Annonce
Odder

De voksne vil have de unge i byrådet

Ungdomsrådet kæmpede i årevis for et ungdomshus, som blev indviet i 2016. Året efter blev ungdomsrådet nedlagt, og ungdomshusets aktiviteter sat på standby. Nu vil man så forsøge at få oprettet et ungdomsbyråd. Arkivfoto: Lars Juul
De voksne politikere skulle vælge mellem et nyt ungdomsråd eller et ungebyråd. Ungebyrådet skal styrke medborgerskab og demokratisk dannelse hos børn og unge. Nu mangler kun de unge, der skal fylde pladserne ud.

Odder: Byrådsmedlemmerne skulle på seneste byrådsmøde tage stilling til, om man ønsker et ungdomsråd eller et ungebyråd som et nyt forum, der kan engagere unge og give dem mulighed for at få indflydelse på deres hverdag.

- Det er et stort ønske for os, at vi har et forum, der giver nem adgang til de unges røst, sagde Lone Jakobi (S), der er formand for børn,- uddannelses- og kulturudvalget.

I udvalget hælder man mest til et ungebyråd.

- Det er mere systematisk og virker som om, der er større indflydelse, sagde udvalgsformanden, inden de øvrige byrådsmedlemmer fik lov at give deres besyv med.

John Rosenhøj mente, at også et ungdomsråd kunne få meget indflydelse på lige fod med eksempelvis ældreråd og handicapråd, som har høringsret og dermed direkte indflydelse.

- Rammen er måske bredere for et ungebyråd, og måske vil det også få mere synlighed. Og så må vi håbe, at lærerne vil tage det med i undervisningen, sagde Martin Mikkelsen (K), mens Leif Gjørtz Christensen (EL) konstaterede, at "vi går ind for det, der virker".

Annonce
Vi har et stort ønske om et forum, der giver nem adgang til de unges røst, og som kan være sparringspartnere i det politiske arbejde.

Lone Jakobi (S), byrådsmedlem

Demokratisk medborgerskab

Grundtanken med et ungdomsråd er at give kommunens børn og unge et forum, der kan være med til at understøtte og skabe demokratiske, sociale og kulturelle aktiviteter og muligheder for kommunens unge medborgere.

Der er i dag 65 kommuner, som har et ungdomsråd. Rådenes arbejde er stærkt varierende, og de unge fungerer typisk både som arrangører af sociale events og tages med på råd i små og store politiske spørgsmål.

Grundtanken med et ungebyråd er at bringe de unges stemmer med ind i byrådsarbejdet – særligt i forhold til børne- og ungdomspolitiske emner, der vedrører deres trivsel, læring og udvikling. Samtidig er det en mulighed for at udvikle børn og unges demokratiske medborgerskab og dermed give dem større mulighed for deltagelse i og indflydelse på udviklingen af deres kommune.

Formen for et ungebyråd er typisk ganske formaliseret i forhold til valg, antallet af møder og relationen til det ”voksne” byråd.

Der har tidligere eksisteret et ungdomsråd i Odder Kommune, men Odder Ungdomsråd nedlagde ultimo 2017 sig selv som følge af manglende tilslutning til Ungdomsrådets arbejde fra de unge i kommunen.

Politikerne stemte for, at udvalget skal arbejde videre med et ungebyråd, og sagen kommer derefter i byrådet igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Seks Horsens-boksere i finalen ved JM

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce