Annonce
Håndbold

Dansk håndbold står foran en juridisk krig

Odder Håndbold rykker ned, hvis det beslutningen om at lukke ned for håndboldligaen står uændret efter mandag. I så fald venter en juridisk krig, som ingen kender konsekvenserne af. Arkivfoto: Ole Nielsen.
På mandag træffer Dansk Håndbold Forbunds repræsentantskab beslutning om den videre skæbne for de øverste rækker. Men tror man, det ender i fred og fordragelighed, tager man fejl.

Kolding: Er håndboldsæsonen slut? Hvem skal rykke ned? Hvem er mester?

Det spørgsmål skal Dansk Håndbold Forbunds (DHF) repræsentantskab svare på mandag 25. maj på Hotel Scandic i Kolding. Her mødes efter planen repræsentantskabets 51 medlemmer for at stemme om denne sæsons skæbne.

7. april meldte DHF ud, at ligaen og 1. division var slut på grund af corona-krisen. Afgørelsen traf DHF's Udvalg for professionel håndbold, og den skabte furore hos især tre klubber: Odder, Nordsjælland og Aalborg, som alle med beslutningen blev dømt til nedrykning.

Klubberne ankede beslutningen og fik medhold med den begrundelse, at udvalget ikke har hjemmel til at træffe afgørelsen.

I stedet er afgørelsen nu lagt ud til DHF's repræsentantskab.

Dagsordenen på mandagens møde er temmelig klar. Der skal stemmes om et indledende punkt: Nemlig om repræsentantskabet kan nikke ja til den afgørelse, DHF's Udvalg for professionel håndbold traf 7. april. Tilslutter 2/3 af repræsentantskabet sig, stadfæstes beslutningen, og repræsentantskabsmødet er slut.

Avisen har talt med flere kilder i dansk håndbold, og alle betegner stadfæstelsen som en formssag. Det gælder også for Karsten Geertsen, direktør i Odder Håndbold, som kæmper imod beslutningen:

- DHF's bestyrelse har så godt fat i nakken på medlemmerne af repræsentantskabet, så de kommer til at stemme for. Jeg tror, det hele er ordnet på forhånd.

DHF's repræsentantskab

DHF's repræsentantskab består af 51 medlemmer, der er fordelt på følgende:

Håndbold Region Øst: 2 i bestyrelsen - 9 repræsentanter: 11 i alt.
Fyns Håndbold Forbund: 1 i bestyrelsen - 4 repræsentanter: 5 i alt.
Jysk Håndbold Forbund: 3 i bestyrelsen - 18 repræsentanter: 21 i alt.
Formand/næstformand: 2 i bestyrelsen.
Økonomiansvarlig: 1 i bestyrelsen.
Bredde- og udviklingsansvarlig: 1 i bestyrelsen.
Divisionsforeningen: 1 i bestyrelsen - 7 repræsentanter: 8 i alt.
Spillerrepræsentanter: 1 i bestyrelsen - 1 repræsentant: 2 i alt.

Vi anker

Dansk Håndbold er kastet ud i et kaos af den anden verden.

Det hele udspringer af den beslutning, som DHF's Udvalg for professionel håndbold traf 7. april. Corona-krisen gjorde, at man måtte stoppe sæsonen brat, og beslutningen betød blandt andet:

Aalborg blev dansk mester hos mændene, mens Nordsjælland rykkede ud af ligaen. Hos kvinderne blev Esbjerg dansk mester, mens Aalborg rykkede ned. I 1. division led Odder samme kranke skæbne som Nordsjælland og Aalborg.

Det skabte selvsagt vrede hos de tre klubber, der ankede med det samme - og fik medhold. Ikke på grund af beslutningens indhold men på grund af, at DHF's Udvalg for professionel håndbold slet ikke har hjemmel til at træffe beslutningen.

I stedet er det op til repræsentantskabet, som alle forventer bakker op om beslutningen. Hvis det sker, står Odder klar til at kæmpe videre.

- Hvis afstemningen falder ud som forventet, anker vi beslutningen med det samme, siger Karsten Geertsen.

I så fald vil Odder anke sagen til Dansk Idrætsforbunds Appelinstans.

Annonce

Er det hyklerisk?

Noget tyder på, at Karsten Geertsen har lovhjemmel til at føre sagen videre.

Han henviser til paragraf 17 i DHF's love, som siger, at man ikke må ændre i en turnering, mens den er i gang. Turneringen anses som værende i gang mellem 30. juni og 1. juli.

Da beslutningen fra DHF's Udvalg for professionel håndbold er truffet, mens turneringen er i gang, strider den ifølge Odder-direktøren mod forbundets lov, og han mener heller ikke, at repræsentantskabet kan ændre på turneringens afvikling, mens den kører.

- Repræsentantskabet kan ændre på lovene, men det kan ikke gøre det med tilbagevirkende kraft. Så vi mener heller ikke, at det kan træffe den her beslutning, siger Karsten Geertsen.

Han og Odder Håndbold har stillet et ændringsforslag til DHF, men det er blevet afvist og kommer ikke med på mandagens dagsorden.

- Vi vil gerne have, at man gør som i mange af de ligaer, der ligger omkring os. Her har man valgt at sige, at de klubber, som havde en matematisk mulighed for at spille sig til overlevelse, får lov at være med i samme række i næste sæson. Det undrer os, at man slet ikke har tænkt den tanke hos DHF, siger han.

På den måde siger han også, at hvis repræsentantskabet skulle træffe en gunstig beslutning for Odder, vil klubben ikke appellere.

Kan man ikke kalde det lidt hyklerisk?

- Nej, det kan man ikke. Vi har et formål, og hvis det opfyldes, anker vi selvfølgelig ikke en sag. Hvis man træffer en beslutning, der er til ugunst for nogen, skal lovhjemmelen være endnu stærkere. Og det er den ikke her, siger han.

Dagsordenen til mødet

1: Valg af dirigent.

2.1: Bekræftelse af Udvalget for Professionel Håndbolds beslutning.

Hvis 2/3 af repræsentanterne stemmer for dette punkt, skal der ikke stemmes om mere.

Hvis der IKKE kan opnås 2/3 stemmer for forslaget, går mødet videre til følgende punkter:

2.2: Sæsonen i Håndboldligaen og 1. division for herrer og damer anses for afsluttet.

2.3: Kåring af en dansk mester samt tildeling af sølv- og bronzemedaljer og kvalifikation til deltagelse i turneringer i regi det Europæiske Håndbold Forbund, EHF, sker med udgangspunkt i den aktuelle stilling og iht EC-regulativet.

2.4: Nedrykning fra Håndboldliga og 1. division for herrer og damer sker med udgangspunkt i den aktuelle stilling, således at EH Aalborg og Nordsjælland Håndbold nedrykkes i 1. division, og Sæby HK, IF Stjernen samt Odder Håndbold, FIF og Roskilde Håndbold nedrykkes i 2. division.

2.5: Oprykning til Håndboldligaen for herrer og damer sker med udgangspunkt i den aktuelle stilling, således at Vendsyssel Håndbold og TMS Ringsted rykker op i Håndboldligaen.

2.6: Turneringerne i 2. division og nedefter betragtes som afsluttede med den aktuelle stilling som endeligt resultat.

2.7: Oprykning til 1. division for herrer og damer sker med udgangspunkt i den aktuelle stilling i 2. division.

2.8a: Oprykning til 1. division for herrer og damer sker med udgangspunkt i den aktuelle stilling, dog således, at alene de hold der i den aktuelle stilling i 2. division ligger placeret som nr. 1, rykker op.

2.8b: Oprykning til 1. division for herrer og damer sker med udgangspunkt i den aktuelle stilling, dog således, at de hold der i den aktuelle stilling i 2. division ligger placeret som nr. 1 og 2, rykker op.

2.9: Såfremt repræsentantskabet i medfør af de forudgående afstemninger har besluttet, at der skal være mere end 14 klubber i Håndboldligaerne og 1. division (for herrer), eller mere end 12 klubber i 1. division for damer, besluttes det, at der i tilfælde af et eller flere håndboldselskabers eller håndboldforeningers konkurs ikke sker opfyldning fra reserveholdslisten, modsat ligareglementets § 40.

Annonce

Et håb i Horsens

Lige meget hvor mange ændringsforslag og appeller, Karsten Geertsen kommer med, ligner afstemningen en formssag.

Der bliver, med al sandsynlighed, stemt ja til punkt 2.1 på dagsordenen, og dermed stadfæstes dommen fra udvalget for professionel håndbold. Det håber man i Horsens.

- Skrivebordsbeslutninger vil altid skabe splid. Og jeg forstår godt de klubber, der kæmper for at få ændret det her. Jeg havde håbet, at man havde annulleret hele sæsonen og startet på en frisk fra den nye sæson, men sådan blev det ikke, og vi endte alligevel med at tage beslutningen til efterretning, siger Jørgen Møller, direktør i ligaklubben HH.

Derfor håber han også, at repræsentantskabet stemmer ja til det første punkt på dagsordenen.

- Der er truffet en beslutning i prof-udvalget, og dets medlemmer er de bedste til at træffe beslutningen, mener han.

HH har lige så stor interesse i, at den oprindelige beslutning stemmes igennem, som Odder har for, at den oprindelige beslutning falder. HH lå ved ligaens bratte afslutning på en 12. plads med blot ét point ned til nedrykningspladsen og med tre kampe igen.

HH blev så at sige reddet, da DHF's Udvalg for professionel håndbold stoppede turneringen.

- Havde vi stået i Odders situation, havde vi måske også kæmpet videre. Det er svært at sige, men jeg har da forståelse for, at Odder gør, som klubben gør, siger Jørgen Møller.

Annonce

Juridisk slagsmål

Lige meget hvad, der besluttes mandag, får det et efterspil.

Hvis punkt 2.1 nedstemmes, og beslutningen fra det professionelle udvalg kastes bort, vælter en række dominobrikker, der kan kaste dansk håndbold ud i et endnu større kaos. Sker det, går man videre til næste punkt på dagsordenen, hvor man skal stemme om, hvor vidt medlemmerne kan tilslutte sig, at turneringen overhovedet er slut.

Og derfra skal der stemmes om en række andre punkter i forhold til turneringes afvikling.

Men det scenarie er, ifølge avisens kilder, usandsynligt, da det forventes, at udvalget for professionel håndbolds beslutning bakkes op.

Og så venter der et længere juridisk slagsmål med Odder, Nordsjælland og Aalborg på den ene side og DHF på den anden. Et slagsmål mellem jurister, som ingen kender omfanget eller konsekvenserne af.

Odders direktør, Karsten Geertsen, er klar til at tage alle de tæsk, der bliver sendt hans vej. Han ved godt, at han og Odder kan ende som persona non grata i håndbolddanmark, fordi de nægter at lægge sig, men:

- Vi er jo nødt til at kæmpe vores sag. Jeg har hørt fra andre klubber, der siger: Var vi jer, havde vi gjort det samme. Så folk forstår os, siger han.

Har du nogen anelse om, hvor lang tid det det vil tage at finde en afgørelse på det her?

- Mit eneste bud er, at det kommer til at tage alt for lang tid. Det er derfor, det undrer mig, at DHF vil trække den så langt, siger Karsten Geertsen.

Hvis man tror, at der er fred og fordragelighed i DHF efter på mandag, kan man altså godt tro om igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Intens stemning ved retten: Dømte for dødsvold ført væk i håndjern under tilråb fra vennerne

Horsens

Kvik borger afslørede narkohandel

Annonce