Annonce
Tema

Dagens juletip: Den mest spillede julesang

Otto Brandenburg i ældre udgave. Han havde en fantastisk karriere som sanger, teenageidol og skuespiller. Arkivfoto: Mette Mørk

Den bedste julesang er et spørgsmål om smag og behag. Når det gælder den mest spillede gennem tiderne, ligger "Søren Banjomus" højt på listen.

Horsens: Den bedste julesang? Ja, så er vi ovre i noget med smag og behag og alder og meget andet.

Men snakker vi om julesange, der går rent ind, bliver siddende og gennem tiderne har været spillet meget, er det svært at komme uden om "Søren Banjomus". Bragt til verden i 1968 af Otto Brandenburg.

I årene efter blev sangen den mest spillede i dansk radio.

Vi er lang tid før streaming og alt muligt andet, så radioerne var den naturlige målestok. Også da Koda talte op, hvilke danske julesange der var blevet spillet mest på Danmarks Radios kanaler i tiåret fra 1995 til 2004. "Søren Banjomus" vandt, og selv om den ikke har holdt skansen, hører den stadig til enhver dansk december.

Julen 2017 ifølge Spotify

"Søren Banjomus" er ikke helt så populær nu som tidligere. Det kan bl.a. aflæses af listen over årets 10 mest streamede julesange herhjemme, udarbejdet af Spotify:Danmark:1. Gulddreng - "Guld jul"

2. Wham! - "Last Christmas"

3. Mariah Carey - "All I Want for Christmas Is You"

4. Justin Bieber - "Mistletoe"

5. Ariana Grande - "Santa Tell Me"

6. Julie Berthelsen og Martin Brygmann - "Jesus & Josefine"

7. Voices of Christmas, CHS All Stars og Britney Spears - "My Only Wish (This Year)"

8. Chris Rea - "Driving Home For Christmas"

9. Drengene Fra Angora - "Jul i Angora"

10. Band Aid - "Do They Know It's Christmas?"

Pensions-opsparingen

I Frank Toft-Nielsens biografi over Otto Brandenburg fortæller sangeren, at han havde sagt ja til at medvirke i en direkte tv-udsendelse juleaftensdag 1968 med bl.a. børn som tilskuere. Han kunne dog ikke finde en sang, han syntes passede til lejligheden, og han endte derfor med natten forud selv at skrive "Søren Banjomus".

En singleplade med sangen fulgte i november 1969. Salget var tilsyneladende begrænset, men Danmarks Radio havde taget musen til sig, og den røg med på listen over de uundgåelige julesange - med efterfølgende royalties til Brandenburg.

På samme måde indgik "Søren Banjomus" på diverse jule-udgivelser, ikke mindst cd'er, efter de kom frem omkring 1990. Otto Brandenburg har da også kaldet sangen for sin "pensionsopsparing".

Dagens juletip

Velkommen til Horsens Folkeblads julekalender. I december bringer vi hver dag en historie, hvor du kan få juletips og inspiration til julen.

I dag handler det om Danmarks vel nok populæreste julesang gennem tiderne.

Annonce

Fra "Lystige viser"

På singlepladen står Otto Brandenburg krediteret for såvel teksten som melodien. Det første passer, det andet holder ikke helt.

For det melodiske afsæt er en sang, der i 1910 i USA startede sit liv under titlen "Skiddt-Mer-Rink-A-Doo Means I Love You". Melodien udviklede sig og endte som "Scillemadinkedinkeding", der bl.a. kan findes i andet bind af "Lystige viser"-bøgerne fra de tidlige 1950'ere.

Om Otto Brandenburg selv vidste, at melodien var planket, fortoner sig i fortidens tåger. For ham var det vigtigste nok udbetalingerne fra pensionsopsparingen...

Annonce

Hør den originale amerikanske "Scillemadinkedinkeding"

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Enner Mark Fængsel skal have ny leder

Annonce