Annonce
Erhverv

Danish Crowns gigantiske Kina-aftale går i vasken

Danish Crowns forædlingsfabrik ligger udenfor Shanghai og har pludseligt mistet den kunde, der skulle have aftaget hele produktionen. Pr-foto
Annonce

Smilene var store, da slagterikoncernen Danish Crown for halvandet år siden annoncerede en milliardkontrakt i Kina. Kunden Win-Chain, der ejes af det kinesiske e-handels-gigant Alibaba, ville med en femårig aftale købe kød for mindst 2,3 milliarder kroner fra Danish Crowns spritnye forædlingsfabrik i Kina.

Nu er kontrakten rykket i stykker, og samarbejdet med Win-Chain er ophørt, oplyser Danish Crown.

- Win-Chain er udfordret økonomisk, så selv om vi havde en klokkeklar kontrakt, gav det ikke mening at fortsætte samarbejdet, siger Søren Tinggaard, direktør for Danish Crowns salg til butikker, kantiner og restauranter i Kina.

Win-Chain skulle have aftaget hele produktionen fra Danish Crowns fabrik, der ligger i Pinghu udenfor Shanghai. Nu har slagterikoncernen fået travlt med at opbygge en ny salgsorganisation i Shanghai.

Fabrikken, der forarbejder og pakker dansk svinekød, er på 17.000 kvadratmeter og kan årligt producere op til 14.000 tons ferske og forædlede produkter. Med aftalen med Win-Chain fik fabrikken den bedst tænkelige start, og Danish Crown talte allerede i 2018 om muligheden for at bygge lignende fabrikker andre steder i Kina.

Højt humør da Danish Crowns ledelse og repræsentanter fra den kinesiske storkunde Win-Chain i 2018 indgik en milliardkontrakt. Pr-foto
Annonce

Jagt på nye kunder

Nu skal den eksisterende fabrik finde nye kunder blandt alt fra hoteller og restauranter til fastfood-branchen, der efterspørger produkter og råvarer, som vi kender dem i Europa.

- Det er ikke unormalt med bump på vejen, som det vi oplever nu, når man går ind på et nyt marked. Nu handler det om målrettet markedsføring, leveringssikkerhed og en konstant høj kvalitet, så vi kan få skabt en stærk kundeportefølje, siger Søren Tinggaard.

Netop det kinesiske marked har været meget lukrativt for Danish Crown, efter at kinesernes egen svineproduktion - som er verdens største - har været hårdt ramt af afrikansk svinepest.

Det har løftet afregningen for svinekød til danske landmænd til det højeste niveau siden 1997. Coronakrisen har ikke undgået at påvirke slagterikoncernens salg, og svinenoteringen er faldet med 22 procent, siden den toppede i marts.

Ifølge Danish Crown mærker man, at genåbningen er i gang i Europa, men det er ikke nok til at skabe et stemningsskift i markedet.

- Som vi ser det, lurer alle på hinanden i øjeblikket, så det handler om, hvem der blinker først. Bliver det forbruget i Europa, der kommer op på normalt niveau for årstiden, eller bliver det Kina, der igen begynder at købe ind i store mængder. Det er umuligt at spå om, men der er gang i telefonerne, for alle er bange for at misse toget, når det kører, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crowns svineforretning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce