Annonce
Debat

Debat: Fleksible arbejdspladser kan afbøde slaget fra katastrofer

Annonce

Danmark vågnede op til en helt ny virkelighed. Hvad der ikke syntes muligt for få øjeblikke siden, er nu blevet vores hverdag. Skoler, institutioner og butikker er lukket, vi gik hamstrings-amok og over alt er der truffet foranstaltninger for at muliggøre hjemmearbejde. Danmark er gået i et historisk flyverskjul for tage farten af corona-smitten.

Jeg vil gerne gøre det klart, at jeg er ansat i en virksomhed, der specialiserer sig i software, som muliggør den fleksible arbejdsplads. Vores løsninger gør det muligt for medarbejdere at arbejde effektivt overalt – ikke kun på virksomhedens matrikel. Jeg mener, at det giver mig værdifuld indsigt i den situation, som mange virksomheder i dag befinder sig i, hvor det er nødvendigt at arbejde hjemmefra. Den fleksible arbejdsplads er simpelthen nøglen til at klare os igennem denne og lignende fremtidige situationer – blandt andet potentielle konsekvenser fra klimaforandringer – der kan risikere at gøre alvorlig skade på samfundsøkonomien. Lige nu skaber det utvivlsomt masser af praktiske problemer, at statsministeren har anbefalet private virksomheder at lade deres medarbejdere arbejde hjemmefra i det omfang, det er muligt. Nogle følger anbefalingerne, og andre gør ikke, fordi det simpelthen ikke kan lade sig gøre. For taxachauffører eller håndværkere er hjemmearbejde selvsagt ikke en mulighed. For nogle er problemerne af så lavpraktisk karakter, at de ikke råder over en bærbar computer. For andre handler det om serveradgang, VPN-forbindelser og adgang til diverse programmer og apps. I ugen op til at den danske regering besluttede at lukke landet ned, havde jeg flere af vores største kunder i røret. Med et snuptag valgte de at øge kapaciteten, således at virksomhederne var klar til at lade mange tusinde medarbejdere overgå til hjemmekontoret, så snart Mette Frederiksen havde opfordret danskerne til at blive hjemme for at begrænse corona-smitten. Den mulighed eksisterede kun, fordi virksomhedernes IT-set-up allerede var forberedt til at rumme fleksibelt arbejde. Var det ikke tilfældet, havde medarbejderne for eksempel ikke kunnet logge på den samme VPN-forbindelse på samme tid. Og havde derfor ikke kunnet få adgang til virksomhedernes servere og diverse arbejdsdokumenter.

I den virksomhed hvor jeg er ansat – og i flere andre større it-virksomheder – arbejder vi med løsninger, som gør det muligt for virksomheder at minimere konsekvensen af udefrakommende katastrofer. Blandt andet ved at optimere den fleksible arbejdsplads og gøre den tilgængelig for danskerne. Det betyder ikke kun, at medarbejderne har en computer til rådighed i hjemmet, men reelt at der ikke er nogen forskel på brugeroplevelsen, uanset om medarbejderen er på kontoret, i hjemmet eller på farten. Det bruger vi teknologien til. Den fleksible arbejdsplads gør blandt andet brug af machine learning, kunstig intelligens og digitale assistenter og gør dermed også medarbejderne markant mere effektive. Blandt andet ved at overflødiggøre de mange skift imellem programmer og apps, som kendetegner den gennemsnitlige kontormedarbejders hverdag.

Min pointe er, at det vil give stor mening, hvis danske virksomheder begynder at tænke mere i retning af fleksible arbejdsforhold. I særdeleshed som modsvar til hændelser som virksomheden ikke kan yde indflydelse på som storme, pandemier eller lokale strømafbrydelser. Desværre er det ikke en retning, ret mange danske virksomheder er gået i. En spørgeskemaundersøgelse fra Analyse Danmark viste i 2019, at kun 21 procent af små og mellemstore virksomheder i Danmark tilbyder fuld fleksibilitet til medarbejderne.

Var vi som samfund i stand til uden problemer at skifte over til hjemmearbejde, ville det økonomiske slag fra corona-virusset blive markant mindre, end alt tyder på netop nu. Ifølge OECD udgør corona således den største enkeltstående trussel mod den globale økonomi. Herhjemme vurderede Dansk Industri for et par uger siden, at det kan koste 3.500 danske arbejdspladser, hvis corona-virusset udvikler sig til en global pandemi. Det stempel har virusset siden da fået af WHO. Vi står med andre ord foran en situation, hvor en lang række danskere ikke vil være i stand til at arbejde på grund af karantæne, eller fordi de simpelthen mangler muligheden for at udføre deres arbejdsopgaver uden for virksomhedens adresse. Det vil alt andet lige være lig med tabt omsætning og vil utvivlsomt resultere i konkurser og opsigelser. Dé konsekvenser og borgernes helbred tager regeringen og sundhedsmyndighederne i disse dage flot hånd om med klare anbefalinger og økonomiske hjælpepakker til erhvervslivet. Men det er også op til virksomhederne at afbøde corona-virussets økonomiske slag. Og ikke mindst at sikre sig selv og samfundsøkonomien mod fremtidige katastrofer.

Anette Vainer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Vaccinerer 400-500 om dagen - og trods besværlig start er ikke en dråbe vaccine gået til spilde

Horsens

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Horsens

Læser spørger ind til spærring af Sundvej: Her er planen for bybusserne

Annonce