Annonce
Debat

Debat: For mange unge uden uddannelse

Debat: Hvorfor er der stadig 15-20 procent unge uden uddannelse?

Da jeg i sin tid skrev speciale i forbindelse med mit studie, var emnet netop den omtalte restgruppe på 15-20 procent, der ikke kom videre i uddannelsessystemet. Pointen er, at det er 50 år siden. Jeg synes, det er en falliterklæring, at til trods for vi har udviklet verdens bedste og dyreste uddannelsessystem, er det ikke lykkedes at knække den sociale arv i folkeskoleregi.

Det kan undre, at man fra politisk hold ikke har været mere opmærksomme på den lighedsskabende effekt, uddannelse har - sikkert mere effektiv end mange andre socialistiske tiltag i den retning.

Annonce

Det er min opfattelse, at det er skoleledelsens, skolelærernes og de øvrige aktørers ansvar og opgave at sørge for, at alle elever kommer videre på et eller andet niveau i uddannelsessystemet efter folkeskolen.

Lad mig drage en parallel til teknisk skole, hvor jeg var faglærer og studievejleder i en årrække. Sagen var den enkle, at hvis ikke de unge efter grundforløbet fik en praktikplads, så stoppede uddannelsen ligesom der. Derfor var ledelsesbeslutningen, at det var studievejledernes og faglærernes ansvar, at alle fik en praktikplads. Det var både et moralsk og fagligt ansvar.

Med den beslutning fik alle selvfølgelig en praktikplads. I et tæt samarbejde med virksomhederne fik man en åben og ansvarlig dialog med virksomhedsledere/-ejere, således at det blev et fælles ansvar at løse opgaven. Praktikanterne blev klædt på til "praktiksøgningsopgaven", men hvis det ikke lykkedes for den enkelte, var det vores ansvar.

Det kunne være, at man lavede en aftale med virksomheden, om at vi fandt to dygtige praktikanter og en, som havde behov for ekstra hjælp og støtte i praktiktiden. På den måde tog alle parter ansvar, og alle elever fik støtte efter behov og ikke mindst kom videre i uddannelsen. Virksomhederne kunne altid henvende sig for support, ellers mødtes man jo året efter med nye praktikanter og opfølgning.

Jeg har flere tilsvarende eksempler - men tilbage til folkeskolen: Det er klart, at eleverne har forskellige udfordringer, men omvendt er der et hav af muligheder for at få support med det klare mål, at ingen forlader folkeskolen uden en eller anden form for aftale med næste uddannelsestrin.

Det forudsætter også tæt samarbejde med erhvervsskolernes studievejledere og områdets virksomheder, således at de unge kan se deres muligheder og krav til fremtiden. Som minimum kan korterevarende kurser på for eksempel AMU hjælpe dem videre i erhvervslivet.

At overlade det til de unge og deres familier selvstændigt at knække den sociale arv er bare ikke i orden i dagens Danmark. Her burde folkeskolen påtage sig et større ansvar. ”Det har vi ikke tid til", vil folkeskolelærerne svare. Men som min forstander fremførte, er lærerjobbet ikke et arbejde, men et kald. Det handler om at påtage sig et ansvar og viljen til at løse det.


Det er ikke lykkedes at knække den sociale arv i folkeskole- regi.

Fra debatindlægget
Annonce
Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Net over havnebad endte som fuglefælde

Odder For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Sport

Hvad er der dog galt med Esbjerg?

Sport

Drachmann ikke med til Amager

Sport

Thor Lange: AC Horsens er favorit på Amager

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Erhverv

Flere forretninger har fortsat svært ved at skaffe varer på grund af corona: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Hedensted

Se video: Kænguru løs i Løsning - efterlyser ejer

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Sport

Johanne Svendsen kom hjem til Vejle og slog professionel ukrainer

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Odder

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

Annonce