Annonce
Horsens

De første biler holdt i kø til genbrugspladsen før kl. 6

Der var kø, da genbrugspladsen på Endelavevej åbnede for private søndag klokken syv Men i løbet af formiddagen var der god plads til de folk, der benyttede muligheden til at endelig at skille sig af med affaldet. Foto: Søren Gylling
Endelavevej var fyldt med biler, da klokken slog syv søndag morgen. Men efter 30-45 minutter var køen afviklet, og i løbet af formiddagen var der god plads på genbrugspladsen.

Horsens: De første biler holdt allerede i kø, da jeg mødte ind kl. 5.50 i morges. Det er lidt tankevækkende, for det er jo bare affald.

Ordene kommer fra Jens Peter List, der er teknisk koordinator i service- og beredskabsafdelingen i Horsens Kommune for driften af genbrugspladsen.

Han måtte søndag op før hønsene, da Kommunernes Landsforening (KL) lørdag gav tilladelse til, at kommunerne må åbne for genbrugspladserne igen.

KL opfordrer til, at genbrugspladserne åbner på tirsdag. Men Horsens Kommune var klar med en plan, så allerede fra søndag klokken syv kunne affaldsplagede horsensianere læsse traileren og trille afsted mod genbrugspladsen på Endelavevej.

Heine Vind fra Horsens er glad for, at genbrugspladsen endelig åbnede. Konen er nemlig sendt hjem fra arbejde, så hun har masser af tid til at få sorteret ud i bunkerne derhjemme. Foto: Søren Gylling

Endelavevej fyldt af biler

Det var der mange, der gjorde.

Da pladsen åbnede, var der kø hele vejen på Endelavevej, men efter en halv time til tre kvarter var køen afviklet, fortæller Jens Peter List, der var forberedt på, at der ville blive pres på fra morgenstunden.

- Det var forventet, fordi folk i 14 dage ikke har kunnet komme af med deres affald. Men der også en del folk, der tænker, at det jo ikke er livsnødvendigt at få det afleveret lige nu, så de venter lidt, siger Jens Peter List.

Da Folkebladet besøgte genbrugspladsen kl. 10.30, var der ingen kø. Og de vagter, der var placeret på Endelavevej for at styre trafikken, havde ikke meget andet at lave end at sende venlige smil og guide folk ind i den rette kørebane.

Annonce

Konens sække fyldte

Som Jens Peter List siger, så er det bare affald.

Men for Heine Vind fra Horsens var det en god nyhed, da Horsens Kommune lørdag eftermiddag kom med meldingen om, at genbrugspladsen åbner igen.

Han troppede op lidt før kl. 11 med en trailer fyldt med affaldsække med småt brændbart. Sækkene stammer konens oprydning derhjemme, fortalte han.

- Min kone er offentligt ansat, så hun har haft god tid til at rydde op, lød det med et smil fra Heine Vind, mens han slæbte sække til containeren.

Han var forberedt på, at der ville være kø til genbrugspladsen efter så lang tids nedlukning.

- Jeg var lige et smut hernede for at lure, for jeg gad ikke sidde i kø i en time. Men der var masser af plads, og så var det bare om at komme afsted. Jeg er faktisk overrasket over, at der ikke var kø.

Der var indsat vagter på Endelavevej til at styre trafikken. Det var nødvendigt fra morgenstunden søndag, men da Folkebladet kom forbi kl. 10.30 var der ingen kø og masser af tid til et venligt smil fra vagterne. Foto: Søren Gylling
Annonce

På tide at åbne igen

Ifølge Heine Vind er det på tide, at genbrugspladsen åbner igen.

- Jeg kører dagligt mellem Skive og Viborg, og jeg kan se på rastepladserne, at folk dumper deres affald. Det er alt lige fra sofaer til sække, der står og flyder i naturen, siger Heine Vind, der stiller spørgsmålstegn ved, hvor stor risikoen for coronasmitte er på en genbrugsplads.

- Folk går udenfor, man er ikke tæt på hinanden på samme måde, som når man står i kø i Bilka, mener han.

Også Gert Fruelund fra Horsens var på plads for at få tømt traileren for rester af et plankeværk, dåser, glas og småt brændbart.

- Det er super, at pladsen er åbnet igen. Jeg synes, at det har været en forkert beslutning helt at lukke ned. Når man gerne vil have ordentlig hygiejne, kan man ikke have affald til at ligge og flyde alle steder, sagde Gert Fruelund.

Genbrugspladsen åbnede søndag klokken syv i Horsens. Foto: Søren Gylling
Annonce

Sundhedsmæssigt forsvarligt

De kommunale genbrugspladser har været lukket, siden regeringen 11. marts meldte ud, at store dele af den offentlige sektor skulle lukkes ned for at begrænse smittespredning af coronavirus.

Lørdag meldte Kommunernes Landsforening (KL) så ud, at Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne genbrugspladserne for private, hvis man sikrer, at der er mulighed for at holde afstand både borgerne imellem og personalet.

I Horsens Kommune betyder det, at der på genbrugspladsen på Endelavevej højst bliver lukket 25 biler ind på selve genbrugspladsen og 15 på kompostarealet. På genbrugspladserne i Brædstrup og Vedslet er der begrænsninger på 10 biler ad gangen.

Frem til påske 8. april er åbningstiderne udvidet, så pladsen er i Horsens er åben kl. 7-18.30. Pladserne i Vedslet og Brædstrup følger de normale åbningstider, som er kl. 13-18 på hverdage og kl. 10-15 lørdage og søndage.

- Det var en forkert beslutning at lukke genbrugspladserne, for folk smider affald i naturen, mener Gert Fruelund fra Horsens, der benyttede søndag formiddag til at få tømt sin trailer for affald. Foto: Søren Gylling
Teknisk koordinator Jens Peter List fra Horsens Kommune mødte søndag kl. 5.50 ind på genbrugspladsen på Endelavevej, og her holdt de første tre-fire biler allerede og ventede på, at pladsen åbnede klokken syv. Foto: Søren Gylling
Genbrugspladsen åbnede søndag klokken syv i Horsens. Foto: Søren Gylling
Heine Vind fra Horsens har set masser af affald, der er dumpet i naturen i de seneste uger, så det var på tide, at genbrugspladserne åbnede, mener han. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce