Annonce
Østjylland

Danske Patienter: Dette er en klar opfordring fra os til alle borgere

Morten Freil, direktør i Danske Patienter. Pressefoto
En stor gruppe danskere, som er særligt sårbare over for corona, risikerer at blive glemt, nu hvor tingene normaliseres. Konsekvensen kan være øget isolation, mens resten af samfundet kører videre.
Annonce

SAMFUND: - Det er en meget alvorlig problematik, som vi har stor opmærksomhed på.

Sådan siger Morten Freil, direktør i foreningen Danske Patienter, om det faktum, at samfundet nu er ved at finde tilbage til normalen efter corona-krisen.

Det i sig selv er naturligvis ikke problemet. Det er derimod den store gruppe af danskere, som fortsat er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af corona, hvis de bliver smittet.

De risikerer nu at blive glemt midt i lettelsen over, at dagligdagen vender tilbage.

- Sygdommen er der jo stadig, og mange er fortsat ikke trygge ved at gå ud blandt andre mennesker. Ikke mindst hvis man oplever, at folk ikke længere tager samme hensyn, som da smitten brød ud. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi alle sammen fortsætter med at overholde retningslinjerne om afstand og hygiejne, siger Morten Freil.

De er særligt udsatte

ÆLDRE:

Personer over 70 år og særligt personer over 80 år er i øget risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb.

Meget afhænger dog af ens generelle sundhedstilstand. Eksempelvis er en rask 75-årig uden kronisk sygdom i mindre risiko for et alvorligt forløb end en 62-årig med hjerte-karsygdom og diabetes.

OVERVÆGTIGE:

Personer med svær overvægt med BMI over 35 samt personer med BMI over 30 og samtidig kronisk sygdom.

KRONISK SYGE:

En lang række kroniske lidelser kan give alvorlige problemer, hvis de mikses med Covid-19. Listen er lang og tæller blandt andet hjertekarsygdom, lungesygdom, kræft, nyresygdom, leversygdom, diabetes, demens, HIV, sygdomme der nedsætter immunforsvaret.

Se den fulde liste på sst.dk/da/corona.

GRAVIDE:

Gravide bliver ikke mere syge end gennemsnittet, men forekomsten af kejsersnit før tid ser ud til at stige for gravide, der indlægges med Covid-19. Derfor betragtes også gravide som en særlig risikogruppe.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Annonce

Over en million

Det er vanskeligt at sætte et præcist tal på, hvor mange der er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af corona, men Danske Patienter skønner, at gruppen i hvert fald tæller en million danskere.

Vi snakker ældre, vi snakker svært overvægtige, vi snakker diabetikere, lungesyge, hjertepatienter, kræftsyge og en række andre kroniske lidelser. Så en million er formentlig endda et konservativt bud, vurderer Morten Freil:

- Fælles for rigtig mange er, at det jo ikke er synligt, at de er i den særlige risikogruppe. Du kan ikke se, om ham eller hende foran dig i køen har diabetes eller en hjertelidelse, og derfor er vores klare, klare opfordring, at man fortsætter med at tage hensyn, siger Morten Freil.

Annonce

Isolation til 2021

I april chokerede den tyske formand for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, mange, da hun udtalte, at ældre medborgere over hele Europa måtte indstille sig på at leve i isolation i hvert fald frem til 2021, hvor der tidligst forventes en færdig vaccine.

Morten Freil tør ikke sætte en dato på, men han er enig så langt, at der ikke venter hverken vaccine eller mirakelkur lige rundt om hjørnet.

- Vi må forvente, at der kommer til at gå lang tid, før der er en vaccine klar, og så skal den jo også produceres til hele verden. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi ikke kommer i den situation, at ældre og personer med kronisk sygdom bliver nødt til at isolere sig selv i mellemtiden. Og det kan vi undgå, hvis vi opfører os ansvarligt og fortsætter med at overholde retningslinjerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Skanderborg

Tyve stjal pengeskab fra skole

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Annonce