Annonce
Erhverv

Dansk Byggeri rystet: - Ny minister beskylder virksomheder for at snyde

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kritiseres af Dansk Byggeri efter udtalelser til 3F. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.
Dansk Byggeri er rystet over børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils udtalelelser til 3F mandag om lærlinge og kreative regnemetoder. Organisationen inviterer ministeren til at mødes før de næste trepartsforhandlinger. Et møde, ministeren takker ja til, for lige nu bliver de unge holdt som gidsler, og det er alle tre parters skyld, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

LÆRLINGE: Tager landets største entreprenørfirmaer nok lærlinge? Nej, siger fagforeningen 3F og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Ja, siger Dansk Byggeri.

Ministeren udtaler mandag til 3F, at store entreprenørvirksomheder som Aarsleff, MT Højgaard, NCC og Arkil ikke lever op til deres uddannelsesansvar og tager for få lærlinge. Derudover får virksomhederne kritik for kreative regnemetoder, så det ser ud, som om de har flere lærlinge, end de reelt har.

- Jeg er rystet over, at en nyvalgt minister går ud og beskylder store toneangivende virksomheder for at snyde på vægten og sno sig uden om deres uddannelsesansvar. Det hører ingen steder hjemme, siger administrerende direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen.

Annonce

Ikke værdigt

Det, 3F og ministeren siger, er, at flere af storentreprenørerne kun tæller lærlinge i udvalgte afdelinger, og dermed på papiret får et højere antal lærlinge. Ifølge en trepartsaftale fra 2016, som den forhenværende regering indgik med arbejdsmarkedets parter, er virksomhederne forpligtet til at oprette et bestemt antal praktikpladser alt efter branche og antallet af faglærte medarbejdere. Og den aftale overholder man altså, mener Lars Storr-Hansen:

- Virksomhederne lever til fulde op til den samfundskontrakt, der er indgået mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen. Derfor må Pernille Rosenkrantz-Theil stoppe sin usaglige kritik.

Lars Storr-Hansen siger også, at virksomheden NCC lige nu har 27 flere lærlinge, end aftalen tilsiger, og Arkil har 40 flere. Derudover uddanner virksomhederne blandt andet både asfalt- og maskinførere, der hører ind under AMU-systemet og derfor ikke bliver talt med, når man opgør antal af lærlinge og praktikpladser.

- Jeg vil meget gerne invitere ministeren til møde efter sommerferien, hvor vi får mulighed for at fremlægge fakta og drøfte bygge- og anlægsvirksomhedernes indsats for at uddanne fremtidens tømrere, murere og malere. At hun kalder den gængse opgørelsesmetode for "kreative regnemetoder", er simpelthen ikke værdigt. Vi ser frem til drøftelserne ved de næste trepartsaftaler og håber samtidig, at Pernille Rosenkrantz-Theil vil mødes med os, så vi fremover undgår denne form for beskyldninger, siger Lars Storr-Hansen.

Årtier lang diskussion

Den invitation takker børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil ja til.

- De er altid velkomne til en kop kaffe og en snak om tingene, for det er et problem, vi kun kan løse i fællesskab med hinanden. Lige nu holder vi de unge mennesker som gidsler, og det har alle tre parter et ansvar for. Ærligt talt er jeg træt af debatten, for vi har diskuteret det her i årtier, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til avisen Danmark.

- Men når det er sagt, synes jeg også, de har noget hjemmearbejde at gøre, før vi mødes. Det er blandt andet omkring de korte praktikaftaler, hvor jeg stadig synes, man sminker tallene. Flere hoveder betyder netop ikke flere afsluttede praktikforløb, når det er de korte aftaler, og det er det problem, vi skal have løst. Vi skal simpelthen have svesken på disken, siger ministeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce