Annonce
Debat

Debat: Det skal være lovligt at skyde bæveren

Natur: Nogle gange bliver vi mennesker fanget i en romantisk drøm, hvor vi ønsker os tilbage til en verden, hvor vi er omgivet af levn fra fortiden. Særligt den danske natur er ofte genstand for en nostalgisk længsel. Det er som om, at euforien over at kunne spotte svundne dyr på ny ingen ende vil tage - uanset hvad konsekvensen måtte være for resten af vores natur.

Et godt eksempel er bæveren. Her blev drømmen om dens tilbagekomst til virkelighed. For i 1999 valgte Naturstyrelsen at udsætte 18 bævere på Klosterheden Plantage i Vestjylland. Her godt 20 år senere er bestanden vokset til op mod 270 eksemplarer. Dengang var meningen, at bæverne kun skulle færdes på Klosterheden. Men jo større en familie bliver, desto mere plads er der brug for. Og det betyder, at bæveren har forskanset uden for Klosterheden og gjort sit indtog helt ned til Silkeborgsøerne.

Det kan ses på naturen, når flere hundrede bævere finder sig til rette og slår sig ned. De store gnavere fælder træer, bygger dæmninger, skaber oversvømmelser. Ja, faktisk er bæveren et af de dyr, som manipulerer allermest med den danske natur. De lange fortænder gnaver sig igennem alt – til rædsel for landmænd, private grundejere og naboer. De beskadiger markerne med deres oversvømmelser. De ødelægger skovenes beplantninger med deres træfældning. De forplumrer rene søer og strømstærke åer til skade for dyrelivet.

Som er det lige, kan de berørte jordejere intet stille op. For EU's habitatdirektiv blokerer for, at de kan tage sagen i egen hånd. Faktisk er det kun Naturstyrelsen, der har magt til at gøre noget ved problemet. Men hvad gør de? De sidder på hænderne og nøler, alt imens flere jordejere får deres områder ødelagt af bæveren. Lad os lige huske på, at bæveren ikke er en truet dyreart. Nej, faktisk betragtes det i for eksempel Sverige og Norge som et skadedyr og bliver derfor skudt. Så hvorfor er det vi ikke giver mulighed for at gøre det samme?

Det er helt fint, at bæveren skal have lov til at færdes i statsskovene. Men når de bevæger sig uden for matriklen, skal man også have lov til at skyde dem. Det nytter ikke noget, at vi ikke må regulere et problemdyr, der er til så stor skade for sine omgivelser. Og derfor mener vi, at der skal gøres noget ved EU's habitatdirektiv. For selvfølgelig skal det være lovligt at skyde bæveren.

Søren Gade
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Motorcyklist ramt af bil

Leder

I sommerhus eller ej: Det er ikke forbudt, altså er det tilladt

I sommerhus eller ej i coronapåsken? Man kan kun blive forvirret af at lytte til regering og sundhedsmyndigheder. Det er ikke forbudt, altså er det tilladt. Samtidig er politikere og myndigheder noget lorne ved tanken, fordi det muligvis kan sprede smitte. Selv landets politidirektører bidrager til forvirringen som eksempelvis Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi, som i en pressemeddelelse med overskriften ”Er du helt sikker på, at du skal i sommerhus” opfordrer til, at vi ”tænker grundigt over, om I nu også skal afsted.” Når man ikke kan få et klart svar, må man jo forsøge at tænke selv. Vi ved, at vi bekæmper smitten ved at holde afstand, og nøgternt set er der lige så stor mulighed for det i ferielandet som derhjemme. Faktisk endnu bedre. Der er gennemsnitligt betydeligt længere mellem sommerhusene end mellem parcelhusene i et villakvarter for slet ikke at tale om mellem lejlighederne i et etagebyggeri, hvor man passerer tæt forbi hinanden på trapperne. Og når man skal ud i det skønne påskevejr, vi er blevet lovet, er der i vidtstrakte skove og på kilometerlange strande også bedre muligheder for at undgå et vildtflyvende coronavirus fra en forbipasserende end i byens parker og grønne områder. Derfor må konklusionen være, at det ikke er i strid med god coronaopførsel at tage afsted, når man vel at mærke tager de samme forholdsregler, som vi nu i ugevis har gjort derhjemme. Tag ikke tog eller bus derud - kør i bil. Når man skal handle, så gør det med samme forholdsregler om afstand og håndhygiejne som i supermarkedet derhjemme. Ingen gæster til påskefrokost - selv om det faktisk heller ikke er forbudt, hvis man ikke er flere end 10. Og så videre. Med omtanke er der ikke større risiko for at sprede eller få smitten i sommerhuset end derhjemme. Hvis der var, har vi tiltro til, at myndighederne havde lukket også sommerhusene ned. Ikke desto mindre ville et klart ja eller nej have været rart, så man ikke tager afsted med en tvivl om, hvorvidt det nu også er i orden.

Annonce