Annonce
Læserbrev

Dam, Skibby og Juul holder Horsens-fanen højt på borgen

Henrik Dam Kristensen er en veteran på Christiansborg, og han får endnu en periode i tinget som valgt i Horsens-kredsen. Han blev trods lidt tilbagegang klart største stemmesluger i Horsens Kommune. Foto: Søren E. Alwan
Henrik Dam Kristensen (S) og Hans Kristian Skibby (DF) er igen de to Horsens-valgte kandidater på Christiansborg. Mona Juul med bopæl i Stensballe er valgt ind for Konservative - som debutant i politik.

Horsens: Status quo for antallet folketingsmedlemmer valgt i Horsens-kredsen.

Det var torsdag facit efter optællingen af de personlige stemmer, der som altid trak længst ud i de fire Aarhus-kredse i det østjyske.

Henrik Dam Kristensen (S) var en klar nummer et på hitlisten i Horsens Kommune trods en tilbagegang på flere end 400 personlige stemmer i forhold til 2015-valget. Dam hentede alene i Horsens 4495 stemmer.

Han kom første gang i Folketinget helt tilbage i 1990 og sad til 2004, da en politisk karriere i Europa trak. Henrik Dam var tilbage på Christiansborg i 2007 og har siddet der siden, blandt andet som transport- og beskæftigelsesminister. Han nævnes af mange som et oplagt formandsbud i Folketinget, hvis Mette Frederiksen får held med at danne en S-ledet regering.

Annonce
Hans Kristian Skibby, der bor i Tørring og stiller op for DF valgt i Horsens-kredsen, fortsætter på Christiansborg trods partiets store nedtur. Foto: Michael Svenningsen

Skibby vandt - trods alt

Trods et katastrofevalg for Dansk Folkeparti samlede Hans Kristian Skibby, der er opstillet i Horsens og bor i Tørring, stemmer nok til et af de to DF-mandater i det østjyske.

Skibby hentede 1308 stemmer i Hedensted-kredsen, hvor han i forvejen sidder i byrådet. Det var tredjeflest af alle kandidater i Østjylland, men cirka 700 færre end ved DF's kanonvalg i 2015.

I Horsens-kredsen snuppede Skibby 1056 stemmer denne gang - mod flere end det dobbelte sidst.

Venstre havde en god chance for at øge tallet fra to til tre efter et godt valg til partiet på landsplan og i Østjyllands Storkreds, men det lykkedes ikke Birte M. Andersen, der bor i Skanderborg, at erobre et mandat i sin debut som folketingskandidat.

Den tidligere Horsens-kandidat Fatma Øktem, der denne gang er kandidat i Skanderborg-kredsen, fik til gengæld et godt valg og høstede en plads på Christiansborg.

En stor del af V-stemmerne i Horsens Kommune gik til Jakob Ellemann-Jensen, der var en gevaldig højdespringer. Han gangede sit stemmetal fra 2015 med cirka fire og landede på 2051.

Også Troels Lund Poulsen, der i 2015 balancerede på randen af knockout, fik et godt valg i Horsens. Han blev med 1328 stemmer kun slået af Henrik Dam Kristensen og partifællen Jakob Ellemann-Jensen totalt.

Politisk turbulens i Stensballe

Målt på bopæl har det været et omskifteligt valg for Stensballe.

Inden valget stod det klart, at lokale Mette Bock ikke stillede op for Liberal Alliance og dermed var fortid i landspolitik.

Til gengæld var det et chok for de fleste, at lillebror Anders Samuelsen, der også har adresse i Stensballe, som partiformand og udenrigsminister end ikke formåede at forny sit mandat i Nordsjællands Storkreds.

Claus Kvist Hansen, også fra Stensballe, var et af fem østjyske DF-ansigter i Folketinget i den netop afsluttede valgperiode, men han fik som så mange partifæller et skidt valg og smed allerede onsdag aften håndklædet i ringen. Han har meddelt, at han er ude af landspolitik, men naturligvis fortsætter som byrådsmedlem i Horsens Kommune.

På plussiden tæller Mona Juul, der bor på Amballegård. Hun satsede job og direktørtitel hos Envision på en politisk karriere som Naser Khaders afløser i Østjylland og blev valgt ind som storkredsens eneste fra Konservative i sin debut som opstillet til Folketinget.

Karen Melchior kunne have været et godt radikalt Horsens-bud, men hendes sejr ved EU-Parlamentet betød, at hun diskvalificerede sig selv til Folketinget. Flere end 300 stemte på hende, selv om hun havde meldt klart og tydeligt ud, at hun ikke kunne honorere vælgernes gunst.

Paw Amdisen, byrådsmedlem for SF i Horsens, forsøgte sig igen som folketingskandidat, men det blev ikke til et af SF's to mandater i det østjyske.

Mona Juul var ikke kandidat valgt i Horsens-kredsen, men hun bor i byen og vandt Konservatives ene mandat i Østjylland. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Horsens For abonnenter

Hans har en finger med i alt i Vestbirk - uden at råbe op om det

Annonce