Annonce
Debat

Debat: Hvad gør myndighederne ved giften?

Frank Aaen

Debat: Regeringen tøver stadig med en ny handlingsplan for drikkevandet. Desværre er statens langsomme indsats på ingen måde af ny dato. Rigsrevisionen og Statsrevisorerne har i mange år kritiseret myndighedernes arbejde med at beskytte grundvandet. Senest i december 2019 afgav revisorerne kritik af Miljø- og Fødevareministeriets indsats og konstaterede, at arbejdet med at sikre drikkevandet ikke var blevet bedre, siden Rigsrevisionen i 2011 havde afgivet en tilsvarende beretning med kritik. Intet var sket på området siden 2011, hvor kritikken rakte op til ti år tilbage. Vi er altså tilbage ved årtusindskiftet.

Statsrevisorerne kom med en meget skarp kritik på baggrund af Rigsrevisionens undersøgelse. Vi påpegede bl.a., at der i to tilfælde ikke blev reageret på konkrete advarsler om to pesticider findes i grundvandet. Der gik mere end 10 år efter advarslerne, før der skete noget. Efterfølgende er de to pesticider fundet i hhv. 26 % og 31 % af de undersøgte vandboringer.

Statsrevisorerne fremtrak også ministeriets anvendelse af dispensationer til anvendelse af pesticider. Her var der fundet 18 tilfælde af dispensation uden dokumentation for, at anvendelsen var sikker i forhold til grundvandet.

Annonce

Dispensation blev der også givet til kartoffelavlerne i september. Dispensationen gjaldt et middel til at få kartoffelplanternes top til at visne. Avlerne har i årevis vidst, at det ville blive forbudt og blev det i februar 2020. Alligevel fik de fortsat lov til at bruge midlet. Som så mange andre gange blev der henvist til Århus Universitet, der leverer et argumentet om, at der ikke er noget alternativ.

Det må rejse det indlysende spørgsmål, hvorfor landbruget ikke har brugt tiden til at udvikle et alternativ. Det ligger ellers lige for: Skær toppen af kartoffelplanterne mekanisk i stedet for at bruge gift. Men denne enkle metode har landbruget ikke fundet ud af at bruge. Man skulle ellers tro, at landbruget er eksperter i at kunne det.

Landbruget er åbenbart ikke så presset i brugen af pesticider, at de udvikler alternativer. De har nok for stor tiltro til, at de år efter år kan få dispensation, hvis de kan henvise til, at der ikke er noget alternativ. En forklaring er helt sikkert også et løbende pres fra landbrugets lobbyorganisation, Landbrug og Fødevarer. SEGES, som deres videnscenter hedder, står bag en meget stor del af de dispensationer, miljøstyrelsen godkender, selv om grundlaget er kritisabelt. Presset fra landbruget er velkendt, og myndighederne har ofte bøjet sig.

Annonce
Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet indfører nattelivszoner i Horsens: Fra lillejuleaften er barer og diskoteker lukket land for dømte med nattelivsforbud

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Horsens

Knap 10.000 folkeskolelever kan måske se frem til tidlig juleferie

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Horsens

Populært padelcenter solgt til stor svensk kæde: Vi har fået et tilbud, som vi ikke kunne sige nej til

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Horsens

Anna Sophia er danmarksmester i styrkeløft - men det er et helt andet løft, hun bliver hyldet for

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Horsens

Ups - cyklist kørte over for rødt lys - så ikke lige politibilen i nærheden

Annonce