Annonce
Horsens

De behøver faktisk ikke være døde først

Den lokale kunstner Jacob Rantzau (t.v.) er et af de "hoveder", Lauge Voigt har kastet sig over i den tre år lange proces med at skabe byster af kunstnere. Nogle er nemmere at skabe de støbte portrætter af end andre, forklarer han. Jacob Rantzau var for eksempel meget let. "Bang, bang, bang", så sad den der, husker Lauge Voigt, der dog også må bokse med detaljerne, når ansigter både skal laves, så de ligner og fortæller den historie, han vil have frem. - Det sjove ved ansigter er, at vi alle har to øjne, en næse og en mund. Men ansigter er så forskellige med de her to øjne, næse og mund, og det er så utroligt lidt, der skal til for at ændre et udtryk. Jeg kan stå og betragte et portræt en hel dag for til sidst at opdage, at fejlen er en lille afstand fra næsefløjen til noget andet. Så retter man, og så er den der. Vi snakker milimeter, siger kunstneren. I baggrunden ses hans byste af den fynske multikunstner Steffan Herrik. Foto: Mette Mørk
Kunstner hylder nulevende kolleger med byster og en ny udstilling hos Gallery Hjorth.

Horsens: Byster… Det er sådan nogle skulptur-hoveder med skuldre, der hylder store personligheder. Vigtige mennesker. Som regel er de døde, når de får en byste. Men behøver man virkelig været stemplet ind i det hinsides for at blive skulpturelt fejret?

Ikke hvis man spørger kunstneren Lauge Voigt.

Lørdag har han fernisering på sin ny udstilling ”Indtryk af udtryk” hos Gallery Hjorth i Grønnegade i Horsens.

Her hylder kunstneren, der kommer fra Langeland, nogle af de kolleger i kunstbranchen, som han respekterer, og på piedestaler i galleriet står nu hoveder af seks af dem, hvis udtryk har gjort indtryk: Maria Torp, Keld Moseholm, lokale Jacob Rantzau, Frodo Mikkelsen, Lars Calmar og Steffan Herrik.

Hvorfor fortjener lige præcis de her mennesker at få en byste?

- Fordi de er dygtige kunstnere, og så er den sådan set ikke længere? De kan alle noget på hver deres måde, og det er folk, jeg synes, er interessante. Som kunstnere og som mennesker. Ellers ville jeg ikke gøre det, siger Lauge Voigt, som i Horsens tidligere blandt andet har gjort sig bemærket med et udspil til en skulptur af bysbarn og eventyrer Vitus Bering i fuld figur - det projekt er stadig i støbeskeen.

Annonce

De kan alle noget på hver deres måde, og det er folk, jeg synes, er interessante. Som kunstnere og som mennesker. Ellers ville jeg ikke gøre det.

Lauge Voigt, kunstner

Frie hænder

Han har arbejdet som kunstner i de senere år, men har en fortid i filmverdenen som sminkør og makeup-effekt-mand. Cv’et tæller job på både store danske og internationale produktioner, "WW Z" med Brad Pitt og "Harry Potter" for at nævne et par.

I modsætning til filmene, hvor forfængelige skuespillere gerne beder om ekstra øjenskygge eller et rynkefiks, har Lauge Voigt haft helt frie hænder med bysterne.

Har du følt dig presset af forventninger til, hvordan resultatet skulle blive?

- Nej, jeg har i hvert fald ikke fået negative reaktioner på det, og det har slet ikke strejfet mig, at der skulle være pres på mig i forhold til dem, jeg portrætterer. Fordi det er kunstnere, forstår de godt, at man arbejder, som man gør, og ikke nødvendigvis skal stå til regnskab, uanset hvad man laver. Det er ens egne valg, og det her er mit billede af dem. Det havde måske været anderledes, hvis det var borgmesteren i Horsens eller Allan, siger han med et grin og peger på gallerist Allan Hjorth, som han har arbejdet sammen med i flere år.

Kunstnere levede sammen

Ud over at fejre nogle af sine kolleger er ideen bag projektet, som han begyndte for tre år siden, at udstille en social side af kunstnerlivet, som i hans optik er ved at tone ud.

- Før i tiden var der mange kunstnere, som levede sammen og delte værksteder, og så portrætterede de hinanden undervejs. Dét, synes jeg egentlig, var meget sjovt; det her med, at en kunstner dokumenterer en anden kunstner. Det kunne være sjovt at bringe op igen, forklarer han om arbejdet med udstillingen, som han kalder en foreløbig kulmination på et on/off-forløb, der er foregået ved siden af de andre kunst-projekter, han har gang i.

Indtryk af udtryk

Gallery Hjorth har fernisering på sin ny udstilling "Indtryk af udtryk" med Lauge Voigt lørdag kl. 11-14.

Udstillingen viser byster af seks nulevende kunstnere, hvis arbejde har sat sig spor i Lauge Voigt.

De portrætterede er:

  • Maria Torp
  • Jacob Rantzau
  • Lars Calmar
  • Frode Mikkelsen
  • Steffan Herrik
  • Keld Moseholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tag debatten - den er gratis

Er der noget, der kan sætte sindene i kog i Horsens, er det byens udseende. Seneste eksempel er viceborgmester Martin Ravns læserbrev om, at Lilli Gyldenkildes Torv efter hans mening kan blive den næste ghetto i Horsens. Efterfulgt af et læserbrev af Sisse Landert, som græmmes over sin bys udseende. Efterfulgt af to læserbreve fra Andreas Boesen og Susan Gyldenkilde, som forsvarer byggeriet. I avisen og på hsfo.dk har vi gennem flere år dækket både planer, spadestik, beslutninger og kritik tæt og grundigt. Emnet optager vores læsere helt enormt. Det kan vi se både på hsfo.dk og i de kommentarer, vi får til artiklerne via Facebook. Derfor vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at afdække udviklingen og på fair og ordentlig vis bringe de forskellige synspunkter videre. Nogle af artiklerne bringer vi gratis på hsfo.dk, mens andre kræver, at man har betalt abonnement. Det får vi jævnligt kritik for af læsere, som mener, at når det er en artikel, der interesserer mange, bør den være gratis. Jeg medgiver, at vi selv har et medansvar for den manglende forståelse, fordi medierne i en periode forærede alt indhold væk på digitale platforme. Men i takt med fyringer af journalister og fotografer verden over er der ved at komme en forståelse for, at ordentlig journalistik koster penge at lave og er en vare, der skal betales for. I debatten om byens udseende tog kritikken en ny drejning, da byrådsmedlem Jakob Bille skrev følgende i en kommentar på Facebook: "Folkebladet kunne nu godt have gjort denne artikel tilgængelig for alle. De har jo valgt at gøre alle de kritiske indlæg tilgængelige for alle." Bare så der ikke er nogen tvivl: Læserbreve er altid gratis indhold på hsfo.dk. Uanset om de er for eller imod, hvad et byråd har besluttet. Fælles for det indhold, det kræver et digitalt abonnement at få adgang til, er derimod, at det er unik og selvstændig journalistik. Tendensen på vores og de fleste andre medier er, at flere og flere artikler bliver låst. På hsfo.dk har vi også det princip, at den daglige leder, som du læser her, er betalt indhold - bare ikke lige i dag, hvor alle kan læse med.

Danmark

Læge har gjort det før: Opdagede tegn på kræft hos fremmed i Bilka-kø

Annonce