Annonce
Debat

Dagplejen - en oase i den pædagogiske pølsefabrik

På kant: På mandag starter mit yngste barn i børnehave. Og lad mig bare sige at TV2s dokumentar om forholdene i den dårligste del af de københavnske daginstitutioner kom på et urovækkende tidspunkt.

Jeg er pædagog og har arbejdet i daginstitutioner hvilket var en af grundene til at vi bevidst fravalgte vuggestuen til fordel for dagplejen. I vores omgangskreds et lidt kontroversielt valg, men efter to børn er jeg er faktisk fan. Af alle de offentlige institutioner, som jeg har haft berøring med, er dagplejen den eneste, hvor jeg uden tøven oplever, at kvaliteten er højere end det, jeg betaler for.

Dagplejen er teoretisk set en hønemor m/k med fire (måske fem) små kyllinger. Man afleverer hver dag sit barn til at andet menneske. Et menneske med et ansigt og et hjem og en klar interesse i at opbygge en personlig relation til mit barn. Og måske er det ligefrem sådan at dagplejerens manglende pædagogiske uddannelse skaber opmærksomhed og ydmyghed omkring opgaven.

Ja, der er forskelle på dagplejere. Vi har prøvet en del af dem, og det er ikke altid, at holdninger og æstetik er helt i synk med vores egne. Men altid har vi haft følelsen af at vores børn var i menneskehænder. Jeg vil både som pædagog, far og borger sluge al teoretisk stolthed, hvis jeg kan opnå det.

Dagplejen har af mange grunde en strukturel robusthed overfor system- og kassetænkning. Når vi skal rydde op efter New public management og dets hærgen gennem Danmark, så tror jeg vi kan finde inspiration i dagplejen - som om vi bar et barn varsomt på armen.

Annonce
Mikael K. Bjerre
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Vi har brug for en reform af hele den måde, vi forebygger, behandler og rehabiliterer patienter på

Læserbrev: Presset på sundhedsvæsenet går ud over både patienter og personale. Patienterne får en dårligere behandling, og personalet lider af mistrivsel og udbrændthed. Sundhedsministeren har tilført midler til ansættelse af 1000 ekstra sygeplejersker, som desværre ikke findes i dag, men skal uddannes over mange år. Ligeledes er manglen ikke kun begrænset til sygeplejersker, men omfatter andre personalegrupper, ikke mindst læger, hvor manglen på speciallæger er særlig kritisk inden for visse specialer som psykiatri og neurologi bl.a. Vi mangler en løsning her og nu - ikke om 5-10 år. Vores sundhedsvæsen har brug for en reform snarest, ikke en strukturel reform, men en reform af hele den måde, vi forebygger, behandler og rehabiliterer patienter på. Denne opgave bliver en af den nuværende regerings største forpligtelser, som de absolut er nødt til at levere på. Et eksempel kunne være bedre brug af telemedicinsk hjemmemonitorering ved ældre, skrøbelige, multisyge borgere, der muliggør en opsnapning af en begyndende forværring i et meget tidligt stadium. Dette skal suppleres af en optimering og opjustering af kommunale akutfunktioner og almen praksis, så denne begyndende forværring kan håndteres af hjemmesygeplejersker og praktiserende læger i sin spæde start, og en indlæggelse i sidste ende kan undgås.

Horsens

Se de mange billeder: Mange Horsens-borgere evakueret på grund af frygt for digebrud

Horsens For abonnenter

Anders har fire hektar jord under vand: Flaskehals på Gudenåen gør hans marker værdiløse

Horsens

Vandet er faldet 30 cm: Vi har været meget heldige

Annonce