Annonce
Østjylland

De ofte oversete hudpatienter får flere penge

Afdelingen for hud- og kønssygdomme på Aarhus Universitetshospital får hævet sit budget med 2,5 millioner kroner og får hermed flere ressourcer til blandt andet at behandle psoriasispatienter. Arkivfoto
Region Midtjylland har bevilget 2,5 millioner kroner ekstra årligt til området for hud- og kønssygdomme. - Pengene er kærkomne, men løser ikke problemet. Bevillingen er dog udtryk for en erkendelse af, at området har behov for flere ressourcer, lyder det fra overlæge og professor.

Aarhus: - Det er penge, som falder på et særdeles tørt sted. Nu håber vi så bare, at de generelle besparelser, som der også er udsigt til på hospitalsområdet, ikke ender med at æde det hele igen.

Det siger dr. med. Lars Iversen, der er overlæge og professor ved Aarhus Universitetshospital (AUH) og ekspert i hud- og kønssygdomme. Hans område har netop fået hævet sit årlige budget med 2,5 millioner kroner, hvilket han naturligvis er glad for.

- Pengene er i høj grad tiltrængte, da netop området for hud- og kønssygdomme ofte ligger lavt på prioriteringslisten. Hudlidelser tilhører ikke den gruppe, man kunne kalde "prestige-sygdomme", siger Lars Iversen.

Selv om der altså er tale om ikke blot hud-, men også kønssygdomme, har området med andre ord ikke været tilstrækkelig "sexet" til for alvor at kunne tiltrække nye bevillinger, hvorfor der har været en generel tendens blandt regionspolitikerne til at overse området.

Annonce

Mange patienter

Ikke desto mindre er der rigtig mange danskere, som slås med en eller anden form for hudsygdom. De manglende bevillinger har derfor blandt andet skabt lange køer til behandlingstilbuddene i Region Midtjylland. Og ifølge Lars Iversen skal en del af den nye bevilling da også bruges til netop at få reduceret ventelisterne.

- Undersøgelser har faktisk vist, at mellem 15 og 20 procent af konsultationerne ude hos de praktiserende læger drejer sig om hud- eller kønssygdomme, fortæller Lars Iversen for at illustrere udfordringernes omfang.

Videre påpeger han, at mange af hudlidelserne er kroniske, hvorfor patienterne har en permanent tilknytning til behandlersystemet.

- Men med de ressourcer, vi hidtil har haft at trække på, har det været mere end svært at leve op til dels indenfor rimelig tid at behandle den enkelte patient, dels at følge op på behandlingen med kontrol, siger overlægen.

Praktiserende læger

En del af ekstrabevillingen på 2,5 millioner kroner vil som nævnt blive brugt på at øge kapaciteten på AUHs afdeling for hud- og kønssygdomme, der er regionens eneste.

- Men vi vil efter aftale med regionspolitikerne også bruge en del af pengene på nye tiltag. Blandt andet arbejder vi på at styrke samarbejdet med blandt andet lægepraksisser og andre lokale behandlingstilbud, fortæller Lars Iversen.

Ideen med den tættere kontakt til de lokale behandlingstilbud er at klæde eksempelvis praktiserende læger bedre på til at diagnosticere og dermed håndtere forskellige hudsygdomme og således også reducere antallet af patienter til specialafdelingen på AUH.

- Vi håber ad den vej at kunne skabe større sikkerhed hos den praktiserende læge i at stille den rigtige diagnose og ordinere den rette behandling. Det vil mindske presset på vores afdeling her på AUH og samtidig være godt for patienterne, siger Lars Iversen, der også ser for sig en større anvendelse af moderne teknologi.

- For eksempel med telemedicin, så de praktiserende læger eller udgående sygeplejersker kan alliere sig med og blive rådgivet via videokommunikation med speciallæger på AUH, lyder det fra professoren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce