til apotekerne. Der produceres og gøres rent

Samtidig kan man dagligt høre arbejdsgivere ønske nye hjælpepakker. Det er i orden, hvis man så også holder på medarbejderne og husker, at det ikke som sædvanligt efter økonomiske kriser er lønmodtagerne, der tager hele regningen. Der er jo en tendens til, at liberalister elsker planøkonomi i krisetider, men hurtigt vender tilbage til rå liberalisme og store udbytter, når krisen afblæses.

Lur mig om det ikke er lønmodtagerne, der kommer til at betale for krisen. Som vi så det med bankpakkerne, uden det efterfølgende fik ret mange banker til at finpudse moralen. Tværtimod trak visse banker os ind i groteske hvidvaskningssager, hvor fællesskabet igen blev underløbet og igen måtte rydde op efter de grådige.

Jeg frygter en gentagelse.

Allerede nu ser vi, at samfundet ikke er i stand til at spænde et sikkerhedsnet under de lønmodtagere, som desværre bliver ledige. Man kan man se, at krisehåndtering ikke rigtigt omfatter de tusinder lønmodtagere, der er blev fyret. Mens en selvstændig kan få 23.000 kroner om måneden i kompensation, kan de ledige få op til 19.000 kroner i dagpenge. De lønmodtagerne, der løfter hver dag. De sande helte. Det er ikke fair. Jeg håber og tror, at regering og Folketing rækker de ledige en hjælpende hånd under krisen. Det vil også give et boost til samfundsøkonomien.

Hvis denne krise ender som alle de andre med, at lønmodtagerne skal tage regningen, uden vi grundlæggende ændrer adfærd, så tror jeg smertetærsklen er nået. Vi vil ikke acceptere, at der nu skal spares på offentligt service eller holdes igen med lønkrav, hvis ikke markedet forstår at beherske sig.

Krisens sande helte – lønmodtagerne – forventer, at denne sundhedskrise viser alle – også spekulanter, Cepos og Goldman Sachs-typer, hvem der holder samfundet oppe. Vi forventer, at regningen også bliver en fair deal: At fællesskabets ånd, som nu er sluppet ud af flasken og viser sin store styrke, ikke presses tilbage under låg ligeså snart det går lidt frem.

Lad denne krise lære os som samfund at være den bedste udgave af os selv. Lad os tage værdier som mod, uegennytte og ærligt arbejde med ind i den svære genopbygning. Den danske model handler også om moral og anstændighed.

Per Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Vaccinerer 400-500 om dagen - og trods besværlig start er ikke en dråbe vaccine gået til spilde

Horsens

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Horsens

Læser spørger ind til spærring af Sundvej: Her er planen for bybusserne

Hedensted For abonnenter

Forslag fra Billund om tog til Lindved sætter drømme i gang, men først skal motorvejen udvides

Annonce