Annonce
Horsens

De levende hegn står i fuldt flor

Lige nu kan vi glæde os over naturens gavmildhed langs vejene og langs markerne.
Annonce

Er du på landevejen i denne tid, kan du ikke undgå at bemærke, hvordan grøftekanterne og de mange levende hegn har travlt med at signalere, at den danske sommer er på vej.

Mandag går vi ifølge kalenderen ind i den første egentlige sommermåned, men naturen har allerede på mange måder vist sin store gavmildhed i form af blomstrende grøftekanter og levende hegn fulde af blomster.

Overalt i det danske landskab kan vi se de levende hegn som adskillelse mellem marker, som læhegn mod vestenvinden, som støjhegn op mod jernbanesporene og som opholdssted og skjul for vildtet eller for den sags skyld for alt levende i naturen.

Kort sagt så nyder floraen, faunaen og biodiversiteten godt af de levende hegn.

På dagens tur så jeg et af de flotteste levende hegn, man kan tænke sig, og jeg måtte simpelthen finde en parkeringsplads og derfra gå over "mark og sten" for at komme tættere på herligheden.

Biologer har i perioder diskuteret gyvelens plads i den danske natur som værende en eventuel invasiv art, men nyere undersøgelser har vist, at gyvelen har været naturligt forekommende i Danmark siden vikingetiden og derfor ikke kan betragtes som invasiv.

Annonce

Jernbanehegn bliver fjernet

Det var et hegn, sat op for mange år siden som støjhegn og afdækning mod den østjyske længdebane lidt syd for Hedensted, og det stod i fluldt flor. Syrener i forskellige farvenuancer, hvidtjørn, hvis blomster nærmest sloges om at vise sig frem, og de vilde æbler, hvor blomstringen var overvældende smuk. Og dertil kom en skøn duft af dansk sommerlandskab. Jo .... det var bare så herligt!

Men træerne vokser desværre ikke ind i himlen (som en gammel talemåde lyder), for Banedanmark har bestemt, at også dette smukke hegn skal fjernes for at give plads til jernbanenettets elektrificering. Øv .... tænk hvad der går tabt i natur for gevinst i transport.

Nå, på min videre tur dukker heldigvis flere dejlige naturoplevelser op. Endnu har kommunerne ikke slået grøftekanterne, så der er mange vilde planter at glæde sig over. Den vilde kørvel, der får lov til bare at være vild og brede sig med de hvide skærme midt i alt det grønne. Og med den unge bygmark i baggrunden bliver det bestemt ikke ringere.

På Juelsmindevejen synes de farvestrålende lupiner åbenbart ikke, at de har plads nok bag autoværnet, så de kravler lige så langsomt ud mod vejen, som om de vil sige: "Se os!"

Men det får de nok ikke lov til ret længe endnu. Kommunens trafik- og vejafdeling skal nok komme efter dem. Dertil kommer, at den mangebladede lupin er på Naturstyrelsens liste over invasive arter. Den breder sig uhæmmet på bekostning af andre planter, og dermed ændres levevilkårene for insekter og andre dyr.

Annonce

Gyvel siden vikingetiden

På vej ned ad Bellebakken næsten blændes jeg af de gule gyveler, der står tæt på skrænterne langs vejen. Lige nu et flot syn med alt det gule i det grønne. Biologer har i perioder diskuteret gyvelens plads i den danske natur som værende en eventuel invasiv art, men nyere undersøgelser har vist, at gyvelen har været naturligt forekommende i Danmark siden vikingetiden og derfor ikke kan betragtes som invasiv.

Det er en busk-lignende plante, der kan danne tæt krat og dermed nemt (ligesom lupinen) udkonkurrere andre planter. Til gengæld er det en rigtig god værtsplante for mange insekter bl. a. sommerfugle og blomstertæger.

Og så kan jeg da heldigvis konstatere, at der som naboer til en gyvel både står mange storkenæb og hvid okseøje i blomst, - og jeg er sikker på, at der længere hen på sommeren dukker endnu flere vilde planter op med deres farvestrålende blomster både her på skrænterne, i grøftekanterne og langs de levende hegn. Så der er stadig meget at glæde sig til!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder

Skiftedag: Friskole søger ny leder

Debat

Hvor blev lyrikken af?

Annonce