Annonce
Horsens

Dannebrogsmalet F-16 flyver flere år endnu

Det rød-hvide kampfly, der blev vist frem for store dele af landet i lørdags på Valdemarsdag, vil fortsat blive brugt i afvisningsbredskabet og til opvisninger.

Store dele af landet fik sig et særsyn på 800 års dagen for Dannebrogs ”fødsel”. Lidt ligesom flaget, der ifølge legende faldt ned fra himlen til den danske konge under et slag i Estland, fløj et rød-hvidt F-16 fly hen over himlen lørdag.

På Fighter Wing Skrydstrup havde man valgt at lade ruten gå hen over de mest tætbeboede områder og dermed de fleste af de store byer, så flest muligt kunne se det. Det fløj i en trekant fra Skrydstrup over Østjyllands byer til Aalborg og over København og hjem over Fyn.

Dog drillede vejret, så piloten måtte ændre rute. Dermed blev dele af Østdanmark snydt.

– Hvor var det dejligt at kunne vise Dannebrog frem på en anderledes måde. Vejret drillede lidt, så vi desværre ikke kunne komme forbi Sydsjælland og Nyborg. Vi skal selvfølgelig undskylde til alle de byer, hvor vi ikke kom forbi, men vi har ikke brændstof nok med til at kunne komme hele landet rundt, forklarer piloten.

Annonce

Hvor var det dejligt at kunne vise Dannebrog frem på en anderledes måde.

Oberst Uffe Holstener-Jørgensen

Chefen fløj selv

Og det var Fighter Wing Skrydstrups chef oberst Uffe Holstener-Jørgensen, som fløj ”Dannebrog”. Det står der nemlig på flyets hale nu. Og navnet og farverne får det lov til at beholde sin levetid ud.

Chefen fortæller endvidere, at man de så stolte af flyet, at det fremover vil blive brugt i airshows både nationalt og internationalt. Og det indgår i det daglige beredskab, så det vil også flyve i afvisningsberedskabet og for eksempel forsvare de danske farver over Østersøen - igen.

Dermed vil det sandsynligvis komme hele landet rundt, så alle får mulighed for at opleve det.

– Vi er rigtigt stolte af det, så det er også i vore egen interesse, supplerer presseofficer Louise Witus Schierup.

Hvornår, det kommer på vingerne næste gang, er dog uvist.

– Vi skal nok lave et varsel til borgerne, så folk får mulighed for at se det.

Flere opvisninger

Ligesom i lørdags kan flyet dog ikke komme hele landet rundt på én flyvning. Det forhindrer størrelsen på brændstoftanken.

– Medmindre man kan lufttanke. Men for at det skal give mening, skal det helst indgå i noget træning.

Lørdag fløj Dannebrog i 600 meters højde. Men det var faktisk også på vingerne både to gange mere samme uge. Mandag var der en testflyvning. Torsdag fløj det lørdagens planlagte rute, hvor det blev fotograferet.

Ind til videre er det planen, at bruge flyet under sommerens opvisninger i ind- og udland samt på 40-års jubilæet for F-16 næste år. Men det vil ikke bliver brugt under eventuelt kommende internationale operationer.

Det har i flere år været en tradition at male Dannebrog på halen af et fly i forbindelse med for eksempel Valdemarsdag. Det er ikke noget ekstra, for flyene males flere gange i deres levetid. Denne gang gik man bare hele vejen.

Dannebrog over Haderslev Dam. Foto: Lars Richter, Flyvevåbnets Fototjeneste, Forsvaret
Her er Dannebrog på vej ind over Haderslev Fjord med byen i baggrunden den 13. juni. Foto: Lars Richter, Flyvevåbnets Fototjeneste, Forsvaret
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Brædstrup bobler efter 10 flade år

Der var engang... at Brædstrup var en driftig by med eget sygehus, eget rådhus og kommune, egen ret, masser af butikker, travle virksomheder og aktivt foreningsliv. Borgerne var med god grund stolte af deres by. Men så ramte centraliseringens bølge med voldsom kraft. 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft og efterlod Brædstrup som en del af Horsens Kommune. Tilbage i det lokale rådhus var kun en ensom borgerservice-afdeling. Samme år blev Retten i Brædstrup nedlagt og lagt ind under Horsens. Tinghuset blev rømmet, og både retsmøder og ansatte forsvandt. To år senere var det Brædstrup Sygehus, der blev ramt. De almindelige sygehusafdelinger lukkede, og i det store bygningskompleks, som i sin glansperiode var arbejdsplads for 200, er nu blot et livstilscenter. For Brædstrup var centraliseringen en mavepuster af rang. Byen ømmede sig og havde mere end svært ved at rumme sætningen "lagt ind under Horsens". Selvfølelsen kom under pres, og i 10 flade år talte byens borgere meget om mistet storhed og om, hvordan alt for meget gik deres næse forbi - og hvor synd det var for dem og byen. Det hjalp lidt, da Brædstrup blev udpeget som hjemsted for et nybygget hospice, der åbnede i 2015. Men det store skub kom først, da Horsens Kommune i 2017 besluttede at bruge 18 millioner kroner på en områdefornyelse. Lokale, driftige erhvervsfolk fulgte kort efter trop og besluttede at kaste penge og gode ideer ind i en række projekter. I dag bobler Brædstrup af byggeplaner. Og al selvmedlidenhed var udvisket, da DLG for kort tid siden besluttede at bygge ud for 100-200 millioner kroner. Investeringerne har givet ny selvtillid og tro på fremtiden. Forhåbentlig kan det omsættes til, at Brædstrup i næste step lykkes med at få løftet bymidten og de forfaldne ejendomme, der præger den. En udvikling, der allerede er i gang. Energi Midts forladte bygninger i centrum erstattes af et boligområde, og på grunden, hvor den nedslidte Brædstrup Kro tidligere stod, er håndværkerne i fuld gang, også med boliger. Så jo, nu bobler det i Brædstrup igen.

Annonce