Annonce
Debat

Debat: Brems den sociale ulighed i sundhed nu

Annonce

Debat: Den sociale ulighed i sundhed er steget. Forskellen i levetid og sundhed mellem manden på bænken og direktøren i strandvejsvillaen er vokset. Familier med to arbejdende forældre i eget parcelhus lever længere og føler sig sundere end enlige forældre i boligblokken.

Mænd med længerevarende uddannelser lever i gennemsnit 7,6 år længere end mænd med grundskoleuddannelse. For kvinder er forskellen 5,5 år. Det er forskelle som disse, vores nye alliance går sammen om at mindske. Målet er at sikre bedre og sundere liv for alle. Det handler nemlig ikke alene om livslængde. Kvaliteten af leveårene har også stor betydning.

At være sund og rask giver mulighed for at leve det liv, man ønsker hele sit liv. Rygning, overvægt, alkohol og manglende fysisk aktivitet har en social slagside, der for mange ødelægger mulighederne for at klare sig selv og for et aktivt samvær med børn og børnebørn mod livets afslutning.

Derfor har 35 organisationer nu slået sig sammen i et unikt fællesskab for at konkretisere og afprøve mulige indsatser, der skal bidrage til at mindske den sociale ulighed i sundhed, og flere er på vej. Organisationerne kommer fra regioner, kommuner, sundhed- og socialområdet, arbejdsmarkedet, idrætslivet og andre civilsamfundsorganisationer, patientforeninger, fonde, sundhedsforskning m.fl.

Alliancen har et fælles mål om at modvirke de mekanismer, der skaber uligheden. Det er ikke en nem mission. For uligheden lader sig ikke blot løse ved bare at uddele flere penge efter samme mønster som i dag eller ved bare at gøre mere af det, vi gør i dag. Der er behov for at nytænke den måde, vi gør tingene på. Der er behov for koordinering af de mange forskellige indsatser.

Mellem alliancens mange initiativer er blandt andet: Et initiativ der skal give unge, udsatte mødre og fædre stærke kompetencer til at give deres børn en god og sund start på livet. Et initiativ der skal hjælpe børn i risiko for at udvikle overvægt til et børneliv i sund balance gennem sociale fællesskaber. Et initiativ der beskriver, hvordan alle mennesker får råd til livsnødvendig medicin.

Det er bare tre ud af mere end 50 initiativer, som alliancen skal drøfte på et stormøde den 11. august, hvor sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm sammen med den brede kreds af aktører diskuterer konkrete initiativer, der alle fokuserer på at mindske den sociale ulighed i sundhed.


Alliancen har et fælles mål om at modvirke de mekanismer, der skaber uligheden. Det er ikke en nem mission. For uligheden lader sig ikke blot løse ved bare at uddele flere penge efter samme mønster som i dag eller ved bare at gøre mere af det, vi gør i dag.


I alliancen tror vi på, at vi ved at samle kræfterne om konkrete tilgange til uligheden, kan gøre en forskel. Alliancen står åben for endnu flere partnere. Uligheden skal bremses nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Arbejde længe, men i eget tempo

Annonce