Annonce
Gear

De dyre dråber er slet ikke så dyre

Uden brændstof går det ikke rigtigt.Arkivfoto
Annonce
1993 var et rigtigt godt år for de danske bilister. I december det år ramte benzinpriserne bunden, i hvert tilfælde hvis man kigger på de seneste 44 års prisniveau i den branche.

Det viser hjemmesiden www.eof.dk, som har lavet en gennemgang af benzinpriserne siden 1970. Samtidig har organisationen bag hjemmesiden, Energi- og Olieforum, omregnet de faktuelle listepriser til nutidspriser.

Dermed bliver sammenligningen af priserne særdeles interessant, for det viser sig eksempelvis, at brændstoffet slet ikke er så dyrt i dag, som mange måske går - eller kører - rundt og tror.

I 1970 kostede en liter benzin ifølge listen 2,73 kroner - hvilket i nutidspenge svarer til 9,55 kroner. I dag koster den 12,89 kroner - som selvfølgelig svarer til 12,89 kroner.
Annonce

Halv pris i halvfemserne

Under oliekrisen i 1974 og 1975 var der pres på dråberne, men umiddelbart fik det ikke prisen til at eksplodere. En kort overgang var prisen over 11 kroner per liter i nutidspenge, men generelt lå niveauet i den periode i området mellem 9,50 og 11 kroner per liter. I datidens penge var det omkring 2,15 kroner literen.

Den billigste brændstof i hele måleperioden kunne man ifølge hjemmesiden tanke i 1993 - altså for godt 20 år siden.

På det tidspunkt kostede en liter benzin en dråbe over de fem kroner, hvilket svarer til 7,65 kroner per liter. I det hele taget var 1992 til 1994 gode år for bilisterne, idet prislejet i nutidsmønt typisk lå omkring de 8 kroner.
Annonce

De dyre fattigfirsere

En halv snes år forinden finder vi de absolut dyreste tider for et tankstationsbesøg. I 1982 kostede en liter benzin 6,60 kroner, og det svarer til intet mindre end 14,83 kroner i nutidspenge.

Vi skal dog ikke længere tilbage end til 2012, for at finde en pris, der ryger ind i top ti.

I marts det år kostede en liter brændstof 13,82 kroner - og ifølge hjemmesiden svarer det til godt 14 kroner literen. I det første kvartal i år har prisen på benzin - både i datids- og nutidspenge - ligget relativt stabilt omkring de 12,75 kroner per liter.

Alle de nævnte priser er for benzin - men på hjemmesiden kan man også finde prisudviklingen for andre former for brændstof.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Annonce