Annonce
Debat

Debat: Gigantisk hjælpepakke kan blive Trumps redningsplanke

Den globale dagsorden sættes nu af coronavirussens hærgen rundt omkring på kloden: Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har mandag meddelt at "der på verdensplan er mere end 300.000 smittede og at pandemien accelerer". I går blevOLi Tokyo udsat til 2021, ligesom EM i fodbold for nylig blev "udskudt" til juni næste år.

Også udfaldet af USA's præsidentvalg kan blive afgørende påvirket af virussen. Men indgåelsen af en gigantisk økonomisk hjælpepakke på 2.000 milliarder dollars her i nat kan måske gå hen at blive Donald Trumps "redningsplanke" - det spørgsmål. vender vi tilbage til om lidt.

Lad os først se på den internationale økonomiske krise og udviklingen på aktiemarkederne: I USA er Dow Jones aktieindekset faldet med knap en tredjedel siden årsskiftet. Nogenlunde det samme er tilfældet med det danske C-25 indeks og verdens øvrige aktier, der jo nøje følger udviklingen i USA. Med nedlukningen af samfundet i mange lande forventes også den globale økonomiske vækst nu at blive stærkt reduceret. De mest konservative skøn ligger alt andet lige på negative vækstrater på 5-10 procent i år. Dette modsvares af stigninger i arbejdsløsheden til et niveau på over 10 procent. Men i worst case kan der selvsagt blive tale om en endnu værre nøgletal alt efter, hvor længe nedlukningen kommer til trække ud.

For at sætte tallene lidt i perspektiv har CNN forsøgt at sammenligne den nuværende krise med den såkaldte "store depression" i 1930'erne , der blev udløst af krakket på Wall Street i efteråret 1929. Den 29. oktober - også kaldet "Den Sorte Tirsdag"- gik bunden ud af aktiemarkedet og tabte den følgende periode op imod tre fjerdedele af børsværdien. I 1933 var USA's BNP faldet med en tredjedel og arbejdsløsheden steget til 25 procent. Resten af (den vestlige) verden fulgte samme mønster, og i Danmark nåede arbejdsløsheden sågar op på knap 33 procent i 1933. Depressionen ophørte først i slutningen af 1930'erne for så at blive afløst af Anden Verdenskrig.

Og nu tilbage til det amerikanske præsidentvalg: Det har indtil coronakrisens ankomst været den almindelige vurdering, at Donald Trump stod i en relativ komfortabel position til at blive genvalgt den 3. november i år med sit besnærende "America First" slogan.

Udsigterne til økonomisk BNP-vækst lå stabilt omkring de tre procent ligesom en arbejdsløshed på under fire procent var det laveste registrerede i over 50 år. Og så sent som medio februar satte Dow Jones aktieindekset historisk rekord med næsten 30.000. I går er tallet faldet en tredjedel til omkring 20.000. I tilfælde af yderligere tilbagegang - hvilket ikke kan udelukkes - ville hele denne aktieoptur "skabt" under Trumps periode i Det Hvide Hus vel sagtens være gået tabt og endda lidt til? Og i så fald en ren katastrofe for Trumps genvalgs-kampagne

Men i følge Reuters er det netop i nat lykkedes at opnå enighed i den amerikanske kongres om Trumps gigantiske hjælpepakke på 2.000 milliarder dollars til støtte af økonomi og erhvervsliv. Pakken ventes at komme til afstemning senere i dag, men det anses allerede nu for givet, at pakken bliver vedtaget efter at demokraternes senatsleder Chuck Schumer har bekræftetaftalen. Og i følge den amerikanske finansminister Steven Mnuchin vil denne aftale utvivlsomt blive underskrevet af præsident Donald Trump - så såre den er vedtaget af Repræsentanternes Hus og Senatet i løbet af onsdagen eller i morgen dansk tid.

Pakken rummer angiveligt støtte til alt fra flyselskaber, store og små virksomheder, økonomisk pressede stater og myndigheder samt til almindelige amerikanske husholdninger. Endvidere ventes kontantbeløb på 1.200 dollars til hver voksen amerikaner samt 500 dollars til hvert barn.

Fremdeles rummer pakken - ifølge Schumer - 130 milliarder dollars til amerikanske hospitaler og 150 milliarder dollars til de lokale statsmyndigheder, der står for en stor del af coronaberedskabet. I den forbindelse meddeles at 166 millioner amerikanere er blevet sendt hjem fra deres vante arbejde, der har været medvirkende til at bringe økonomien ud i den værste nedtursspiral siden finanskrisen i 2008. De globale aktieindekser er derfor i dag åbnet med markante stigninger på op til en halv snes procent her til morgen. Det danske C-25 indeks er lige nu oppe med over fem procent, og børseksperter forudser endnu større fremgang når Wall Street åbner i eftermiddag.

På denne baggrund bliver det en stor udfordring for demokraternes kandidat - formentlig Joe Biden - at slå Donald Trump til efteråret. Trump er stadig yderst populær hos sine egne vælgere. Og skulle det med vedtagelsen af hjælpepakken i dag lykkes at knække viruskurven og bringe USA nogenlunde "frelst" i gennem coronakrisen vil det utvivlsomt gavne Trumps genvalgschancer betydeligt.

Der er rigtigt mange penge at gøre godt med i en valgkamp, hvor det altid gælder om appellere til vælgerens gunst - der oftest går gennem helbred, job og tegnebog.

Jørgen D. Siemonsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Buketten erstatter festen og blomsterne bringes ud i bilen: Alternative løsninger hitter i havecentrene

Annonce