x
Annonce
Horsens

Dansk gift i 23 år: Endelig er Zara dansk statsborger

Zara Zakaryan Olsen trykkede lørdag eftermiddag borgmester Peter Sørensen (S) i hånden, og hun kan efter 10 år i Danmark endelig kalde sig dansk statsborger. Foto: Peter Leth-Larsen
Det var en bevæget dag, da 49-årige Zara Zakaryan Olsen og 21 andre borgere trykkede borgmesteren i hånden og fik deres danske statsborgerskab på rådhuset i Horsens.

Horsens: Normalt er stolene i rådhussalen i Horsens besat af byrådspolitikere, og tilskuerpladserne så godt som tomme. Men lørdag middag var 22 borgere fra Horsens og Vejle samlet til kommunens allerførste grundlovsceremoni. På tilskuerpladserne sad omkring 80 tilhørere - familie, venner og børn - og stemningen i salen var på en gang både andægtig og elektrisk sitrende af forventning.

Lige i midten af den store hestesko var 49-årige Zara Zakaryan Olsen fra Nebel placeret. Oprindelig er hun fra Armenien, men som efternavnet antyder, er hun dansk gift og med ønske om at dele statsborgerskab med sin mand.

- Det er en underlig fornemmelse at sidde her. Jeg glæder mig på den ene side og samtidig, selvom jeg også beholder mit armenske statsborgerskab, er det, som om jeg afgiver noget, lød det fra Zara Zakaryan Olsen lige inden den officielle velkomst.

Hun har boet i Danmark i 10 år og arbejder blandt andet som tolk og har sit eget rejseselskab. Hun har været gift med sin mand i 23 år, og sammen har de to danske børn. Men selvom hun på mange måder føler sig dansk, mangler der stadig noget.

- Jeg er velintegreret, og jeg tænker på mig selv som en del af samfundet. Men der mangler lige lidt. Jeg følger med, når der er valg, og jeg vil også gerne kunne stemme. Desuden har jeg en mand og to børn, som alle har dansk statsborgerskab, så for mig er det den sidste prik over i’et.

Annonce

Det er dejligt nu. Jeg kunne mærke, hvordan spændingen kom undervejs - den blev større og større, og jeg måtte tørre hænderne i kjolen for ikke at give et håndtryk med svedige håndflader. Jeg er bare glad.

Zara Zakaryan Olsen, 49 år

Øjeblikket foreviget

Lidt i halv et, da det hele skulle til at begynde, sænkede roen sig over byrådssalen, og borgmester Peter Sørensen (S) tog ordet og bød velkommen.

- Jeg synes, det er en meget, meget, meget stor festdag og en højtidelig dag. Den danske grundlov er unik og ukrænkelig. Grundloven rummer alt det, vi er fælles om. Kæmpe tillykke med jeres nye statsborgerskab, lød nogle af ordene, inden han på skift gik rundt til de 22 fremmødte og trykkede hånd og lykønskede hver og en.

Fra tilskuerrækkerne hang børn og familiemedlemmer ud over kanten med kameraer og mobiltelefoner for at forevige øjeblikket. Og fra salen blev der sendt stolte smil og opadvendte tommelfingre til de kendte ansigter.

Godt halvvejs blev det Zara Zakaryan Olsens tur. Hendes 20-årige datter Nina var på plads i salen med kamera og knipsede øjeblikket, da hendes mor officielt kunne kalde sig dansker.

- Det er mærkeligt. Jeg er vant til at se min mor som armenier, så det er underligt at høre hende blive dansker, lød det fra en bevæget, men glad datter.

22 håndtryk, lykønskninger og store smil senere var det hele slut og med ordene:

- Endnu engang tillykke og velkommen til fællesskabet Danmark, afsluttede borgmesteren seancen.

Glædestårerne fik frit løb

I foyeren uden for byrådssalen mødtes de nye danskere med deres familier. Kram, kys, smil og tårer blandede sig med glade stemmer og børn, som viftede med dannebrogsflag. I hjørnet stod familien Olsen, og mor og datter omfavnede hinanden igen og igen, mens tårerne fik frit løb.

- Hun har bare arbejdet så hårdt for det her. Jeg er virkelig stolt af hende, lød det med glædesgråd i stemmen fra Nina Zakaryan Olsen, mens hun holdt om sin mor, som også måtte knibe en glædeståre.

- Det er dejligt nu. Jeg kunne mærke, hvordan spændingen kom undervejs - den blev større og større, og jeg måtte tørre hænderne i kjolen for ikke at give et håndtryk med svedige håndflader. Jeg er bare glad, grinede Zara Zakaryan Olsen og gav sin mand og datter endnu et kram.

Der var glædestårer, da 49-årige Zara Zakaryan Olsen fra Armenien, kunne kramme sin mand og datter, nu som dansk statsborger, efter at have været dansk gift i 23 år. Foto: Peter Leth-Larsen
22 nye danskere trykkede hånd med borgmester Peter Sørensen (S) på Horsens Rådhus under kommunens første grundlovsceremoni. Blandt dem Zara Zakaryan Olsen. De nye statsborgere blev dernæst hilst velkomne med flag, sodavand og kransekage. Foto: Peter Leth-Larsen
Der var flag i rådhussalen i Hrosens, da Zara Zakaryan Olsen og 21 andre borgere fra Horsens og Vejle blev budt velkomne som nye statsborgere. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Alt aflyst til og med august: Horsens & Friends-direktør er overrasket

Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Horsens

Konkursramte Dalle Valle om Bytorv Horsens-planer: Alt er uvist

Horsens

Slut med venlige henstillinger: Tirsdag står politiet klar med bødeblokken ved genbrugspladsen

Erhverv

Benedikte lukkede butikken da krisen tog fat: Nu er kunderne vendt tilbage

Annonce