Annonce
Læserbrev

Dam, Skibby og Juul holder Horsens-fanen højt på borgen

Henrik Dam Kristensen er en veteran på Christiansborg, og han får endnu en periode i tinget som valgt i Horsens-kredsen. Han blev trods lidt tilbagegang klart største stemmesluger i Horsens Kommune. Foto: Søren E. Alwan
Henrik Dam Kristensen (S) og Hans Kristian Skibby (DF) er igen de to Horsens-valgte kandidater på Christiansborg. Mona Juul med bopæl i Stensballe er valgt ind for Konservative - som debutant i politik.
Annonce

Horsens: Status quo for antallet folketingsmedlemmer valgt i Horsens-kredsen.

Det var torsdag facit efter optællingen af de personlige stemmer, der som altid trak længst ud i de fire Aarhus-kredse i det østjyske.

Henrik Dam Kristensen (S) var en klar nummer et på hitlisten i Horsens Kommune trods en tilbagegang på flere end 400 personlige stemmer i forhold til 2015-valget. Dam hentede alene i Horsens 4495 stemmer.

Han kom første gang i Folketinget helt tilbage i 1990 og sad til 2004, da en politisk karriere i Europa trak. Henrik Dam var tilbage på Christiansborg i 2007 og har siddet der siden, blandt andet som transport- og beskæftigelsesminister. Han nævnes af mange som et oplagt formandsbud i Folketinget, hvis Mette Frederiksen får held med at danne en S-ledet regering.

Hans Kristian Skibby, der bor i Tørring og stiller op for DF valgt i Horsens-kredsen, fortsætter på Christiansborg trods partiets store nedtur. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Skibby vandt - trods alt

Trods et katastrofevalg for Dansk Folkeparti samlede Hans Kristian Skibby, der er opstillet i Horsens og bor i Tørring, stemmer nok til et af de to DF-mandater i det østjyske.

Skibby hentede 1308 stemmer i Hedensted-kredsen, hvor han i forvejen sidder i byrådet. Det var tredjeflest af alle kandidater i Østjylland, men cirka 700 færre end ved DF's kanonvalg i 2015.

I Horsens-kredsen snuppede Skibby 1056 stemmer denne gang - mod flere end det dobbelte sidst.

Venstre havde en god chance for at øge tallet fra to til tre efter et godt valg til partiet på landsplan og i Østjyllands Storkreds, men det lykkedes ikke Birte M. Andersen, der bor i Skanderborg, at erobre et mandat i sin debut som folketingskandidat.

Den tidligere Horsens-kandidat Fatma Øktem, der denne gang er kandidat i Skanderborg-kredsen, fik til gengæld et godt valg og høstede en plads på Christiansborg.

En stor del af V-stemmerne i Horsens Kommune gik til Jakob Ellemann-Jensen, der var en gevaldig højdespringer. Han gangede sit stemmetal fra 2015 med cirka fire og landede på 2051.

Også Troels Lund Poulsen, der i 2015 balancerede på randen af knockout, fik et godt valg i Horsens. Han blev med 1328 stemmer kun slået af Henrik Dam Kristensen og partifællen Jakob Ellemann-Jensen totalt.

Annonce

Politisk turbulens i Stensballe

Målt på bopæl har det været et omskifteligt valg for Stensballe.

Inden valget stod det klart, at lokale Mette Bock ikke stillede op for Liberal Alliance og dermed var fortid i landspolitik.

Til gengæld var det et chok for de fleste, at lillebror Anders Samuelsen, der også har adresse i Stensballe, som partiformand og udenrigsminister end ikke formåede at forny sit mandat i Nordsjællands Storkreds.

Claus Kvist Hansen, også fra Stensballe, var et af fem østjyske DF-ansigter i Folketinget i den netop afsluttede valgperiode, men han fik som så mange partifæller et skidt valg og smed allerede onsdag aften håndklædet i ringen. Han har meddelt, at han er ude af landspolitik, men naturligvis fortsætter som byrådsmedlem i Horsens Kommune.

På plussiden tæller Mona Juul, der bor på Amballegård. Hun satsede job og direktørtitel hos Envision på en politisk karriere som Naser Khaders afløser i Østjylland og blev valgt ind som storkredsens eneste fra Konservative i sin debut som opstillet til Folketinget.

Karen Melchior kunne have været et godt radikalt Horsens-bud, men hendes sejr ved EU-Parlamentet betød, at hun diskvalificerede sig selv til Folketinget. Flere end 300 stemte på hende, selv om hun havde meldt klart og tydeligt ud, at hun ikke kunne honorere vælgernes gunst.

Paw Amdisen, byrådsmedlem for SF i Horsens, forsøgte sig igen som folketingskandidat, men det blev ikke til et af SF's to mandater i det østjyske.

Mona Juul var ikke kandidat valgt i Horsens-kredsen, men hun bor i byen og vandt Konservatives ene mandat i Østjylland. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ung butikstyv stjal for 35 kr.

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce