Annonce
Debat

Debat: Europas skrumpende nationer råber vagt i gevær

Demografi: Tre bulgarske mænd i japanske kostumer og bevæbnet med sværd går ned ad gaden i Sofia: ”Hvem er I, og hvad vil I her?”, spørger de forundrede bulgarere. ”Vi er de syv samuraier, og vi ønsker at gøre dette land til et bedre sted”, lyder svaret. ”Men hvorfor er I så kun tre”? ”Fordi kun tre af os blev her. De andre er taget til udlandet”.

Denne bulgarske vittighed for igennem mit hoved, da Kroatien i starten af januar præsenterede sit EU-formandskabsprogram. For første gang skal EU ikke kun beskæftige sig med indvandring – for eksempel fra Afrika og Mellemøsten – men i høj grad også med affolkning. Størstedelen af de central- og østeuropæiske lande kæmper nemlig med en farlig cocktail af lave fødselsrater og udvandring til resten af EU. Bulgarien har for eksempel vinket farvel til 21 procent af landets befolkning siden EU-medlemskabet, mens Kroatien står til at tabe 17 procent frem mod 2050.

Befolkningstabet udløser en ond cirkel. Unge flytter til for eksempel Tyskland, da det er svært at få job og lægehjælp til deres børn i hjemlandet, mens andre frygter, at den skrumpende befolkning udløser en situation, hvor nationen langsomt, men sikkert, forsvinder.

De central- og østeuropæiske lande er alle i fuld sving med egne initiativer. F.eks. brugte Ungarns premierminister Viktor Orban sin nytårstale til at annoncere, at staten har opkøbt stort set alle private fertilitetskliniker. Men ifølge Kroatiens formandskab bør EU også gøre noget i fællesskab, og for første gang har EU fået en kommissær, der har demografi som en del af sit arbejdsområde.

Kroatien vil under sit formandskab appellere til, at EU ser på, om der kan udvikles initiativer på tværs. Er der f.eks. nogle lande, der har knækket koden med at løfte fødselsraterne? Og hvordan kan EU’s regionalfondsstøtte i højere grad bruges til at forhindre affolkning af hele regioner i for eksempel Bulgarien?

Ønsket om at anvende EU’s budget kan vanskeliggøre de i forvejen komplicerede budgetforhandlinger, hvor en række lande, herunder Danmark, arbejder for, at budgettet ikke må stige – snarere tværtimod. Nu udfordres disse forhandlinger yderligere af, at Europas skrumpende lande råber vagt i gevær.

Annonce
Lykke Friis
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det er ikke småpenge, der går tabt, når danskerne holder i kø og venter på en ny infrastrukturplan

Læserbrev: Bilisterne holder i kø på de danske veje. Alligevel har regeringen parkeret planerne om en ny infrastrukturplan. Den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti havde ellers indgået en aftale om at investere over 110 mia. kr. i infrastruktur. En investering, der skulle sikre vækst og mindre spildtid i trafikken i hele landet. Inden Socialdemokratiet overtog regeringsmagten, fremsatte de en infrastrukturplan, der havde store ligheder med vores. Men nu vil regeringen hverken fortælle, hvilken dag, måned eller sågar hvilket år de indkalder til forhandlinger om en ny infrastrukturplan. Det er bekymrende og kritisabelt. Det er ikke småpenge, der går tabt, når danskerne holder i kø og venter på en ny infrastrukturplan. Trængslen medfører et samfundsøkonomisk tab på over 20 mia. kr. om året. 20 mia. kr., der for eksempel kunne være brugt på kernevelfærd og grøn omstilling. Når regeringen vil starte forfra med at forhandle en ny aftale, skyldes det blandt andet, at de vil gennemføre dyre og unødvendige togfonds-projekter. Hver gang Socialdemokratiet vil bruge én krone på jernbaner, har de én mindre krone til vejprojekter. Så når transportministeren vil bygge en ny, dyr togbro over Vejle Fjord, er der fem mia. kr. mindre til eksempelvis en styrkelse af vejnettet omkring Vejlefjordbroen, en midtjysk motorvej eller en udvidelse af E45 fra Vejle til Skanderborg. I Venstre kæmper vi for, at der hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger, så vi får løst de massive trængselsudfordringer og skabt et mere velstående samfund.

Danmark For abonnenter

Hun blev mishandlet og indespærret: - Jeg ville stikke af, men jeg kunne ikke

Annonce