Annonce
Livsstil

Dark sky på Nyord: Midt i en symfoni af stjerner

Stjernehimlen over Nyord natten til onsdag 14. oktober. Den lysende prik nederst i højre hjørne er Mars. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På den bilfri ø Nyord havde øboerne en gang 10 gadelygter. Nu har de kun fem. For her skal helst være så lidt lysforurening som muligt. Nyord er nemlig Dark Sky-certificeret. Her kan man opleve en af de klareste stjernehimle på jorden. Dark Sky-guide Kenneth Lau Rentius dirigerer os på en rejse ind i himmelrummet.

Mørket svøber sig omkring os som en sort dyne med tusinde og atter tusinde af lysende prikker, der funkler over vores hoveder. En diset oktoberaftensky bevæger sig dovent af sted og skygger for noget af lyset, men en kold og effektiv vind blæser den væk, og det er, som om himmelhvælvingen sænker sig ned over os. Stjerner, planeter og galakser danser på den måneløse nat og giver én lyst til at række ud efter dem.

De føles tæt på, selv om Kenneth Lau Rentius fortæller, at de i virkeligheden er flere millioner lysår væk. Han nikker prompte, da jeg siger, at det er svært at begribe. Selv bruger han ordet abstrakt.

Kenneth Lau Rentius er certificeret Dark Sky-guide og sammen med sin kone, Marianne Stolt Petersen, driver han Strågården B&B. For at komme dertil skal man fra Møn over Nyord Bro og Dæmning. For enden af broen ligger Nyord, den bilfri ø. Og for enden af Nyord, dér ligger Mælkevejen.

Eller sådan føles det i hvert fald.

Teknisk set ligger den lille sydsjællandske ø i midten af Mælkevejen - sammen med resten af Danmark, verden og planeten Jorden. I selskab med Møn kan den bryste sig af at være Dark Sky-certificeret.

Der er 44 steder i verden, der har den titel. Det vil sige, at der er mørkt nok til, at lysforurening ikke påvirker stjernehimlen. Faktisk er 80 procent af verden forurenet af lys fra byer, biler og veje. Fra Nyord kan man for eksempel se lys fra København og Malmø. Det er for at bevare og beskytte det natlige miljø, at International Dark-Sky Association (IDA) blev grundlagt i 1988. Nyord blev i 2017 udnævnt til både Dark Sky Community og Dark Sky Park.

- At vi også er et Dark Sky Community hænger sammen med, at vi som lokalsamfund aktivt gør noget for at bevare mørket, fortæller Kenneth.

Et eksempel er halveringen af øens gadelygter fra 10 til 5.

Strågården B&B

Nyord og Møn er udnævnt som Nordens første Dark Sky Park.

På verdensplan er der 44 Dark Sky-certificerede steder. Titlen dækker over, at mørket om natten her er beskyttet mod lokal lysforurening, så stjernehimlen er klar.

Der er flere steder på Møn, der udbyder Dark Sky-ture. Blandt andet Strågården B&B, der ligger på Nyord.

På Strågården er det fra 1. oktober til 1. maj 2021 muligt at købe en oplevelsespakke, hvor man kan opleve og blive klogere på stjernehimlen.

Aftenen består af en times foredrag og stjernekig med certificerede Dark Sky-guide, der inkluderer varme drikke og snacks ved introduktionen. Her fortæller han om stjernehimlen, planeterne, Månen og nogle af de 88 stjernebilleder, der findes. Der er også tæpper, soveposer og liggestole samt en Dark Sky-avis og mulighed for at låne kikkert, stjernekort og bøger.

Det er muligt at bestille Dark Sky-tur med eller uden overnatning. Uden overnatning og for 1-5 personer er prisen 250 kroner pr. person.

Adressen er Nordgade 7, 4780 Stege.

Læs mere på www.nyordbed.dk.

På hjemmesiden www.darkskynord.dk kan du følge med i månekalenderen.

En stjernedirigent

Man kan selvfølgelig selv gå ud i mørket og nyde synet af stjernehimlen, men der er også rig mulighed for at tage på guidede ture ud i natten på Møn. Kenneth Lau Rentius er dog den eneste af sin slags ud af Nyords 30 beboere. På Strågården B&B arrangerer han Dark Sky-aftener. Det er sådan en aften, vi er med til, og den begynder på pladsen i midten af Strågården.

Lyset fra udendørslamperne på gårdens længer peger nedad for at undgå lysforurening, men de bliver ret hurtigt slukket, så vores øjne kan vænne sig til mørket. Det tager omkring seks minutter. Og så er det en dårlig idé for eksempel at kigge ned i sin smartphone, for så skal man starte forfra. I stedet bruger Kenneth lygter med orange og rødt lys, som ikke forstyrrer vores nattesyn.

Kenneth har holdt øje med vejrudsigten, som har lovet nogenlunde stjerneklar omkring klokken 22, og vejrguderne er med os. Vi slår os ned i liggestole, og han tager sin laserpegepen frem, og som en nattens dirigent i en symfoni af stjerner tegner og fortæller han under himlens hvælving. Dér er Nordstjernen, her er Store Bjørn og Lille Bjørn. Og kan I se den hvide dis? Ja, siger vi.

- Det er galaksen Mælkevejen - eller vores del af den. Vi kan se den, fordi vi befinder os i den, forklarer vores stjernedirigent.

En prik lyser mere klart end nogen af de andre. Det er planeten Mars. Næste gang, at Mars vil være så klar igen, er i 2036. Før jeg satte mig i liggestolen, var alle de lysende prikker på himlen stjerner, men Kenneth kender sit himmelrum, så jeg bliver klogere. Stjerner er dem, der brænder. Planeter lyser forbi, de reflekterer Solens lys. Længere ude endnu udpeger Kenneth en nabogalakse - Andromeda-galaksen - altså et andet stjernesystem. Den ligger 2,5 millioner lysår fra Jorden. Lys bevæger sig med 300.000 kilometer i sekundet.

Selv om jeg ligger ned, bliver jeg lidt svimmel. For det er afstande, som min menneskelige hjerne ikke rigtig fatter. Og det er kun begyndelsen.

Annonce

- Kan I huske Sonofon-reklamen?

Vi skal op af liggestolene og ud at gå. Selv om det er bælgravende mørkt, er det let at finde frem. Vi føler os som katte i natten, da vi når ud af byen og op til et lille rødstenshus, Lodsudkigshus Møllestangen. Her er der 360 graders udsigt til himmelrummet.

Mellem et par stjerneskud stiller Kenneth sit teleskop op. Han vil vise os Saturn og Jupiter, som er ved at gå ned, ligesom solen gør det om aftenen. Herfra ligner de to planeter hinanden, men igennem teleskopet kan vi ane Saturns karakteristiske ringe, og Kenneth kan fortælle, at Jupiter lyser mere, fordi den er noget større og er tættere på Jorden. På Jupiter har der i over 300 år raset en stor, rød og roterende storm, der blæser med en vindhastighed målt op til 2500 kilometer i timen. Det er svært at forestille sig, når man kigger på det, der ligner en lille uskyldig, hvid prik.

- Lyset fra Jupiter har bevæget sig gennem rummet i 35 minutter, før det rammer vores øjne, fortæller Kenneth, der fik sin Dark Sky-certificering sidste år, men som har elsket nattehimlen altid.

- Kan I huske den der reklame for Sonofon-mobiltelefoner? Der er to tykhovedede mænd, der står ved en kaffeautomat på deres arbejdsplads. Den ene kigger ud ad vinduet og siger noget i stil med: Se derude, der bliver sikkert kæmpet om galakser i dette øjeblik. Den anden kigger ned i sin kaffekop, mens han siger: Tænk sig engang, hvem der dog har fundet på at blande kaffe og kakao.

- Reklamen viser to perspektiver. Der er ikke noget galt med nogen af dem, men jeg er den af mændene, der kigger op. Jeg har altid syntes, at himlen er enormt flot, og at man kan gå ud og opleve det fantastiske stjernebillede over hovedet, er fascinerende.

Kenneth Lau Rentius er Dark Sky-guide og arrangerer Dark Sky-aftener på Strågården B&B på Nyord, som han har sammen med sin konge Marianne Stolt Petersen. Rundvisningen i nattehimlen begynder på gården, og han plejer at tage teleskoper med. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Liv i galaksen

Det er svært ikke at give vores stjerneguide ret i den betragtning. Når jeg selv står der med hovedet bøjet bagud på Nyord, forestiller jeg mig, at Gud har dekoreret nattehimlen med alle de lyskæder, han har kunnet opstøve i Harald Nyborg. Hvis han findes, og hvis han altså har smag for den slags juledekorationer.

Når man kigger op, er det svært ikke at blive overvældet af følelsen af, at der er noget, som er større end en selv. Den følelse har Kenneth også.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at der ikke skulle være liv derude på en eller anden måde, fortæller han.

Kenneth Lau Rentius har et langt arbejdsliv bag sig, hvor han har arbejdet som kontorchef i staten. I dag er han selvstændig og konsulent, for man kan ikke udelukkende leve af bed & breakfast og af at guide i nattehimlen. Marianne, hans kone, arbejder på Jobcentret i Vordingborg.

- Stjernerne er en hobby, og jeg elsker at dele oplevelsen med andre, fortæller Kenneth, som heller ikke har noget imod at dyrke sin hobby alene - gerne på en frostklar nat iført en flyverdragt i en liggestol med et godt glas gløgg og udsigt til stjernehimlen.

Han tager teleskopet over skulderen, vi forlader udsigtspunktet og bevæger os tilbage mod Strågården. Klokken nærmer sig midnat, og sengen kalder. Inden vi siger godnat kommer Kenneth med en afsluttende bemærkning på sin fascination af stjernehimlen.

- Jeg dyrker ikke yoga. Jeg dyrker stjerner, siger han og griner lidt over sin sammenligning.

Det gør vi også, men vi forstår ham fuldstændig. Og inden jeg falder i søvn, ligger jeg under dynen og tænker, at sådan en hobby vil jeg også have mig.

Kenneth Lau Rentius bruger en laserpen til at vise stjernebillederne på himlen. Når der kommer et fly, slukker han den. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Strågården B&B har både et lille og et stort teleskop samt en almindelig kikkert, for den kan zoome ret langt ind på stjernerne. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Inden Kenneth Lau Rentius slukker lamperne i gården, fortæller han om planeterne og deres rækkefølge ud fra en figur, som han har printet på en 3D-printer. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Stårgården i lys. Her er liggestolene klar til mange stjerneaftener. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Kenneth Lau Rentius ved Strågården B&B, hvor han arrangerer Dark Sky-aftener. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Horsens For abonnenter

Jorden har ligget klar i to år, men boligprojekt i centrum lader vente på sig  - én udfordring forsinker byggetilladelse

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal DF-profil har bestemt sig, men hun havde helst set en helt fjerde kandidat til formandsposten

Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Ikast-Brande

Fodboldklub er plaget af "corona-hærværk", roderi og flaskeknusning

Erhverv

Hoteldirektør: Vi er ramt af den perfekte storm, men holder skruen i vandet alligevel

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Navne For abonnenter

Farverig horsensianer er død som 84-årig: I Tromborgs vide verden ragede keramikken op

Horsens

Ingen forbrydelse bag fund af død kvinde i lejlighed

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Hedensted For abonnenter

73-årige Oda bor alene, men skifter de grønne skraldeposer dagligt: De lugter og går i stykker, hvis de bliver fyldt

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Annonce