Annonce
Rejser

Dansk stjernekok i Oslo giver tip til sin by

Moderniseringen af området omkring Munch Brygge har givet byen et kvarterløft. Foto: Thomas Johannesen/Visit Oslo
Esben Holmboe Bang fik som den første i Norden to Michelin-stjerner på én gang, kort efter at han åbnede restaurant i Oslo for 10 år siden.
Annonce

- Hvordan havnede du i Oslo?

- Jeg er uddannet kok fra Schackenborg Slotskro i Møgeltønder og Det 11. Bud i København i 1990'erne, men da jeg mødte min norske kone i Danmark i 2002, var jeg klar til at prøve nyt, og Kaja var klar til at komme hjem til Norge, så timingen kunne ikke være bedre. Kort tid efter flyttede vi til Oslo, og jeg vidste, at jeg kun ville være på de bedste restauranter. Jeg tænkte, at jeg ville arbejde på alle dem, der har en Michelin-stjerne, så jeg tog dem én efter én, indtil jeg blev køkkenchef på Feinschmecker. I 2010 åbnede jeg Maaemo, som året efter fik to Michelin-stjerner i ét hug som den første i Norden. Nu har vi tre.

- Bankede hjertet dansk eller norsk ved de to første stjerner?

- Jeg tror, at jeg umiddelbart følte stolthed over mit team, min familie og mig selv. Jeg var og er taknemmelig for, at jeg får lov til at bidrage til restaurantlandskabet i Oslo.

- Hvad gør Oslo til noget særligt som restaurantby?

- Jeg tror, at den kulinariske udvikling er gået langsommere her end i København, hvor det på relativt kort tid boomede med fantastiske restauranter og kreative steder. I Oslo er der åbnet steder én efter én, som virkelig har noget på hjerte. Den lidt langsommere udvikling har gjort scenen mere bæredygtig, fordi den er tilpasset mængden af mulige besøgende, mens der i København næsten er for mange gode restauranter, så der ikke er gæster nok til alle.

- Finder du inspiration lokalt?

- I stedet for at tænke nordisk tænkte vi norsk, da vi åbnede Maaemo. Den største udfordring var at navigere i et landskab, som var helt nyt for mig, men vi skabte noget specielt, fordi vi blev nødt til at tage stilling til alt. Vi lavede regler om, at råvarer skulle hentes inden for en given radius fra restauranten, og vi skulle være 100 procent økologiske. Det sidste var en udfordring, da økologi ikke var særlig udbredt for 10 år siden og nærmest blev betragtet som lidt suspekt, men det var disse regler, som gjorde os kreative. Reglerne har ændret sig over tid, samtidig med at vores udtryk er blevet mere defineret og personligt.

- Bruger du naturen i dit arbejde?

- Meget, både på gårdene, i skoven og langs kysten. Oslo har jo i umiddelbar nærhed flere mindre øer, som har deres eget mikroklima, næsten som nogle små Bornholm. Vi var afhængige af at bruge naturen for at kunne skabe et udtryk, som var repræsentativt for, hvor vi er i verden, som et billede på Norge, på Oslo.

- Og når du holder fri?

- Også dér, for nærheden til naturen er unik. Du har skov og fjord lige under næsen. Jeg har en absolut følelse af luft og frihed, fordi Oslo ikke virker så stor, og jeg føler mig derfor ikke så indespærret, som jeg ofte gør i andre større byer.

- Hvilke steder holder du særligt af?

- Vi åbnede Maaemo i arbejderkvarteret Grønland, men jeg er ret glad for det helt nye kvarter, hvor vi er nu, tæt på havnepromenaden, som har åbnet byen op mod vandet på en fantastisk måde.

- Hvad viser du dine danske gæster?

- Det bliver ofte Ekebergparken, som er en kombineret kunst- og naturoplevelse, hvor man hele tiden bliver overrasket på sin vandring blandt træer og skulpturer. Jeg kan også lide en tur i Botanisk Have med Naturhistorisk Museum, hvis man er i det videnskabelige hjørne eller har børn med. Og så elsker jeg pladebutikken Big Dipper, hvor jeg kan bruge flere timer på en fridag.

- Hvor spiser en Michelin-kok?

- Sen morgenmad og pizza om eftermiddagen på vores lokale café Lille Tøyen Kolonial i Keyserløkka, som altid har godt surdejsbrød og filterkaffe. Skal jeg have franske bistrofølelser, er det på klassikeren Le Benjamin i Grünerløkka. Nede på Munch Brygge er der god ramen på Koie. Min kone elsker salaterne på Happy Foods på Frogner.

- Hvordan lykkes man som udlænding i Norge?

- Man skal ikke sammenligne med det, man kommer fra. Man bliver nødt til at omfavne stedet, hvor man er, og gøre sig til en del af det. Det er lettere sagt end gjort, men absolut nødvendigt. Man skal give noget praktisk eller smukt til den by, hvor man slår sig ned, men mest af alt skal man give af sig selv.

Esben Holmboe Bang

38 år.

Bor i Oslo.

Kok og restauratør.

Interiøret i Restaurant Maaemo er holdt i en rå naturstil, som understreger det innovative, norske køkken. Senere på året åbner Esben Holmsøe Bang endnu en restaurant, The Vandelay, som bliver i en mere afslappet stil med musik. Foto: Lasse Flode/Maaemo
Udsigten fra Ekebergparken ud over Oslo er bjergtagende og et sted, Esben Holmboe Bang ofte viser sine danske gæster. Foto: Didrick Stenersen/Visit Oslo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Tyve afsløret af overvågningskamera, mens de planlagde indbrud

AC Horsens

God vilje, men ingen garanti for flere penge til indkøb i AC Horsens

Annonce