Annonce
Horsens

De sidst tilkomne restauratører i Grønnegade: Udeområder er et must for en god forretning

- Vi vil skaber sommer året rundt. Restaurant Mamma's og Over Middel-ejere Morten Klitsgaard Knudsen og Jakob Lyreskov har investeret i et gårdmiljø, der skal tilbyde stedets gæster at sidde i lune omgivelser udenfor året rundt. Foto: Morten Pape
Hos Restaurant Mamma's og Over Middel-ejere Morten Klitsgaard Knudsen og Jakob Lyreskov er der ingen tvivl. Udeservering er en nødvendighed - de har derfor netop etableret et gårdmiljø med plads til 35 gæster.

Horsens: Solen skal knap melde sin ankomst, førend der er efterspørgsel på siddepladser udenfor.

Det kender restauratører og indehaver af Restaurant Mamma's og Over Middel i gadens nummer 15, Morten Klitsgaard Knudsen og Jakob Lyreskov, alt til.

I juni sidste år overtog de spisestedet Mamma's og besluttede derudover at tage restaurant-konceptet Over Middel fra Hotel Danica med sig ind i Grønnegade.

Det skulle alt sammen vise sig at være en fornuftig ide.

Snart et år efter flytningen og åbningen i Grønnegade melder de to herrer om et godt første år i gaden, hvor den varme 2018-sommer satte trumf på omsætningen.

Netop gæsternes ønske om at sidde ude kulminerede i sommervarmen, og efterspørgslen var langt større, end hvad de to herrer på det tidspunkt kunne tilbyde af udeplads.

Men det ændrer sig nu, fortæller de.

For en måned siden kunne de indvie stedets nye gårdhave, netop som foråret begynder at trænge sig på.

Annonce

Vi sad inde i restauranten, men fik lov at sætte os ud i deres gårdhave. På det tidspunkt var det snevejr, men derude var det sjovt nok sommer. Folk sad i t-shirts - ret fantastisk. Det blev det slående punkt i forhold til vores ønsker om en lignende gårdhave.

Jakob Lyseskov

Sommer på kolde dage

- Allerede da vi købte stedet, så vi et potentiale i baggården, der dog på det tidspunkt så ret slidt og medtaget ud. Men det skulle vi jo bare gøre noget ved, fortæller Jakob Lyreskov.

Og som sagt så gjort. Gårdhaven er netop færdig, og han og kompagnonen Morten Klitsgaard Knudsen har allerede guidet de første gæster udenfor.

Der er tale om et italiensk inspireret gårdmiljø med plads til i alt 35 gæster og med mulighed for at overdække området samt lukket det helt af for kulde og eventuel regn ude med en større glasfacade.

En række varmelamper holder desuden en jævn temperatur i udeområdet, så selv gæster på blæsende dage er blevet overbevist.

Senest har et selskab på 24 mand booket området og givet gode tilbagemeldinger på oplevelsen i det nye uderum, fortæller Jakob Lyreskov og Morten Klitsgaard Knudsen.

- Ved to graders varme udenfor kan vi varme gårdhaven op til 20 grader. Det er et skønt sommerrum, og vi får ingen problemer med at få området fyldt op, vurderer Morten Klitsgaard Knudsen.

Overbevist i snevejr

Jakob Lyreskov og Morten Klitsgaard Knudsen fik idéen til gårdhaven under en inspirationstur til København i februar sidste år, hvor de her spiste på en italiensk restaurant.

- Vi sad inde i restauranten, men fik lov at sætte os ud i deres gårdhave. På det tidspunkt var det snevejr, men derude var det sjovt nok sommer. Folk sad i T-shirts - ret fantastisk. Det blev det slående punkt i forhold til vores ønsker om en lignende gårdhave, siger Jakob Lyseskov.

For at gøre gårdhaven mest muligt italiensk har Jakob Lyreskov og Morten Klitsgaard Knudsen indrettet stedet med italienske effekter.

Også vinkasser fra Hotel Danica-tiden er sat op på væggene, mens sydlandske lygter og gadelygter skal sætte den rette stemning.

Makkerparret har sat en ældre vandfontæne i stand, som stod i baggården, da de overtog stedet. Sammen med friske krydderurter og blomster regner de nu med bedre at kunne følge med efterspørgslen om udeservering.

- Det har i hvert fald aldrig været bedre her. Og efter vi netop er begyndt at åbne til middag, onsdag til lørdage, er vi sikre på, at der bliver rift om pladserne derude.

- Vi har skabt em fornemmelse af at kunne være ude og spise hele året. Det er en gode for de fleste danskere, siger Jakob Lyreskov og Morten Klitsgaard Knudsen.

For en måned siden kunne restauratører af Mamma's og Over Middel i Grønnegade 15, Morten Klitsgaard Knudsen og Jakob Lyreskov, indvie stedets nye gårdhave, netop som foråret begynder at trænge sig på.Foto: Morten Pape

Enig om udelivets værdi

Hos gadens ældste restaurant er man heller ikke i tvivl om den gode effekt af udemiljøer.

Her fortæller indehaver af Restaurant Oksen, Alex Pedersen:

- Udeområder er meget populære. Hos os har vi tre terrasser ude foran restauranten, et lukket gårdmiljø og en terrasse på førstesal. Det er noget, folk kan lide.

En række af byens øvrige restauranter har tidligere udtalt noget lignende, og generelt er der bred enighed om værdien af at kunne tilbyde gæster en plads i solen. Kunderne higer efter det, lyder det fra byens restauratører.

Blandt andre har indehaver af Corfitz Anders Pilgaard god erfaring med stedets terrasseområde, som han tidligere (sidste sommer, red.) har betegnet som uundværlig for både stemning og gæster.

Fra Bryan Francisco fra Gran, Møhr og Gran Bar lød det på det tidspunkt, at solen har en kæmpe betydning:

- At man kan sidde i solen, når den endelig er her, er vigtig for mange af vores gæster. For os giver det lige et ekstra lag til oplevelsen - så det gør godt på alle måder, sagde han dengang.

Hos Café Noisette i Grønnegade har man for år tilbage etableret en sydvendt gårdhave på stedets førstesal for netop i længere tid om dagen at kunne tilbyde udeliv i solstrejf, mens Birgit Brodersen fra Sams Salat på Torvet også har understreget, at muligheden med spisepladser ude er med til at trække flere til butikken.

Med i købet af Grønnegade 15 for knap et år siden fulgte denne vandfontæne, som indehaverne har sat i stand for at kunne bruge den i det nye gårdhave-område, hvor også ældre lygter og en gadelygte skal være med til at skabe en hyggelig, italiensk stemning. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Danmark

Liveblog: Politiet opfordrer til at sprede påskehandlen ud over flere dage

Annonce