Annonce
Odder

De vil lukke middelalderen ind på Centralhotellet

Else Marie Pedersen og Kristian Vestergaard snakker meget middelalder hjemme i privat på Kysingnæs, hvor de har boet siden 2016. Parret kommer oprindelig fra Ølgod. Foto: Michael Svenningsen
Else Marie Pedersen og Kristian Vestergaard har i mange år været optaget af mad og tøj fra en af de mest spændende epoker i danmarkshistorien. Lørdag går de på jagt efter lokale borgere med samme passion.

Odder: Det er ikke fordi, de kan gøre rede for hele middelalderen og de ting, som kendetegner netop den periode. Men spørger man ind til klæder og mad, kan Else Marie Pedersen og Kristian Vestergaard fortælle rigtig meget. Det gør de gerne lørdag, når de holder åben middelalder på Centralhotellet.

Interessen for perioden fornemmer man tydeligt under et besøg hos det vestjyske ægtepar, der siden 2016 har boet på Thorasvej på Kysingnæs. Her i sommerhuset dufter der nemlig af lækre fladbrød med æbler og nødder, som Kristian Vestergaard har bagt i seneste par dage efter en 500 år gammel opskrift. De vil blive serveret på hotellet på lørdag. Og i arbejdsrummet ved siden af viser Else Marie Pedersen gerne et lille udpluk af de mange hatte, hun har lavet gennem årene.

Også de vil være at finde at hotellet, når stueetagen kl. 10-15 vil summe af middelalder med en udstilling af tøj, en kaligraf, som kan vise, hvordan man skrev i gamle og dage - og masser af andre eksempler på, hvad folk var optaget af fra ca. 1000-1500-tallet. Med som udstillere er også godt en halv snes af Else Marie Pedersen og Kristian Vestergaards bekendte fra andre dele af landet.

- Vi håber med udstillingen at komme i kontakt med lokale, som har lyst til at mødes for at tale om periode eller måske lave en lille lokal workshop. Faktisk er vi åbne overfor alt, fortæller 74-årige Else Marie Pedersen, der som pensioneret folkeskolelærer i den grad ved, hvordan man syr klæder og hatte som i middelalderen.

Broderi med udgangspunkt tøj fra middelalderen er det sidste Else Marie Pedersen har fundet på. Foto: Michael Svenningsen

Døtre viste vej

Interessen for middelalderen fik specielt Else Marie Pedersen, da parrets to døtre læste henholdsvis latin og middelalderarkæologi på Aarhus Universitet. Det betød, at pigerne tog til middelaldermarkeder rundt omkring i landet, og snart fulgte forældrene med som hjælpere. Først mest som praktiske grise, men efterhånden begyndte Else Marie Pedersen at sy tøj på bestilling. I dag koncentrerer hun sig om hovedtøj, men det er også et område med mange facetter.

- Ikke ret mange ved det, men faktisk gik både mænd og kvinder ofte med kyse under deres hatte eller hovedslør. Det har været et superspændende emne at sætte sig ind i, siger hattemageren, som finder syanvisninger på nettet eller i nogle af de mange sybøger, der fylder i arbejdsrummet. Her finder man også eksempler på den seneste passion fra den tidligere håndarbejdslærers hånd: broderier syet med bricksting.

- Det nyder jeg virkelig at arbejde med tidligt om morgenen, når Kristian stadig sover, og solen er ved at stå op. Så kan jeg godt fundere over, hvor dygtige, folk var for mere end 500 år siden, fortæller hun.

Transportabelt bålsted

Kristian Vestergaards tilgang til middelalderen er ifølge ham selv noget mere praktisk end hustruens. Faktisk var hans bidrag i mange år alene at fragte fruen og døtrene til middelaldermarkeder rundt i landet.

- Men når jeg nu alligevel skulle hjælpe, kunne jeg lige så godt finde på noget fornuftigt at tage mig til. Så det blev blandt andet til et transportabelt bålsted, som vi har med på markeder. Desuden laver jeg læderbælter og bager brød, siger pensionisten, der ligesom fruen håber at komme i kontakt med lokale, som vil mødes for at snakke middelalder.

Mange gik med hatte i middelalderen, og Else Marie Pedersen har i løbet af årene lavet mange forskellige udgaver. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce