Annonce
Gear

De dyre dråber er slet ikke så dyre

Uden brændstof går det ikke rigtigt.Arkivfoto
1993 var et rigtigt godt år for de danske bilister. I december det år ramte benzinpriserne bunden, i hvert tilfælde hvis man kigger på de seneste 44 års prisniveau i den branche.

Det viser hjemmesiden www.eof.dk, som har lavet en gennemgang af benzinpriserne siden 1970. Samtidig har organisationen bag hjemmesiden, Energi- og Olieforum, omregnet de faktuelle listepriser til nutidspriser.

Dermed bliver sammenligningen af priserne særdeles interessant, for det viser sig eksempelvis, at brændstoffet slet ikke er så dyrt i dag, som mange måske går - eller kører - rundt og tror.

I 1970 kostede en liter benzin ifølge listen 2,73 kroner - hvilket i nutidspenge svarer til 9,55 kroner. I dag koster den 12,89 kroner - som selvfølgelig svarer til 12,89 kroner.

Halv pris i halvfemserne

Under oliekrisen i 1974 og 1975 var der pres på dråberne, men umiddelbart fik det ikke prisen til at eksplodere. En kort overgang var prisen over 11 kroner per liter i nutidspenge, men generelt lå niveauet i den periode i området mellem 9,50 og 11 kroner per liter. I datidens penge var det omkring 2,15 kroner literen.

Den billigste brændstof i hele måleperioden kunne man ifølge hjemmesiden tanke i 1993 - altså for godt 20 år siden.

På det tidspunkt kostede en liter benzin en dråbe over de fem kroner, hvilket svarer til 7,65 kroner per liter. I det hele taget var 1992 til 1994 gode år for bilisterne, idet prislejet i nutidsmønt typisk lå omkring de 8 kroner.

De dyre fattigfirsere

En halv snes år forinden finder vi de absolut dyreste tider for et tankstationsbesøg. I 1982 kostede en liter benzin 6,60 kroner, og det svarer til intet mindre end 14,83 kroner i nutidspenge.

Vi skal dog ikke længere tilbage end til 2012, for at finde en pris, der ryger ind i top ti.

I marts det år kostede en liter brændstof 13,82 kroner - og ifølge hjemmesiden svarer det til godt 14 kroner literen. I det første kvartal i år har prisen på benzin - både i datids- og nutidspenge - ligget relativt stabilt omkring de 12,75 kroner per liter.

Alle de nævnte priser er for benzin - men på hjemmesiden kan man også finde prisudviklingen for andre former for brændstof.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Jysk bygger om: Genåbner på fredag

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce