Annonce
Debat

Danskere og antisemitisme: Det er et evigt tema i Vestens historie, og fordomme af den art er svære at rykke op med rode

Børge Fruelund Jensen. Foto: Jørn Alsted, JA Photo

Læserbrev: Ordet "antisemitisme" bruges ikke så hyppigt mere. Det leder tanken hen på jødehad, pogromer, ghettoer og holocaust.

Det forholder sig imidlertid således, at bryder man sig f.eks. ikke om arabere, ja, så er man såmænd også antisemit.

Arabisk er ligesom hebraisk et semitisk sprog i en større semitisk sproggruppe.

Annonce

Og araberne mener, som jøderne, også, at de nedstammer fra Abraham. Abraham fik med sin hustru, Sarah, sønnen Isak, som jøderne mener, de stammer fra, og med sin frille Hagar fik han sønnen Ismael, som araberne mener, de stammer fra.

Der har faktisk været voldsomme udbrud af antisemitisme i Danmark, nemlig den såkaldte jødefejde i København omkring 1820. Den var inspireret af lignende uroligheder i en række tyske byer, deriblandt Hamborg.

Der har faktisk været voldsomme udbrud af antisemitisme i Danmark, nemlig den såkaldte jødefejde i København omkring 1820.

Mange, jeg har talt med, er af den opfattelse, at en del velhavende jøder måtte betale dyrt for overfarten til Sverige med fiskerbåde under anden verdenskrig. Jeg kender imidlertid en københavnsk kvinde, hvis stedfar stod som organisator af den massive flugt til Sverige. Han har sagt, at ingen måtte blive tilbage i Danmark på grund af fattigdom. Han blev angivet og kom i en KZ-lejr i Tyskland.

Et andet udslag af antisemitisme i Danmark var da et professorat ved Københavns Universitet i sammenlignende litteratur blev ledigt. Den fremragende litteraturhistoriker Georg Brandes (forfatter til " Hovedstrømninger i det 19. århundredes litteratur") var selvskreven til stillingen, men fik den ikke. Det er den almindelige mening, at dette skyldtes hans jødiske afstamning.

En af årsagerne til jødernes udsatte stilling i Europa skyldes utvivlsomt en speciel stilling, de indtog i middelalderen. Det var forbudt katolikker i denne lange periode at tage renter af lån. Det kaldtes åger og var en dødssynd. Det var derimod tilladt for jødiske minoriteter i Europas byer.

Børge Fruelund Jensen

En af årsagerne til jødernes udsatte stilling i Europa skyldes utvivlsomt en speciel stilling, de indtog i middelalderen. Det var forbudt katolikker i denne lange periode at tage renter af lån. Det kaldtes åger og var en dødssynd. Det var derimod tilladt for jødiske minoriteter i Europas byer. Mange optrådte derfor som f.eks. pantelånere. Det er sandsynligt, at fordomme om jødernes forkærlighed for penge stammer derfra.

Denne ses bl.a. i fuldt flor i Shakespeares stykke "Købmanden i Venedig". Her repræsenteres den af den jødiske pengeudlåner Shylock og kan studeres i dennes monolog i tredje akt.

Det er et evigt tema i Vestens historie, og fordomme af den art er svære at rykke op med rode.

Annonce
Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Populært padelcenter solgt til stor svensk kæde: Vi har fået et tilbud, som vi ikke kunne sige nej til

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Horsens

Knap 10.000 folkeskolelever kan måske se frem til tidlig juleferie

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Horsens

Anna Sophia er danmarksmester i styrkeløft - men det er et helt andet løft, hun bliver hyldet for

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Horsens

Ups - cyklist kørte over for rødt lys - så ikke lige politibilen i nærheden

Annonce