Annonce
Kultur

Danmarks største af sin art: Her er tre nedslag i årets program for Horsens Teaterfestival

Horsens Teaterfestival måtte aflyse 2020-udgaven på grund af coronavirus. I 2021 er der særligt fokus på de unge, der får dobbelt så mange forestillinger, som er henvendt til dem. Billedet her er fra teaterfestivalen i 2017. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Horsens Teaterfestival er klar med programmet for et år, hvor der satses stort på ungdommen.

Horsens: Danmarks største teaterfestival for børn og unge.

Sådan lyder Horsens Kommunes beskrivelse af Horsens Teaterfestival, som den hvert år arrangerer med økonomisk støtte fra Kulturministeriet.

Festivalen afvikles i weekenden 17.-19. september, og nu har kommunen kunnet løfte sløret for programmet, der byder på blandt andet et større udbud af forestillinger for unge.

Annonce

Alle arrangementer er gratis, men der skal reserveres billet på forhånd, og det kan man gøre fra 1. september.

Her er tre punkter, hvor årets udgave af teaterfestivalen skiller sig ud:

1 Fængslet bliver for de unge

Børnefamilier plejer at strømme til teaterfestivalen, så arrangørerne vil gerne gøre en ekstra indsats for at fange de unge.

Til det har man fordoblet antallet af forestillinger, som er målrettet de lidt ældre børn, og de er flyttet til Fængslet, der dermed bliver et særskilt område for ungdommen.

Hen over weekenden vil der være 14 forestillinger og en række sideløbende arrangementer, som både kan interessere de unge selv, deres forældre samt deres lærere.

Forestillingerne rummer ifølge Horsens Kommune temaer som køn og identitet, revolution og nybrud samt vanskeligheden ved at tackle sorg.

- Jeg tror fuldt og fast på, at kunsten kan være med til at engagere unge og få dem til at undre sig og reflektere. Men nu er de 12-18-årige ikke en gruppe, der selv opsøger teatret ret meget. I bund og grund dukker de ikke op til meget mere end det, deres undervisere eller forældre tager dem med til, siger Adelaide Bentzon, der er programchef for Horsens Teaterfestival, og som derfor opfordrer voksne til at få de unge med i teatret.

- En festival som vores er den oplagte mulighed for at se en hel masse forskelligt, som endda er ganske gratis. Så tag nogle teenagere under armen og tag på udflugt i scenekunsten, siger hun i en pressemeddelelse fra kommunen.

2 Med på det digitale beat

Det overordnede tema for dette og næste års teaterfestival er "ukendt land", og en del af det handler om at afprøve nye formater.

Og efter en lang coronaperiode med manglende mulighed for at sætte sig i sæderne i teatersalene forsøger Horsens Teaterfestival sig som så mange andre med mere digitale løsninger.

Det sker med podcasts på Soundcloud og en Youtube-kanal, hvor man løbende kan følge med i weekendens aktiviteter, komme med bag kulisserne samt se eller høre interviews med koreografer, skuespillere og andre medvirkende.

Det samlede navn for den digitale satsning er Talk Box, og arbejdet med den kommer også til at foregå fra en boks: Kuben på Søndergade.

Bemandingen består af skuespiller og vært Tobias Schaw, lydtekniker Rasmus Månsson og videodesigner Helle Lyshøj.

Det endelige program for Talk Box annonceres 12. september.

3 En anderledes åbningsforestilling

Åbningsforestillingen til årets teaterfestival udgøres på den ene side af tre professionelle dansere: Jesper Hermansen, Camilla Schnack Tellefsen og John Nino.

Men derudover medvirker 20 forskellige horsensianere i alle aldre også i forestillingen, der følger det overordnede tema og ligeledes hedder "Ukendt Land".

Forestillingen kommer til at tage udgangspunkt i deltagernes historier om deres ukendte land, og det er ifølge beskrivelsen på teaterfestivalens hjemmeside "en danseforestilling fuld af mod og drømme, hvor der skal tages chancer og udforskes verdner, vi ikke kender endnu."

Sofie Christiansen, kunstnerisk leder af sART Danseteater, er koreograf, og forestillingen vises på Torvet både fredag aften og lørdag eftermiddag.

Annonce
Kultur For abonnenter

Holder langemand i ro lidt endnu: Det Gule Pakhus håber på, at en "helt" træder ind på scenen

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sjuskede trailerparkeringer på Smedetorv: Spærrer ledige p-pladser for beboerne

Navne For abonnenter

Florin løftede stemningen i hvert rum han indtog: Kom til Danmark for at sikre sin fremtidige familie et bedre liv - og nåede det inden sin alt for tidlige død

Sport

Nyindkøb gav pote: HIC moste BK Amager og kunne endelig rotere spillerne i forløsende storsejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Hedensted For abonnenter

Institutions opkøb af huse bekymrer i landsby: Det er godt, at de er her, men det kan blive for meget

Horsens

17-årig mand opsøgt af større gruppe på egen bopæl og overfaldet med golfkølle: Politiet er talstærkt til stede på Hybenvej

Horsens For abonnenter

Her er området, hvor en ny skov ved Hansted skal rejses: Men hvad med vores udsigter og vores landbrug, spørger lodsejere

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Digital sejr ad helvede til: Blæs projekt brugervenlighed i gang

Horsens

Nu bliver Gudenåen genskabt: Første etape bliver 600.000 kr. billigere end forventet

Annonce