Annonce
Ikast-Brande

De røde bænke indbyder til samtale

Anne T. Dolmer tog den første tørn som ”samtalepartner” på Torvet, og hun havde masser af friskbrygget kaffe på kanden. Foto: Mikael Lund
Røde samtalebænke fra Røde Kors skal være med til at sætte fokus på ensomhed.

Brande: I både denne og sidste uge har man kunnet finde seks rødmalede bænke placeret rundt i Brande: To på Torvet, to på Mølletorv ved Kvickly og to foran Røde Kors-genbrugsbutikken i Kirkegade.

Under overskriften ”Få en snak – så er du ikke alene” har den lokale Røde Kors-afdeling inviteret til en uforpligtende snak ledsaget af ”fuld forplejning” i form af en kop kaffe eller te, bolsjer og måske en småkage til.

- Det er grundlaget for en god snak, forklarer formanden for Røde Kors’ lokalafdeling i Brande, sognepræst Rie Mortensen.

Annonce

De røde samtalebænke er en del af en landsdækkende Røde Kors-kampagne, som skal være med til at sætte fokus på – og måske bøde lidt på – den ensomhed, som for mange har været en konsekvens af de seneste små 15 måneders mange corona-restriktioner, som har taget livet af en hel del flere sociale aktiviteter end mennesker.

Desuden skal bænke-kampagnen være med til at gøre opmærksom på Røde Kors’ tilstedeværelse i lokalsamfundet, uddyber Rie Mortensen.

10 bænkevarmere

En halv snes aktivitetsledere og medlemmer af lokalforeningens bestyrelse har skiftedes til at tage en tørn som ”bænkevarmer” og samtalepartner i et par timer ad gangen.

Rie Mortensens præstekollega, Anne T. Dolmer, er også formand for Røde Kors’ besøgstjeneste, og hun tog den første tørn på bænken på Torvet, mens skyerne tog en pause og overlod vandpjaskeriet til det genopstandne springvand. Hun kunne fortælle, at besøgstjenesten i øjeblikket har cirka 20 aktive aftaler, men selvom der ikke aktuelt er den helt store venteliste for at få en besøgsven, kan man altid bruge flere – også for at få de helt rigtige match.

De, der efterspørger en besøgsven, er vidt forskellige mennesker i forskellige aldre og livssituationer, så puslespillet skal lægges rigtigt for at få det hele til at gå op i en højere enhed. Generelt er tilbagemeldingerne langt overvejende positive, oplyser Anne Dolmer, som heller ikke oplever, at covid-19 har haft den store betydning for besøgsvennerne, selvom enkelte forløb har været stillet i bero eller har været droslet lidt ned.

Annonce

Genbrugsbutik skaber økonomi

I Brande tilbyder Røde Kors udover besøgstjenesten vågetjeneste, nørkletjenesten, Solskinscaféen for demente og deres pårørende, ”Ta´et pusterum” for trængte børnefamilier, ferielejre, julehjælp og skoletjenesten.

Noget af det, der skaber det økonomiske grundlag for de mange aktivitetsområder, er Røde Kors’ genbrugsbutik i Kirkegade, som for tiden tæller omkring 80 frivillige.

Med et lille klip indvier Rie Mortensen den første af de seks samtalebænke. Bag hende ses t.v. Anne T. Dolmer og til højre to af Røde Kors-butikkens frivillige, Helle Stentebjerg og Benta Pedersen. Foto: Mikael Lund

Et par af dem, Helle Stentebjerg og Benta Pedersen, var hidkaldt for at være med til at ”indvie” den første af de seks røde samtalebænke, og straks da Rie Mortensen havde foretaget det rituelle snoreklip, hastede Benta tilbage til butikken for at ekspedere videre. Helle, der er tidligere lægesekretær, havde tid til at fortælle lidt om sit nye, ulønnede job, der består i at modtage, sortere, vaske og klargøre det indleverede tøj til salg – og med de mange Røde Kors-containere til indlevering af brugt tøj, er der nok at tage fat på.

Det generer på ingen måde Helle Stentebjerg.

– Jeg er altid gået meget op i tøj, siger hun, og i Røde Kors-butikkens baglokale kan hun både få afløb for interessen for tøj og samtidig være en del af et socialt og meningsfyldt fællesskab.

Bænkenes røde farve er i øvrigt sponsoreret af den lokale malermester Jørgen Larsen, men når kampagnen slutter, er det ikke dermed slut med bænkene – de får formentlig en blivende plads ved genbrugsbutikken, oplyser Rie Mortensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Restaurant med takeaway-succes klarede sig uden hjælpepakker, men andre spisesteder led hårdt under coronaen: Se 17 nye regnskaber

Annonce