Annonce
Debat

Debat: Hvad i Løvens Hule helvede er meningen?

Løvens Hule er god underholdning. De håbefulde iværksættere har noget på spil. Løverne brøler og slikker sig på poterne. Store pengebeløb flyver rundt i luften. Det er godt TV.

Det er også vigtigt TV. Det er ikke så tit, at erhvervslivets pølsefabrik kommer helt ud i stuerne til ”almindelige” lønarbejdere. De fleste har (desværre) kun gjort sig få tanker om, hvordan markedet egentligt kommer varer på hylderne. I Løvens Hule kan man, om end i en overfladisk og karikeret udgave, få en lille duft af savsmuld.

Men selvom det er god underholdning, og selvom det potentielt er vigtig TV, så er Løvens hule også et gruopvækkende indblik i tidens iværksætterideal og en endnu værre indflydelse på det.

Ideen om, hvad en iværksætter kan og skal, har nemlig flyttet sig ganske gevaldigt. I mine bedsteforældres generation var iværksætteri i grove træk lig med selvstændighed – små gårde og håndværkervirksomheder. I min generation var idealet ”geniale” opfindelser - papirklipsen og post-it blokken. Men i nutidens udgave af Løvens Hule ser vi et iværksætterideal, der fuldstændigt har forladt denne verden. Det er helt ligegyldigt, om produktet er nyttigt eller unyttigt. Der er kun ét spørgsmål, som til gengæld fylder alt: Kan det sælges?

De fem ”løver” er alle overmenneskeligt rige,og de er alle (mere eller mindre) blevet det ved at møffe deres tegnebog ind mellem kunder og producenter. De har aldrig opfundet noget eller lavet en dags ærligt arbejde. De er tidens troldmænd inden for e-handel og needfinding, og nu sidder de for åben skærm og køber lotterisedler i virksomheder, der laver tøj til hunde eller præpakket pynt.

Når det fremherskende iværksætterideal udelukkende fokuserer på profit og opportunisme og ikke leder efter de relevante løsninger – produkter og ydelser – som samfundet har brug for, så har vi da et problem. Hvis iværksætteri tiltrækker personer med horisont som en mink og lige så meget samfundssind som en karklud, hvad skal vi så med det? (- ud over at rydde op efter det i en fremtid nær dig)

Er al vækst god vækst? Er salgbarhed og profit blevet målestok for relevans? Man kan sådan set godt forstå, hvis der er nogle samfundsbærende lønarbejdere der ligger fjernbetjeningen mens de spørg sig selv: hvad i hede Løvens Hule helvede er meningen?

Annonce
Mikael Bjerre
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dokumentar afslører tech-giganters ansvarsløshed

DR satte mandag med dokumentaren "Døde pigers dagbog" fokus på et hemmeligt digitalt netværk på Instagram for unge piger, hvis tanker kredser om selvskade og selvmord. På det sociale medie deler omkring 1000 psykisk sårbare piger voldsomme billeder af eksempelvis dybe snitsår, og de udveksler konkrete metoder til at begå selvmord. Programmet åbner op til en verden af psykisk sygdom og sårbarhed. Nøglen til den lukkede verden er tragisk, mindst syv piger i netværket har begået selvmord. I dokumentaren står moderen til en af de syv piger modigt frem sammen med tre af de "overlevende" piger fra netværket. Netværket har i første omgang spillet en positiv rolle i de unge pigers liv, der kan minde om en sorggruppe. Her har de i et digitalt fællesskab fundet trøst og mødt ligesindede. Negativt har netværket ifølge eksperter inspireret pigerne til at øge frekvensen og graden af selvskade. Instagram-netværket har normaliseret selvskade, uden at nogen professionelle har kunnet gribe ind. I netværket er der blevet delt omkring 100.000 opslag, hvor langt de fleste handler om selvskade og selvmord. Instagram har ikke grebet tilstrækkelig ind til trods for angiveligt flere tusinde opslag, der tydeligt overskrider deres egne regler.

Annonce