Annonce
Debat

Debat: DF's fremskridtsangst for danskheden

Debat: Som i en triviel genudsendelse i DR, der sendes i en misforstået tro på programmets unikke og vedvarende karakter, mødes vi nu - igen og igen - med en belæring om, hvilke danske værdier der er de rigtige, og som vi skal tilpasse os.

Hans Jørgen Bonnichsen, debat

Tidligere i 2005 fik vi ”Kulturkanonen” der belærte os om de mest uomgængelige danske kunstværker. I 2014 blev vi introduceret til noget så vigtig som dansk madkultur, hvor favoritten er ”stegt flæsk og persillesovs” og endelig i 2016 ”Danmarkskanonen” som et dannelses- og integrationsprojekt.

Under det hele ligger en fremskridtsangst for danskheden. Et forsvar, et bolværk for at beskytte de ”danske” værdier, men i princippet et redskab til at udelukke andre

Annonce

Dermed bliver det for mig - uanset de gode intentioner eller ej - moraliseringer, der skal få mig til at tilpasse mig ganske bestemte værdier. Det har i mange år undret mig, at så mange - også begavede debattører - har en så manglende tro, usikkerhed og ringe tillid til vores vestlige værdier, at det er nødvendigt med de nævnte forsvarsværker.Aktuelt har DF nu barslet med et 20 sider langt udspil om dansk kultur. Noget sensationelt nyt skal man ikke forvente sig.

Fra klummenJeg har en klar instinktiv følelse af mine egne værdier og har det som den unge soldat i 1864, da ikke engang sprog var et nationalt kendetegn. Han havde ikke brug for belæring. Han var aldrig i tvivl, selv da han, på en uduelig nationalkonservativ regerings katastrofale beslutning, stormede frem på slagmarken mod ”Slagtebænk Dybbøl”, mens han på sit sprog, tysk, råbte: ”Jeg er dansker, og det vil jeg vedblive med at være!” (Tom Buk Swienty).

Men nu vil Dansk Folkeparti også være med i koret af moralprædikener!

Aktuelt har DF nu barslet med et 20 sider langt udspil om dansk kultur. Noget sensationelt nyt skal man ikke forvente sig. Det strækker det sig fra en undersøgelse af danske universiteters forsknings eventuelle politiske bias, underforstået, at de, der ikke er med os, er imod os, over dansk madkultur og kunst, der ”skal være af og for danskerne”, og til mere fokus på kristendomskundskab i skolerne med mere.

Og selvfølgelig lyder det, at det danske sprog skal sikres via en ny sproglov, så vi undgår amerikanisering af det danske sprog, for eksempel ord som ”disclaimer” og ”cancel culture”. ”Det er er fantasiløst og unødvendigt at hugge ord fra engelsk”, står der i oplægget.

Selv i den gode sags tjeneste ville det være at gå over kanten, at bede næstformanden i DF, Morten Messerschmidt, om navneforandring til ”Knivsmed". Men det er vel ikke helt urimeligt at forvente, at han i brugen af det danske sprog går foran. Det virker ”fantasiforladt” og selvmodsigende, når han i et interview om udspillet taler om en kulturplatform, hvor han siger: ”Den skal være et must carry, så den er præinstalleret, når du køber et smart-tv”.

Og helt overordnet og apropos kristendomskundskab, som DF vægter så højt, har de måske glemt, at Det nye Testamente lærer os, at selvretfærdighed er en grim ting. Jeg frasiger mig ikke ”en rem af huden”, så lad mig erindre mig selv og DF om de kloge ord hos Matthæus 7, 3: "Hvorfor ser du splinten i din broders øje, men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje?".

Den måske vigtigste og mest fundamentale arv, vi har fået. Men sikkert fy, fy, da den kommer fra fjerne, fremmede steder som Akropolis og Golgata ...

På kant-skribenter

På Kant skrives på skift af MEP Morten Helveg (R), MF Karsten Hønge (SF), fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, lektor og forfatter Mikael Busch, forfatter Svend Løbner, Balance Danmark-formand Kim Ruberg, præst og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K), indehaver af Mand & Bil Mikael K. Bjerre, byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat for i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce