Annonce
Debat

Debat: De farlige og nødvendige billeder

Rikke Dal Støttrup
Annonce

På kant: Folk vidste det jo godt i forvejen: Forholdene på det århusianske plejehjem Kongsgården var velbeskrevet i stribevis af klager fra pårørende. Sådan var det også med sagen fra sidste år om forholdene i en række københavnske daginstitutioner. Rapporter med gule og røde anmærkninger havde allerede dokumenteret, at der foregik alvorlige omsorgssvigt af små børn.

Det er billederne, der gør forskellen. Nogle få korte klip, hvor offentligheden med egne øjne og ører oplever et vuggestuebarn blive nægtet trøst efter at have klemt sin finger, eller et gammelt menneske blive hejst op i en sele, så hun skal lave afføring ned i sin seng, fordi plejepersonale hverken vil sætte hende på toilettet eller skifte hendes ble.

Ordene kan vi bladre videre fra, men billederne brænder sig fast. Når først vi har hørt og set mennesker, som vi har betroet at passe på samfundets svageste, svigte den tillid på det groveste, så kan det mærkes helt ind i knoglerne. Følelsen af uretfærdighed sætter sig fysisk i os.

Brugen af skjult kamera har tusind indbyggede problemer. Men er samtidig i visse tilfælde den eneste løsning. Derfor kan det undre, at fogedretten har bestemt, at offentligheden ikke må se de billeder. Umiddelbart er der måske hjemmel i loven til at tage hensyn til den demente Else, som ikke selv har kunnet sige til og fra i forhold til TV2’s kameraer. Men hvis ”systemet” går så meget op i at beskytte Elses rettigheder, så kunne det jo begynde med at sikre hende retten til at blive behandlet ordentligt, så hun ikke skal slutte sine dage i hænderne på umennesker.

Man kan mene om Ekstra Bladets hang til stuntjournalistik, hvad man vil, men i dette tilfælde gjorde Poul Madsen det eneste rigtige: Brød loven i et højere formål, nemlig at få magthaverne til at forstå. Et formål, som retten helt oprindeligt burde have sat højere end noget andet.

Billeder som disse SKAL frem. Så vi aldrig skal se det igen. Om ikke andet så fordi det for alle omsorgsmedarbejdere – ja faktisk alle mennesker – er godt at spørge sig selv: Vil jeg kunne tåle at se mine handlinger på video?


Ordene kan vi bladre videre fra, men billederne brænder sig fast. Når først vi har hørt og set mennesker, som vi har betroet at passe på samfundets svageste, svigte den tillid på det groveste, så kan det mærkes helt ind i knoglerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Tirsdagens coronatal: Laveste antal smittede i måneder - men den britiske mutation spolerer glæden

Annonce