Annonce
Horsens

Dansk gift i 23 år: Endelig er Zara dansk statsborger

Zara Zakaryan Olsen trykkede lørdag eftermiddag borgmester Peter Sørensen (S) i hånden, og hun kan efter 10 år i Danmark endelig kalde sig dansk statsborger. Foto: Peter Leth-Larsen
Det var en bevæget dag, da 49-årige Zara Zakaryan Olsen og 21 andre borgere trykkede borgmesteren i hånden og fik deres danske statsborgerskab på rådhuset i Horsens.
Annonce

Horsens: Normalt er stolene i rådhussalen i Horsens besat af byrådspolitikere, og tilskuerpladserne så godt som tomme. Men lørdag middag var 22 borgere fra Horsens og Vejle samlet til kommunens allerførste grundlovsceremoni. På tilskuerpladserne sad omkring 80 tilhørere - familie, venner og børn - og stemningen i salen var på en gang både andægtig og elektrisk sitrende af forventning.

Lige i midten af den store hestesko var 49-årige Zara Zakaryan Olsen fra Nebel placeret. Oprindelig er hun fra Armenien, men som efternavnet antyder, er hun dansk gift og med ønske om at dele statsborgerskab med sin mand.

- Det er en underlig fornemmelse at sidde her. Jeg glæder mig på den ene side og samtidig, selvom jeg også beholder mit armenske statsborgerskab, er det, som om jeg afgiver noget, lød det fra Zara Zakaryan Olsen lige inden den officielle velkomst.

Hun har boet i Danmark i 10 år og arbejder blandt andet som tolk og har sit eget rejseselskab. Hun har været gift med sin mand i 23 år, og sammen har de to danske børn. Men selvom hun på mange måder føler sig dansk, mangler der stadig noget.

- Jeg er velintegreret, og jeg tænker på mig selv som en del af samfundet. Men der mangler lige lidt. Jeg følger med, når der er valg, og jeg vil også gerne kunne stemme. Desuden har jeg en mand og to børn, som alle har dansk statsborgerskab, så for mig er det den sidste prik over i’et.

Det er dejligt nu. Jeg kunne mærke, hvordan spændingen kom undervejs - den blev større og større, og jeg måtte tørre hænderne i kjolen for ikke at give et håndtryk med svedige håndflader. Jeg er bare glad.

Zara Zakaryan Olsen, 49 år

Annonce

Øjeblikket foreviget

Lidt i halv et, da det hele skulle til at begynde, sænkede roen sig over byrådssalen, og borgmester Peter Sørensen (S) tog ordet og bød velkommen.

- Jeg synes, det er en meget, meget, meget stor festdag og en højtidelig dag. Den danske grundlov er unik og ukrænkelig. Grundloven rummer alt det, vi er fælles om. Kæmpe tillykke med jeres nye statsborgerskab, lød nogle af ordene, inden han på skift gik rundt til de 22 fremmødte og trykkede hånd og lykønskede hver og en.

Fra tilskuerrækkerne hang børn og familiemedlemmer ud over kanten med kameraer og mobiltelefoner for at forevige øjeblikket. Og fra salen blev der sendt stolte smil og opadvendte tommelfingre til de kendte ansigter.

Godt halvvejs blev det Zara Zakaryan Olsens tur. Hendes 20-årige datter Nina var på plads i salen med kamera og knipsede øjeblikket, da hendes mor officielt kunne kalde sig dansker.

- Det er mærkeligt. Jeg er vant til at se min mor som armenier, så det er underligt at høre hende blive dansker, lød det fra en bevæget, men glad datter.

22 håndtryk, lykønskninger og store smil senere var det hele slut og med ordene:

- Endnu engang tillykke og velkommen til fællesskabet Danmark, afsluttede borgmesteren seancen.

Annonce

Glædestårerne fik frit løb

I foyeren uden for byrådssalen mødtes de nye danskere med deres familier. Kram, kys, smil og tårer blandede sig med glade stemmer og børn, som viftede med dannebrogsflag. I hjørnet stod familien Olsen, og mor og datter omfavnede hinanden igen og igen, mens tårerne fik frit løb.

- Hun har bare arbejdet så hårdt for det her. Jeg er virkelig stolt af hende, lød det med glædesgråd i stemmen fra Nina Zakaryan Olsen, mens hun holdt om sin mor, som også måtte knibe en glædeståre.

- Det er dejligt nu. Jeg kunne mærke, hvordan spændingen kom undervejs - den blev større og større, og jeg måtte tørre hænderne i kjolen for ikke at give et håndtryk med svedige håndflader. Jeg er bare glad, grinede Zara Zakaryan Olsen og gav sin mand og datter endnu et kram.

Der var glædestårer, da 49-årige Zara Zakaryan Olsen fra Armenien, kunne kramme sin mand og datter, nu som dansk statsborger, efter at have været dansk gift i 23 år. Foto: Peter Leth-Larsen
22 nye danskere trykkede hånd med borgmester Peter Sørensen (S) på Horsens Rådhus under kommunens første grundlovsceremoni. Blandt dem Zara Zakaryan Olsen. De nye statsborgere blev dernæst hilst velkomne med flag, sodavand og kransekage. Foto: Peter Leth-Larsen
Der var flag i rådhussalen i Hrosens, da Zara Zakaryan Olsen og 21 andre borgere fra Horsens og Vejle blev budt velkomne som nye statsborgere. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvor blev lyrikken af?

Horsens

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Annonce