x
Annonce
Debat

Debat: Anekdoter om alternativ behandling er ikke forskning

Duplik til Andreas Rudkjøbing, fmd. for Lægeforeningen: Jeg henviser til fakta om brugen af alternativ behandling og påpeger, at det næppe kan være farligt at modtage disse behandlinger. Du blander derpå æbler og pærer ved at sige, at det kan være farligt at fravælge sundhedsvæsenets behandling, og det kan ingen være uenige i. At undlade noget er bare ikke det samme som at noget andet er årsagen.

Du henviser til nogle alvorlige eksempler, bl.a. fra Berlingske, hvor alternative behandlere har været involveret, og disse sager må myndighederne naturligvis undersøge nærmere, så man kan nå frem til en egentlig dokumentation. Men jeg finder det betænkeligt at bruge eksemplerne som afsæt for advarsler mod ”farlig alternativ behandling”, når det ikke handler om selve de alternative behandlinger, men om noget, patienterne ikke har gjort.

At den alternative branche er ”vildtvoksende” har jeg ikke set dokumenteret. Og jeg kunne sagtens samle en række konkrete eksempler på folk, der ikke kunne blive hjulpet hos lægen, men blev fri for deres lidelse via alternativ behandling. Der er bare det fællestræk ved mine og dine eksempler, at de ikke beviser noget som helst og derfor heller ikke kan bruges til at drage generelle konklusioner. Eksemplerne er såmænd blot det, man inden for forskning kalder anekdoter.

Den aktuelle debat om alternativ behandling har med nogle få undtagelser savnet videnskabelig dokumentation og har i stedet bygget på holdninger og avisartikler. Skal dette udgøre beslutningsgrundlaget hos vores politikere?

Det håber jeg ikke.

Jesper Odde Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Alt aflyst til og med august: Horsens & Friends-direktør er overrasket

Leder For abonnenter

Leder: Myndighederne tier - men vi skal huske, at det er rigtige, levende mennesker, der dør

Midt i coronakrisen er vi havnet i et kommunikations-paradoks: På den ene side står myndighederne på tæer for at holde danskerne informeret og advaret. Ministre og topembedsmænd holder daglige pressemøder, og Danmarks Radio har - helt rigtigt - påtaget sig hvervet at opdrage danskerne. Formanende meldinger a la dem, vi kender fra lufthavne og banegårde, toner jævnligt frem. "Lad ikke din bagage stå uden opsyn". "Husk at vaske hænder". "Legeaftaler bør ikke vare for længe." På den anden side betyder et (muligvis overdrevet) hensyn til tavshedspligt og GDPR-regler, at kommunikationen nemt bliver til kolde tal og grafer. Et højdepunkt i tavs kommunikation blev nået, da Vejle Kommune i sidste uge bekræftede det første corona-dødsfald i kommunen. Kommunens velfærdsdirektør oplyste, at en ældre borger var død på Kolding Sygehus. Men om afdøde var en kvinde eller en mand, måtte hun ikke fortælle. På samme måde udsender Sydøstjyllands Politi daglige e-mails om "anmeldelser, påbud og sigtelser vedr. Covid-19". Det handler blandt andet om politiets indsats for at opløse forsamlinger over 10 personer. Bulletinerne er som regel ganske intetsigende, da "politiet ikke ønsker at udpege konkrete borgere eller virksomhedsejere, som vi har været i dialog med," som det hedder. Selvfølgelig skal myndighederne respektere privatlivets fred og ikke udlevere følsomme oplysninger om borgere og virksomheder. Men den strategi kan desværre medføre, at vi glemmer, at der er mennesker bag de mange tal. Hver af de snart 200 danskere, der er døde med eller af Covid-19, var nogens far eller mor, bedstefar eller bedstemor, ægtefælle, bror eller søster, måske barn. Det samme gælder selvsagt de knap 70.000, der søndag var meldt døde på verdensplan. Det bliver vi mindet om, når de syge eller deres pårørende vælger at stå offentligt frem. De fortjener stor respekt og stor tak. For med deres personlige og smertefulde beretninger understreger de, at corona-pandemien ikke bare er store tal. Det er rigtige mennesker af kød og blod, vi værner om, når vi lytter til DR's formaninger. Og retter os efter dem.

Horsens

Konkursramte Dalle Valle om Bytorv Horsens-planer: Alt er uvist

Horsens

Slut med venlige henstillinger: Tirsdag står politiet klar med bødeblokken ved genbrugspladsen

Erhverv

Benedikte lukkede butikken da krisen tog fat: Nu er kunderne vendt tilbage

Annonce