Annonce
Debat

Danmark tør, hvor andre tøver i klimakampen

Jens Jonatan Steen. Pressefoto

Læserbrev: 2020 har været et langt politisk år, hvor alt har stået i skyggen af corona-krisen.

Ikke desto mindre er det værd at hæfte sig ved den perlerække af historiske beslutninger, som S-regeringen har truffet for at sikre den grønne omstilling.

Det har været en regering på overarbejde fra dag ét. Og en regering, der blandt andet har leveret afgørende klimabeslutninger på samlebånd.

Lad os lige et kaste et blik på listen over nye klima- og miljøinitiativer:

En grøn boligaftale, kulstop på Fynsværket, ny sektorstrategi på affaldsområdet, slutdato for udvinding af Nordsøolie, en aftale om omstilling af energi og industrien inklusive oprettelsen af energiøer, bl.a. ud for Bornholm, udtagning af lavbundsjorder i landbruget, aftale om mindst 775.000 grønne biler på vejene i 2030, grøn kickstart for 55 mia. kr., 888 mio. kr. til styrket biodiversitet, 13 nye naturparker og i alt 75.000 hektar uberørt skov, krav om at klimakonsekvenserne ved lovforslag skal opgøres, klimasamarbejdsaftale med Indien, styrket indsats mod generationsforurening, som vi kender fra bl.a. Grindstedværket, og en grøn skattereform, der baner vejen for CO2-afgifter.

Når disse initiativer samtidig er indrammet af en klimalov og en historisk ambition om at reducere Danmarks drivhusgasudledning med 70 pct. i forhold til 1990, så er Danmark både på handling og vision et foregangsland uden sammenligning.


Hvis spørgsmålet så er, om vi er i mål, så er svaret klart nej.

Jens Jonatan Steen


Hvis spørgsmålet så er, om vi er i mål, så er svaret klart nej.

Vi skylder stadig de kommende generationer og den hårdt pressede jordklode at levere meget mere. Mange vigtige beslutninger og flere politiske tiltag venter ude i horisonten.

Samtidig er det helt afgørende for Socialdemokratiet, at den grønne omstilling ikke fører til større ulighed i samfundet. Velfærd og grøn omstilling skal gå hånd i hånd.

Det er ikke en dårlig undskyldning, men en forudsætning for egentlig klimasucces.

Som Mette Frederiksen sagde til Folketinget i oktober:

"Danmark skal være udstillingsvindue for verden. Men ingen vil følge os, hvis vores vej er dyr, uoverskuelig og socialt uretfærdig."

Vores tiltag og løsninger bliver først en succes, hvis de bliver gentaget i større lande end Danmark.

Den socialdemokratiske regering har allerede nu sikret, at Danmarks drivhusgasudledninger reduceres med 7,2 mio. tons, hvilket svarer til en tredjedel af det, vi skal nå for at indfri vores mål for 2030. Vi kan godt være stolte.

En tredjedel af målet på en tiendedel af tiden, det er ikke helt skidt. Der er handling bag ordene i den grønne omstilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce